Subotica dobila prvi automatski putni prelaz

Izvršni direktor za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Milan Šegan i direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanistčko planiranje i stanovanje Subotica Predrag Radivojević otvorili su rekonstruisani i modernizovani putni prelaz koji se nalazi na ukrštanju magistralne pruge Subotica – Bogojevo – državna granica – Erdut i Grabovačke ulice (Proleterskih brigada). U prvi modernizovani putni prelaz u našem gradu, opremljen automatskim uređajem za obezbeđenje saobraćaja sa kontrolnim signalima, polubranicima, elektropostavnim spravama i svetlosnim putoprelaznim signalima Grad Subotica i „Infrastruktura železnice Srbije“ a.d. investirali su 19.257. 288 dinara.

pruzni prelaz

Milan Šegan je, tim povodom, izjavio da je danas pušten u rad savremen putni prelaz sa najvećim stepenom sigurnosti i po EU standardima.

– Rad putnog prelaza je takav da voz samom nailaskom na uključaju i isključaju automatski podiže i spušta rampa kod putnog prelaza. U Srbiji imamo oko 300 automatizovanih i oko 250 mehaničkih putnih prelaza. Naš plan je da automatizujemo što više putnih prelaza, što sami, kao ‘Infrastruktura železnice Srbije’, što u saradnji sa lokalnim samoupravama. Ovo je jedini ovakav prelaz u Subotici – istakao je Milan Šegan.

Predrag Radivojević je rekao da je u cilju podizanja nivoa bezbednosti na lokalnim putevima i ulicama otvoren putni prelaz u Grabovačkoj ulici i da je ovo je primer dobre saradnje „Infrastruktura železnice Srbije“ i lokalne samouprave.

– Ukupna vrednost investicije je oko 19 miliona dinara, a lokalna samouprava, odnosno Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje stanovanje učestvovalo je sa 7,2 miliona dinara. Mi ćemo se truditi da nastavimo izuzetno dobru saradnju sa ‘Infrastrukturom železnice Srbije’. Naš dogovor je da, u cilju podizanja nivoa bezbednosti železničkog i drumskog saobraćaja, i u budućem periodu pokušamo da obezbedimo sredstva i godišnje automatizujemo barem po jedan putni prelaz u našem gradu – naglasio je Radivojević.

U skladu sa evropskim železničkim standardima ovaj savremeni elektronski uređaj sa najvišim nivoom sigurnosti SIL-4 (SIL – nivo integriteta sigurnosti), proizvela i ugradila domaća firma „Signlling & Control“ iz Beograda.

 

Subotica.rsKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Ovo je prefantastichno! Ovakav pruzhni prelaz ne postoji sigurno nigde u Evropi a 100% sam siguran i da je vec spreman za brzine vozova koji ce tuda uskoro prolaziti brzinama od 300 Km/h. Ja bi samo josh nesto pitao, taj glavni prekidach koji se nalazi u plehanoj kucici od lima koji se probija omanjim srafcigerom, da li ima uzemljenje ili nema?

 2. Istina kaže:

  Ajde promeni sako više!

 3. hahahh kaže:

  gde je Laban na otvaranju ovoga?

 4. Fatamorgana kaže:

  Odakle Radivojeviću obraz da se pojavljuje bilo gde nakon događaja od pre par dana?

 5. Vuk kaže:

  #napreDNO

 6. Salamander kaže:

  Za 150.000 Eura mogli su i da malo poravnaju pružni prelaz da ne razbijamo aute. Lično mi se čini kada vidim ovakva obaveštenja da je bolje da su izbegli pominjanje visine investicija jer ovako samo bode oči.

 7. Slobo kaže:

  Sta je razlika u odnosu na rampu, na istojvpruzi, u Kosovskoj ulici?

 8. nikola kaže:

  stig’o Peđa da se pokaže kao vredan odbornik – podseća me na Sinišu Malog koji se posle afera pojavljuje kao dobrotvor najveći. ostavka ološi.

 9. Aurel kaže:

  150000 eura
  dosta za dozivotne plate troje ljudi koji bi dizali i spustali rampu.
  Pitam se koliko dugo ce raditi ta instalacija i ko ce je odrzavati…

 10. stormwatch kaže:

  @Slobo

  Razlika je velika gospodine Slobo, ta rampa u Kosovskoj ulici je jedna od prvih automatizovanih u celoj Srbiji i jako je dobro zasticena sa svih strana posto se nalazi u sazidanoj kucici koja je sa svih strana dodatno zasticena resetkama na prozorima, to sto su ovi pametnjakovici napravili na ovom prelazu i utukli tolike novce ce jako brzo biti izvandalizovano i demolirano.

OSTAVITE KOMENTAR