Subotica dobila tri solarna autobuska stajališta

 

Postavljena su 3 solarna autobuska stajališta – na Prozivci u ulici Beogradski put, kod Lifke ulica Trg žrtava fašizma i na Paliću u ulici Horgoški put.

Pored funkcionalnosti, jednostavnosti upotrebe i estetike, Grad Subotica obezbedio je postavljanje solarnih autobuskih stajališta  uzimajući u obzir bezbednost građana i očuvanje okoline kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

Koje su prednosti ovakvih stajališta, kako ona funkcionišu?

Autobuska stajališta sa solarnim  napajanjem  su efikasno rešenje za obezbeđivanje napajanja stajališta koja imaju mogućnost napajanja iz fotonaponskih panela nezavisno od konvencionalne infrastrukture.

Pored koristi očuvanju okruženja uptrebom obnovljivih izvora energije, omogućeno je paljenje svetla automatski, kada putnik dođe na stajalište, omogućen je video nadzor na stajalištu kao i priključci za punjenje  mobilnih telefona. Sistem ima infrastrukturu  za wifi i  pozivanje brojeva hitnih službi – policije i hitne pomoći.

Kolika je vrednost investicije? Koji su očekivani efekti?

Ukupna vrednost investicije oko 4,2 miliona dinara, od čega je  Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj obezbedio 3 miliona dinara a ostatak sredstava izdvojen je iz budžeta  Grada.

Osnovna svrha postavljanja modernih  solarnih autobuskih stajališta jeste bezbednost građana i očuvanje okoline kroz korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i funkcionalnost, jednostavnosti upotrebe i estetika.

Obezbeđujući ekloški pristup u urbanoj sredini podstiče se upotreba obnovljivih izvora energije u javnom životu građana.


Da li možemo da ih očekujemo i u budućnosti?

Učestvovanjem na javnim  konkursima za dodelu sredstava lokalnim samoupravama u Vojvodini za sufinansiranje razvoja saobraćaja i putne infrastrukture,  Grad Subotica  će i u budućnosti  težiti da svojim građanima  obezbedi  moderna i efikasna  autobuska stajališta.

Kako teče zamena postojećih i dotrajalih stajališta (koliko u ovoj godini)?

Sprovedena je javna nabavka za zamenu 11 postojećih autobuskih stajališta, a procena je da će se za zamenu  utroštiti oko 2.7 miliona dinara. Nakon potpisivanja ugovora sa izabranim izvođačem, rok  za izvođenje radova je 60 dana.

 

Sekreterijat za investicije i razvoj KOMENTARI

 1. SSS kaže:

  Prošla sam pre neko veče biciklom pored stajališta kod lifke i malo je falilo da se šlogiram 😀 upalilo se svetlo koje nisam očekivala 😀 bravo za investiciju, super je ideja

 2. De la Croix kaže:

  Sva druga stajališta su iškrabali svojim potpisima izvesni Archo, Gizmo, Albi, Thinc… a u zadnje vreme vredno švrlja izvesni SKAUT. Od lepih i skupih stajališta napravili su ruglo. Hoće li neko da im konačno zavrne uvo?
  Nakon njihovog napada sledi zapišavanje i lepljenje malih oglasa i ostalih papirića, slika naše bede i propadanja.

 3. Sofronije kaže:

  Ništa nebrini De la Croix , sve će to taticini i mamicini sinovi uneredit u rekordnom vremenu, a livadski indijanci će maknuti sve što im iole vredi 🙁 … To je nažalost naša java…

 4. Anonimni kaže:

  Snaka cast za pohvalu. Ali molim Vas da odrzavate ranije postavl;jena stajalista. Na Bajskom putu kod bunaa jos malo gradjani nece moc doc na stajaliste , kolilka je trava narasla !!!!!!!!!!!!

 5. gavrilo kaže:

  Razbiće to već neko…

 6. Igor kaže:

  2 meseca…nazalost

 7. Su kaže:

  Ima gde samo tabla ima ništa više….. Lepo je sve ovo ali bi mogli malo autobuse obnovit jer ima koji su traktori a ne autobus

 8. Istina... kaže:

  Nije Subaca dobila nego su građani platili preko budžeta.

  I dokle sa Teslom!? Stotine hiljada genijalnih ljudi u Jugoslaviji decenijama su ignorisani, marginalizovani i ponižavani toliko da ili pomreše ili skapavaju od gladi ili su pobegli napolje. Domaća “naučna” elita se u’vatila Tesle k’o pijan plota. Ovdašnji, dakle subački, Teslini Ličani za Dane Nikole Tesle na Bunariću organizuju nošenje jajeta u kašiki, skakanje u vreći, bacanje kamena s ramena, povlačenje štapa, skok s mesta (stupačke), boćanje i jedenje pasulja! A direktori elektrodistribucije “doktori” i “magistri”. E, je*em ti takvu “intelektualnu elitu”. Da izvinite, pos*rem se na nju. Svako normalan u takvom Antisistemu može samo da poludi.

 9. Petar kaže:

  Pozitivna vest.
  Ostaje nam da se nadamo da ih vandali i stoka neće uništiti.

 10. ludak kaže:

  Ovo je klasican nacin za otimanje para. Kome trebaju solarna stajalista? Ona ce bolje zastititi gradjane od sunca, kise ili snega?
  Za 4 miliona dinara moze se mnogo pametnijih stvari odraditi u subotici ali ovo je prioritet jer se na ovim smicalicama najlakse uzima lova.

 11. Mister No kaže:

  Lep potez. Nadam se da će stajališta ostati barem mesec dana u prvobitnom stanju. Slažem se sa :De la Croix,Sofronije ,Igor,Gavrilo,Petar.

 12. rax kaže:

  ne da smo grad, vec svetski grad! kome li je trebalo dati para za ovo?
  kao prvo, ove stanice nikako ne ispunjavaju svoju svrhu, idejni tvorac neko iz ds, kao drugo, sta ce nam solarne stanice, kada se sve unisti, to znaju i nalogodavci za ovaj luxus. stanice, od kako su postavljene ,ociscene nisu, nefunkcionalno ruglo. kada bi neko pametan pravio ove planove, on bi sigurno znao, da u subotici vecina autobusa saobraca nna 30 minuta, stajalista su uglavnom puna, ove male nefunkcionalne nastresice u stvari ne sluze nicemu, a posto se ne ciste i odrzavaju, mogli su ostaviti i ona stara rugla i ne trositi novac na nesto sto nicemu ne sluzi. jako me interesuje koliko ce dugo biti intaktne ove super-stanice. dok ima i jedan stanovnik, koji gumenim cizmama mora da napusti svoju kucu, jer drugacije kroz svoju ulicu ne moze proci, dok ima i jedan stanovnik koji nema kanalizaciju, vodovod, do tada smatram ovo namesten posao, nekom ko je blizak vaznom aktuelnom politicaru.

 13. SLANINAR kaže:

  4 miliona?? Al se neko tu lepo uklopio…

 14. buby kaže:

  Toliko nas prave idiotima da cu sama da se prijavim na kliniku.Bez vodovoda i kanalizacije dobar deo grada,tockove na rupama ostavljamo,lecimo se kod travara jer dr su postali papirolozi,ni u jednom javnom preduzecu nema dovoljno radnika(pod radnikom mislim na one koji rade a ne turpijaju nokte i sede po kafanama),autobusi nekim cudom voze jer dosta njih je bas lose a vi nama ovako potrosiste pare mukom zaradjene kod robovlasnika.Lepa ideja i mnogo korisna ali za civilizovane i urbanizovane sredine.

 15. Biljana kaže:

  Treba ugraditi i kameru pa da mogu da se snime vandali koji bi uništavali ovakvo dobro.

OSTAVITE KOMENTAR