Subotica, grad koji nestaje

Nedavno je u javnost iznet podatak da će novu školsku godinu u Subotici započeti

5 000 đaka manje nego 1991. godine. Ako je to tačno, ova činjenica je ravna katastrofi. Ovogodišnjih 1363 prvaka je 179 manje nego što je upisano pre dve godine. Ove cifre u srazmeri sa brojem stanovnika, govore da je naš grad u rangu izumirućih planinskih sela, gde đake broje na prste.

 

Venčanja je prošle godine bilo za trećinu manje nego 2009. godine a trenutno subotička porodica u proseku ima 2,4 člana.

 

Dramatična depopulacija je vidljiva i golim okom. Svaki drugi Subotičanin radi na tome ili razmišlja da napusti zemlju. Najlepši i najpametniji su već otišli. Oni koji su ovde zasnovali porodicu, većinom ne mogu da imaju onoliko dece koliko bi želeli. I pored svega toga, za one koji su ostali, nema ni blizu dovoljno radnih mesta.

 

Školske vlasti planiraju racionalizaciju školske mreže.

 

 

Subotica callingKOMENTARI

 1. Mc kaže:

  Stvarno je steta za jedan ovakav grad koji ima bogatu kulturu 🙁 Brojke nisu ni potrebne , dovoljno je samo izaci i prosetati se po korzou i sve ce vam biti jasno :-/

  shame … shame …

 2. jozsef kaže:

  Samo da postavimo pitenje,Ko je kriv za sve ovo?

  Da vam kazem? Drzava,zato sto ne vodi brigu o gradjanima.

  Gledaju sta njima dobro i onima ko su im najblize.

  Sve jedno ko je vladajuca partija,smo da njima dobro,a briga njima za grdane.

 3. stormwatch kaže:

  Ovo ne da je porazavajuce nego je katastrofa epskih razmera! Dok je Subotica bila platezno sposobna vlast se prilicno interesovala za nas grad. Sada kada su sve projebali i prospickali ne daju vise gradjanima ni da zive! STOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. goranRS kaže:

  Venčanja je prošle godine bilo za trećinu manje nego 2009. godine a trenutno subotička porodica u proseku ima 2,4 člana.

  Ne preostaje vam ništa drugo gosn Lansky nego da lično poradite na ovom proseku 🙂

 5. adkersu kaže:

  A hvalimo se da smo kapija Evrope, grad po meri čoveka etc etc idiotarije! Zbogom moj voljeni grade, bilo je lepo (nekada) živeti pod tornjem.

 6. Anonimni kaže:

  Pa sta je tu cudno ? treba da se svi selimo u Engelsovu da bi nam bilo dobro ?

  Kome je dobro u Subotici, samo onom ko je krao! Cakanj, Tole, Kasa, politicari itd, sta obican narod da ceka, 20 godina da se oforme nova preduzeca? I treba da idu, nek ostane samo Engelsova i tzv pametni!

 7. dasHHa kaže:

  Nikad nije kasno povratit zlatne godine nasem gradu.Neka svako od nas upotrebi malo maste.Neka svako bude za rec-dve ljubazniji i prijatniji prema komsiji.Jedan osmeh vise,da se lepse dise.Grad cine ljudi.Kakvi smo sami prema sebi i prvom komsiji takav ce biti i grad.Nece nam niko drugi pomoci,sve je na nama suboticanima.Moze se to,zato krenite!

 8. Majk kaže:

  ja volim suboticu i rado je se secam! ali posle srednje skole realno.. sta covek da radi u subotici? cak i oni koji odu samo do novog sada, teska srca se vracaju u nas gradic…

 9. boki kaže:

  svakako će za 15-20 godina ovi „naši brazilci sa kosova „biti brojniji od ostalih pa nam i ne preostaje ništa drugo nego mi da se selimo 😡

 10. Zbogom Srbijo kaže:

  Jos ima u Subotici stanovnistvo? I ja sam 30god. ziveo tamo. Pre 4god sam pobegao. Jos uvek placate registraciju vozila za beograd? Od pariza do kelebijske granice nisam video policajca…od granice do Su 10km 2 puta me kaznili:))))))))). Isao sam 53 ljudi umesto 50:))))  a kod zorke jedan far mi crko:))) 2x 5000din.:))))

OSTAVITE KOMENTAR

64 + = 66

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: