Subotica grad budućnosti?

London je zadržao titulu evropskog grada budućnosti na listi FDI magazina, pošto je isto mesto držao i u prethodna dva izbora. Drugo mesto na listi magazina koji predstavlja deo Fajnenšel tajmsa (Financial Times) je zauzeo Paris, treće Beč, četvrto Moskva itd… Kao razlog čvrstog prvog mesta Londona je navedena činjenica da je ovaj grad i tokom 2011. godine bio najveći primalac stranih investicija u Evropi, sa 376 grinfilnd investicija iz inostranstva. To za ovaj grad predstavlja povećanje od 16% u odnosu na 2010. godinu.

 

 

Ovaj magazin je po treći put uradio rangiranje gradova i regija Evrope, gde je pažnju pored velikih gradova usmerio i na male gradove koji su u prethodnom periodu ostvarili rezultate na osnovu kojih je njihova budućnost svetla. Tako je primera radi Bristol iz Britanije najbolji mali grad budućnosti, a u stopu ga prate Atverpen i Belfast.

 

Jedan od kategorija u kojoj se po prvi put našla i Subotica je kategorija „FDI promotion strategy“ (Foreign Direct Investment promotio strategies) ili promocije strategije u privlačenju direktnih stranih investicija, o ukviru koje se Subotica našla na 10 mestu a u konkurenciji gradova Južne Evrope.

 

1. Barselona Španija
2. Lisabon Portugal
3. Mursija Španija
4. Valensija Španija
5. Tbilisi Gruzija
6. Konja Turska
7. Santa Kruz de Tenerife_ Španija
8. Jastrebarsko Hrvatska
9. Gaziantep Turska
10._ Subotica Srbija

 

Kao parametri pri ocenjivanju su uzeti kako broj osoba koji je radio na promociji, tako i ključne inicijative koje su sprovedene kako bi se privukli investitori, ali i informacije o sektoru koji nudi naveći potencijal investitorima i opis podsticaja.

 

Inače grad u Zapadnoj Evropi koji je naviše poradio na ovom polju je Berlin. Na drugom mestu je Antverpen iz Belgije. U Severnoj Evropi je to Edimburg, dok su u Istočnoj prvo mesto zauzele Katovice iz Poljske.

 

Još dva grada iz Srbije su svoje mesto našli na ovogodišnjoj listi i to su Inđija i Sremska Mitrovica, koji su zauzeli drugo i treće mesto u kategoriji efektivnosti troškova ulaganja. Takođe Vojvodina je kao regija zauzeli četvrto mesto u istoj konkurenciji.

 

1. Bukurešt Rumunija
2. Inđija Srbija
3. Sremska Mitrovica_ Srbija
4. Vojvodina Srbija
5. Šumsk Ukrajina
6. Termopil Ukrajina
7. Mogiljev-Podoljski Ukrajina
8. Transkarpatija Ukrajina
9. Lavov region Ukrajina
10._ Harkov Ukrajina

 

Paramteri na osnovu kojih je izvršeno rangiranje gornje liste su: prosečna godišnja plata nekvalifikovanog i kvalifikovanog kadra, cena benzina, broj hotela sa četiri zvezdice, cena zakupa poslovnog prostora u centru naselja, troškovi registracije, troškovi izvoza itd…

 

Nakon dodela nagrada koje će se održati 7.marta u Kanu, svaki grad će na svojm promotivnim materijalima i sajtovima moći da korsiti nešto slično ovome.KOMENTARI

 1. Ivica kaže:

  Možda na prvi pogled i ne deluje toliko značajno, ali će ovo svakako biti veoma dobro za promociju grada na sajmovima investicija itd…Samo bih ja voleo da znam koliko se ozbiljni igrači oslanjaju na ove „titule“ ili pak ipak rade istraživanje tržišta, prate političku situaciju u zemlji itd…

  No, od ovoga samo možemo imati koristi, ma kolika ona bila, tago da velik pozdrav za ovo priznanje 🙂

 2. Fijakerista kaže:

  Još da nam srede trotoare i putnu infrastrukturu, a ne da živimo i krećemo se u blatu i pesku do kolena (osim, naravno, u centru)! Trenutni izgled grada i saobraćajne infrastrukture je dosta primitivan i nadasve opasan, kako za pešake i bicikliste, tako i za vozila. Saobraćaj je jedan od osnovnih nosilaca saobraćaja, a on opet, osnova razvoja trgovine, proizvodnje i razvoja civilizacije uopšte.

 3. abc kaže:

  E mogu ja da dobijem TAČAN link za ovu vest ? HVALA

 4. tomaa kaže:

  Bravoooo,svaka lepa vest za nas je dobrodosla….

 5. Brate daj koji dinar kaže:

  Sta je dobro u ovom vestu?

 6. mislilac kaže:

  Jedan od znacajnijih uspeha demokratske vlasti je trzni centar – kompleks na obuhvatu ulica Pap Pala i Gavrila Principa. Verovatno je i to doprinelo visokom mestu na listi uspesnih. Dela govore!

 7. zvrk kaže:

  grad buducnosti i institucije koje su tu samo forme radi, sramota

 8. sub kaže:

  ko ih zavara?Ko im to dostavi lazne podatke…

OSTAVITE KOMENTAR