Subotica, grad kablova

Krećući se kroz Suboticu ne možete a da ne primetite šumu kablova koji premrežavaju nebo. Turisti ili gosti koji posete naš grad, tokom fotografisanja često primete da im prilikom kadriranja prelepih subotičkih palata, kuća i gradskih kutaka, često u kadar upadne neki od kablova i žica.

Taj nivo urbanizacije grada je u potpunosti ostao u drugom planu pa nam se u najužem centru grada nalaze stare i oronule metalne ili drvene bandere prepune kablova, kao da smo balkanska provincija iz 80ih godina proslog veka.

I dok su mnogi drugi manji gradovi u Srbiji radili na tome, postepeno dovodeći u red svoje centre i značajne ulice u naselju, u Subotici kao da je vreme stalo. Od gradskog jezra do prometnih saobraćajnica, stanje je isto, sramotno.


Najružniji kontrast predstavljaju ulice Jovana Mikića i Matije Gupca gde su pored moderne i stilske rasvete zadržane i stare bandere.


U većini ulica gde postoji formirano zelenilo, ono se redovno orezuje kako grane ne bi smetale vodovima. Takvu situaciju možemo da nađemo u većini ulica a najizraženiji primeri su Somborski put i Zmaj Jovina ulica.

Postavlja se pitanje do kada će nekakvo “Javno preduzeće za upravljanje nečim” smoći snage da dovede grad u red. Kada će se barem one najznačajnije ulice koje predstavljaju prometne putne pravce ili su u najužem centru grada, dovesti u reprezentativno izdanje? Ili ćemo ipak morati da sačekamo nekoga ko voli grad u kome živi i oseća šta ga tišti i šta mu nedostaje.KOMENTARI

 1. Subotica kaže:

  U zadnje vreme imate mnogo ovakvih tekstova sto je za pohvalu.Ostanite uporni ako treba i ponovite teme koje se ne resavaju.Ima nas mnogo koji smo rođeni u ovom gradu ali nemamo mogucnost iskazivanja kroz medije ili na neki drugi nacin.

 2. Andrej kaže:

  Bas sam razmisljao nedavno o ovome, tako ruzno izgleda ono siroto drvece kada ga naseckaju onako, bilo bi super da bar u centru metnu te bandere pod zemlju pa da drvece moze da izraste kako treba.

 3. Aleksandar kaže:

  S obzirom an to kako na svakih par meseci prekopavaju neki deo grada jer posebno postavljaju gas posebno ovaj kabl onaj kabl bolje da vide ne kopaju nego da ostane na banderi.

 4. Subotica u srcu kaže:

  Javno preduzece koje je nadlezno za ovo se zove “JAVNO PREDUZEĆE ZA UPRAVLJANJE PUTEVIMA, URBANISTIČKO PLANIRANJE I STANOVANJE” i tamo je godinama direktor Predrag Radivojevic. Iako imamo maksimalne budzete prethodnih godina to se jako slabo vidi na terenu i njegovi rezultati su veoma skromni. Izuzetno je malo uradjeno za njegovog mandata i ostaje pitanje zasto je on i dalje na celu tog javnog preduzeca.

 5. Cc kaže:

  Telekon

 6. gradjanin kaže:

  Pogledaj u Temesvaru ili Aradu ovo nije nista 😀

 7. SU kaže:

  @djomla
  OK, u redu je kritikovati, to je privilegija opozicije, ali nije u redu iznositi neistine, i potpaljivati mase koje jedva čekaju da nekog prozivaju.
  Pošto pratiš dešavanja u gradu, i smatram da si “potkovan” u oblasti gradnje i urbanizma, onda smatram da svakako znaš ko je za šta nadležan.
  Prozivati upravljača puteva u ovom slučaju je neumesno, i ti to znaš. Čije su bandere
  osnovno sredstvo (imovina)? Ko treba da ih zameni podzemnim kablovima?
  Nemoj, ne treba ti to…

 8. S&S kaže:

  Bože moj, šta se čudite, za ove kabadahije ove polu trule bandere su njihov nivo. Bolje je staviti naše novce na svoj račun nego se latiti posla

 9. Sloboda, šta je to kaže:

  @SU
  Kritika je dopuštena i “poziciji”. Druga je priča što vam predvodnici ne dozvoljavaju da slobodno razmišljate svojom glavom i za tako nešto vam sleduje otkaz sa državnih ili opštinskih jasli. Prethodnim komentarom si učvrstio svoju poziciju u javnoj fotelji. Otud verovatno i pregršt nesuvislih komentara.

 10. SU kaže:

  @Sloboda, šta je to
  Ti da razmišljaš svojom glavom, shvatio bi da su bandere vlasništvo EPS-a a ne grada… Kritikovati može svako, a zna samo NEKO!

 11. Anonimni kaže:

  Žice su vlasništvo EPSa ali ulica je gradska. To bi trebao da bude zajednički posao, kao kad toplana postavlja cevi ili gasadžije.

 12. Dr. Vojvodjanin kaže:

  Apsolutna odgovornost u svemu je na gradonačelniku.Po hijerarhiji on je glavani sam je birao funkciju.

 13. Sloboda, šta je to kaže:

  @SU
  A ti da razmišljaš svojom glavom, shvatio bi da se komentar ne odnosi na bandere, nego na tvoj odnos prema slobodi govora i iznošenja drugačijeg mišljenja.

 14. No name kaže:

  SU – “djomla” je stari “opozicionar” i “žutać” (odavno se već “čuje”), i kada pročitaš ono što je ovde napisao onda vidiš da o mnogim stvarima nema blage veze ali to kombinuje sa fotkama koje, tako postavljene, daju iluziju da je sve u katastrofalnom stanju! Stari petooktobarski trik! A onda mu je “vrhunac” to prozivanje Javnog preduzeća za puteve, urbanizam i stanovanje. Đe ga nađe??? Ali nije to što je on mamlaz, nego ovi napaljeni “takojenaši” koji mu aplaudiraju plusićima. Povrh svega eto nam i “Subotice u srcu” koja ZNA da su rezultati JP “veoma skromni”, to onako, kao Baba Va(n)gla izbacuje, crpeći saznanja gledanjem u sopstveni pupak (tzv. “djomla tehnika”). A kada bi mu se podastrlo (kao što se konju seno podastre) šta je sve urađeno, opet bi pevao svoju pesmicu! Pa ne vredi, kao da zidu pričaš. Dobro kažeš, kritika je dopuštena, čak i više nego poželjna, naravno da ima puno toga što bi trebalo još sređivati, ali…kritika sa argumentima. Međutim, ako se u njih kao takve računa nekoliko starih bandera i na tome zamenom teza stvara priča o “opštoj zapuštenosti i nebrigi”, (“…Kada će se barem one najznačajnije ulice koje predstavljaju prometne putne pravce ili su u najužem centru grada, dovesti u reprezentativno izdanje? Ili ćemo ipak morati da sačekamo nekoga ko voli grad u kome živi i oseća šta ga tišti i šta mu nedostaje…) – onda samo napred! Pazi, analiziraj samo poslednju njegovu rečenicu – otkriva sve frustracije malog djomlice o tome kako ti, opravdano pretpostavljam po njemu odgovorni, “žive u gradu” – znači nisu iz njega, samo žive – i zato ga ne vole i ne osećaju…bla-bla-truć. Moram da obrišem suzu za pravim Subat`čanima, onima koji su znali još dinosaurusima ovde da j..u mater a Panonsko more isušili kao od šale!

 15. SU kaže:

  @Sloboda, šta je to
  Ako razmišljanje svojim glavom znači da ćeš uvek kritikovati sva što uradi vlast, i uvek biti suprotan, onda je to baš razmišljanje “svojom” glavom…ne zavitim ti uopšte na takvoj “svojoj” glavi…

 16. djomla kaže:

  No name, zao mi je sto vas toliko boli istina. Ali vam ti ja ne mogu pomoci. Ali drago mi je sto ste sa nama od samog pocetka ovo je i dalje mesto gde ce vam admin odobriti takav komentar.

  SU – naravno da je to u nadleznosti grada i pomenutog javnog preduzeca i nisu ovde prikazani samo vodovi Elektrodistribucije vec i mnogi drugi kablovi koji se po ovome gradu razvlace ko kako zeli i stigne. Provincijalizam potice od primitivnih ljudi.

  Kao primer navescu vam Veliki Radanovac. Do pre par godina je to naselje imala sve vodove pod zemljom i urednu ulicnu rasvetu a onda je neko dao dozvolu Sat traktu da postavi najruznije drvene bandere i po njima razvuce optiku. Kako je moguce da se tako nesto desi? Ko je nadlezan, Sat Trakt? Pa nije.

  Svakako grad ima mehanizam da plati spustanje vodova pod zemlju i da u potpunosi uredi ulice, kao sto je to uradio u svim ulicama gde su oni spusteni. Ali to nece jer taj neko ko donosi planove to ne zeli.

 17. Sloboda, šta je to kaže:

  @SU
  Kritikujem sve ono što treba da se kritikuje, ali nažalost sve što ova krajnje nesposobna i neobrazovana vlast uradi je za pogrdu. Možda se to nekom ne dopada, ali neću zbog toga pasti u sevdah i izigravati nečijeg lažnog navijača ili simpatizera. Imate ih takvih dovoljno u sopstvenim redovima.

 18. Anonimni kaže:

  @djomla
  ako hoćeš neku ozbiljniju diskusiju, onda molim te odbaci taj dečiji stav “samo ja sam u pravu, svi ostali niste” ili “samo ja volim ovaj grad, a svi ostali ga ne volite”. Sa slučajem Radanovca nisam upoznat, ako je tako, svakako da je pogrešno, i tu se slažem, ali to nije tema o kojoj si pisao. Pišeš da su u mnogim ulicama kablovi spušteni, pa jel’ su to uradili isti ti koji ne vole grad i koje nije briga? Pa kako sad to? Biće da se na tome radi, samo ne može sve odjednom…ni neke bogatije zemlje, članice EU nisu sve kablove stavile pod zemlju. I ti stvarno misliš da grad ima para i treba da plati spuštanje svake i instalacije pod zemlju? Kako ti kažeš “mehanizam”? Prosvetli nas molim te. Onda bi trebalo da prihog od naplate potrošnje el. energije ide gradu a ne EPS-u. Jel’ treba grad da sve telefonske bandere, i one od KDS-a da zameni podzemnim kablovima? Pa evo ako daš ideju kako da se u budžet sliju tolika sredstva, ja sam prvi za to.
  Vidim dohvatio si se i planova (naravno ti se u sve razumeš)…jel’ se plan donosi za svaku ulicu ili za malo veće prostore? Za te ulice gde je uspešno realizovano spuštanje su hteli da donesu planove a za ove koje si nabrojao neće? Sram sa ih bude! Baš bih voleo sa nam nađeš plan za te ulice iz ovog teksta i pokažeš gde piše da se elektro vodovi moraju graditi vazdušno ili da se ne smeju spuštati pod zemlju. Biće da si se ovde malo nalupetao…moraš prvo da razlikuješ plan i realizaciju. Kažem ponovo, za Radanovac se slažem s tobom ako je nova mreža građena vazdušno, ali ovo što si ovde naveo su bandere stare 50+ godina…doći će red i one da se sklone, ali moraš da shvatiš da to košta i da to treba da plati EPS jer on od njih ima prihoda, a ne grad. Kad već trvdiš da toliko voliš grad (a drugi ga kao ne vole) onda nemoj da rasipaš gradske pare i na ono što treba i na ono što ne treba… Pročitao sam na sajtu mnogo tvojih dobrih tekstova, cenim da znaš dosta o ovoj materiji, ali priznaj da si ovde bez potrebe napao upravljanje putevima, slučajno ili namerno, i počeo da deliš ljude na one koje vole grad i ne vole, po tvom slobodnom ubeđenju. Nemoj da kvariš pre svega svoj renome, pa onda i renome sajta ovakvim tekstovima.

 19. Aleksa kaže:

  Ispred moje kuce su tri podzemna kabla, telefon i opticki kablovi. I pored toga jos je tu bandera sa kablovskom televizijom i starim vodom telefona. Za podzemne kablove su kopali tri puta, cak su uspeli da jedan kabel provuku kroz odvod kanalizacije. Kada se kanalizacija zacepila, radnici Vodovoda su prilikom popravke utvrdili stetu i odmah pozvali vlasnike podzemnih kablova, ali gle vraga oni nisu imali pojma ciji je kabel napravio havariju. I tako su se oni dogovarali sve dok ja nisam uzeo klesta i krenuo da presecem kabel, pa da tako utvrdimo vlasnistvo – i odmah se oglasio vlasnik.

 20. djomla kaže:

  Aleksa, sve ste lepo rekli i pojasnili. Svako u svojoj ulici ima iste ili slicne primere koji ukazuju da se sve radi povrsno i neplanski. To je jasno svima u gradu.

  Anonimni, za ozbiljnu diskusiju je neophodno da bar ostavite nickname da znam kome da se obratim. Elem, nemojte se bas hvatati za budzet i nedostatak para jer to je otvaranje pandorine kutije, zadrzimo se na nadleznost.

  Ja se u tekstu nisam bavio svim ulicama, vec onim najbitnijim i to je jasno naglaseno. Znate, mene je sramota u ime grada i svih gradjana sto nakon 13 godina od izgradnje Galleria mi i dalje u Vase Stajica imamo bandere. Taj i jos milion drugih primera su posledica stagnacije i propadanja grada. To sto su te bandere, kako vi kazete, stare 50 godina je jos veca sramota. 50 godina gledati zardjale i ispucale bandere i neuraditi nista?!? Kko drugi mogu samo Subotica ne moze? Ali dobro, uvek moze da se nadje opravdanje zasto nesto ne uraditi ili uraditi potpuno pogresno.

 21. No name kaže:

  djomla – O, hvala moćni Čuvaru istine što ste Vi (ili admin) bili toliko dobri da moj prljavi i bezobrazni komentar obznanite. Uvek me zaboli Istina i evo, previjam se od bolova, a ne možete mi, meni grešnom, pomoći!

 22. SU kaže:

  @djomla
  zači sve u svemu svašta si napisao, a ništa nisi rekao, niti si porekao argumentovano ono što sam ja napisao…klasika
  Ono u fazonu, koliko god da uradiš, uvek je važnije ono što nisi uradio od onog što jesi. OK, to je tvoj izvor, tebi će čaša uvek biti napola prazna, a nekom napola puna, svako bira svoj stav i svoj put. Opet kažem, slažem se da treba sve srediti, ali meni je npr. važnije da neka ulica dobije asfalt (za šta je grad ZAISTA nadležan) od toga da se spuste elektro vodovi (za šta grad NIJE nadležan) u ulicama gde ima asfalta.
  Kako nisi spomenuo npr. Izvorsku ulicu gde je sve završeno? Ili Ulicu Braće Radić? Kad već veličaš toliko DG Company i njihov objekat u toj ulici, nisi se setio da pomeneš pozitivan primer gde su vodovi rešeni (zbog čega je izeđu ostalog ta ulica i izabrana za njihovo “remek-delo”)?
  A da osudiš rušenje objekata pod zaštitom države? Ne, to ti je sve OK. Najveći problem su ti vodovi koji nisu spušteni pod zemlju u nekim ulicama. Važi.

 23. djomla kaže:

  SU upravo tako. Dobro si se setio ulice Brace Radic i Izvorske. Tamo su vodovi spusteni samo je to bilo toliko davno da sam ja to zaboravio. 🙂 E sada me samo podseti kojih je to tacno godina bilo? Koje su godine u Djure Djakovic i u Strosmajerovoj postavljeni stilski kandelaberi? Pa mi onda navedi molim te ulicu gde su to isto uradili u poslednjih 5 godina.

  Malo cu ti pomoci: https://gradsubotica.co.rs/potuno-novi-izgled-izvorske-ulice/

  Kada nadjes godine, molim te odnesi ih u “JP za nesto” i zatrazi da iskopaju iz arhive projekte i da vide kako se to radi. Da shvate da je to njihov posao jer oni ocigledno to ne znaju.

  Mozda pomognes svima nama! Mozda “JP za nesto” shvati da bi iduci projekat mogao biti sredjivanje Izvorske ulice u nastavku i spajanje sa Bajnatskom. Eto tu ulicu nisam naveo, a trebalo je. Sta god, samo neka urade nesto.

  Na kraju, nisu kablovi najveci problem ima jos 20 takvih. Problema koliko hoces, samo eto ovaj tekst je vezan za ovaj jedan.

 24. MAHISAH kaže:

  Pozdrav za sve. Rodjeni sam Suboticanin. Mogu samo napisati da se Subotica iz godine u godinu srozava, po skoro svakom segmentu te reci. Nije to samo 8-10 godina istorije, to je veoma stara ideologija, ne znam zasto i ne znam odakle ta ideja. Navescu samo neke, sta mi recimo prvo sine. Pozoriste? Zasto se rusilo, nije bilo potrebe. Moglo se rekonstruirati. Inace zavrseno nije cca, 15 godina, mislim. Bivsi Dom Vojske, to sto se tice centra Grada, da ne napominjem Spartak S,, sadasnju banku, Trgopromet dragstor, takodje banka…Unistene firme i rasprodate, 29 Novembar, Integral…itd. Neasfaltirane ulice, bez kanalizacije, poneke bez gradske vode. Crkva koja se rascepila skoro na pola u sirem centru grada, E sada da predjem na stvar. Ok svi su losi. Ali zasto sada nije bolje nego pre? Idemo li napred, ili nazad? A bas me zivo interesuje sta je to sadasnja vlast uradila u Subotici? Konkretni primeri? Potom, hocete sada da se povecaju dazbine za oko 30 procenata, a plate nemaju taj trend napretka. Zasto? Apoteke idu na tender? Zasto? Msm ajde molim te nekom drugom pisi da apoteke nemaju prihoda, nego su u dugovima, kao recimo 29ti Zorka…Sto se tice kabela i kablova i bandera, zaista su u ocajnom stanju. Poneke drvene bandere u Subotici jedva i zice drze..Resenje? Manje da se krade, manipulise i da se brine briga o stanovnistvu Grada.Umesto rusenja, restaurirajte fasade, ili za to nema para, a da se rusi i izgradi novo ima? Hehehe. Za razne fontane ima, za fasade nema, za ulice nema. Puna subotica rupa na asfaltima, stazama..Za vodu nema. Voda zuta u nekim delovima grada….Mnogo nelogicnosti. Ovo je samo kratak sazetak svega sto se decenijama radi po Subotici.Nebih da pisem o raznim kadrovima, bivsim ili sadasnjim koji rade sada… Tada bih pisao roman. I onomad, devedesetih sam rekao bliznjim osobama. Treba izabrati neiskvarenog casnog i postenog coveka da vodi grad. Coveka koji nije ulizica i koji brine o svojim gradjanima, naravno dovoljno inteligentnog da radi to. Kako vidim, to je nazalost nemoguca misija. Iskreno mi je zao, za sve sto se negativno desava u Subotici i Srbiji. Postovanje za sve.

OSTAVITE KOMENTAR