Subotica: Edukativne radionice o prevenciji raka dojke

Udruženje građana „Jedna uz drugu“, u saradnji sa udruženjem „Kolibri za porodice“, počinje ove nedelje realizaciju edukativnih radionica u nekoliko prigradskih naselja u Subotici sa ciljem da se žene iz ruralnih područja bolje informišu o značaju prevencije raka dojke, i da se na taj način unapredi javno zdravlje na teritoriji Grada Subotice.

Edukativne radionice, koje će narednih meseci biti organizovane u Hajdukovu, Čantaviru, Kelebiji i Bajmoku, namenjene su ženama koje su se susrele sa dijagnozom raka dojke, bilo kao pacijentkinje ili kao članice porodice obolelih. Radionice su deo projekta pod nazivom „Zdrava majka – zdrava porodica“, koji finansira Evropska unija u okviru Programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.

„Želimo da im pokažemo neke vežbe za relaksaciju, za rekreaciju, koje mogu same da rade, a isto tako ćemo imati i jedan praktični deo gde ćemo predstaviti, odnosno nutricionisti će predstaviti izradu hrane, slatkiša od sirovih namirnica. To će dakle biti ne samo edukativna, već i praktična radionica, koja će biti prožeta i vežbama, i praktičnim delom, ali i teoretskim delom“, objašnjava Ljubica Mesaroš, menadžerka projekta „Zdrava majka – zdrava porodica“.

Izvor: RTV

Edukativno-demonstrativne radionice održaće tim stručnjaka iz lokalne zajednice. Pored prevencije i pravovremenog otkrivanja karcinoma dojke, na radionicama će biti reči o zdravim stilovima života, pravilnoj ishrani i važnosti redovnog pregleda. Dosadašnja iskustva naime svedoče o tome da se samo polovina žena odazove pregledu na mamografu, uglavnom zbog toga što nisu na pravi način informisane.

„Nijedan pregled, skrining pregled, ultrazvuk ili mamografija nisu bolni, ali jesu neophodni. Godišnje jednom treba da se ide na kontrolu, a žene iznad 40 godina mamografski pregled treba da rade na svake tri godine“ ističe Gabrijela Agošton, zamenica predsednice Udruženja „Jedna uz drugu“.

Prva edukativna radionica biće održana ove nedelje, 24. novembra u 18 časova u Hajdukovu, a druga 2. decembra u Čantaviru. Projekat se nastavlja krajem februara i početkom marta naredne godine sa radionicama u Bajmoku i Kelebiji, nakon čega će biti organizovana i jedna zajednička šetnja u Subotici, takođe sa ciljem da se javnosti ukaže na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR