Subotica gradi parkove za pse

Na dve lokacije na javnoj površini u Subotici, biće izgrađeni  parkovi za pse. Ograđeni prostor će biti sa opremom za relaksaciju pasa.

Subotička Gradska uprava je pokrenula procedure javne nabavke  opreme i njenog montiranja radi formiranja parkova za pse na dve lokacije na javnoj površini i  to u Dudovoj  šumi levo  od ulaza sa Radijalca i na Prozivci  na kraju šetališta prema Bajnatskoj ulici.
U Dudovoj šumi park za pse biće u okviru rekreativno-parkovskog kompleksa  na površini od oko 924 m², na kojoj već postoji česma, a namenjen je velikim i malim psima.


Na Prozivci će postojati dva sektora, sa leve i desne strane šetališta iza sportskih terena, leva strana parka gledajući iz Bajnatske ulice, površine 711 m² biće namenjena za male pse, a desna strana površine 717 m² biće  namenjena za velike pse.
Parkovi će biti opremljeni obručima, penjalicama, mostovima  kao i preponama za preskakanje, biće instalrane česme odnosno slavine za vodu posebno za ljudsku upotrebu odnosno za životinje kao i oprema za ostavljanje  otopada.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Suboticanka kaže:

  Ima se-moze se!

 2. Brane kaže:

  Dobra ideja.
  A oni koji misle da je ovo uludo straćen novac neka imaju na umu da je bolje da vlasnici istrčavaju pse na za to određenom i ograđenom prostoru, nego svugde drugde. Biće i deca i ostali prolaznici bezbedniji, a biće i manje psećeg izmeta na svim drugim lokacijama.
  Ograda, obruči, klupe, i daske nisu skupi, a česme već postoje.

 3. Salamander kaže:

  Noje loša ideja napraviti ovo kada se steknu uslovi. Glavno pitanje je ko će da se ugradi ovaj put u projekat koji zaista nije prioritet. Vlasnici pasa treba da budu razumni da zaista ima trenutno važnijih stvari u gradu i državi.
  Napravite prvo prkove za ljude, odnosno dostojne za ljude pa se bavite ostalim stvarima, prvenstveno obezbedite pristojne uslove za život ljudima, sa posebnim osvrtom za pomoć deci a ne da ih lečimo SMS-ovima.

 4. Tamara kaže:

  Odlično ❤

 5. croat kaže:

  Nemojte tako naglo, ajmo prvo studija izvodljivosti, studija impakta na okolis, pa studija studije pa generalni plan, pa probni plan, pa plan plana, pa projekat, pa izmene i dopune projekta……….. Naravno sa sve kvalitetnim tenderom za studije, studijice projekte i projektice.

 6. Mica sponzoruša kaže:

  Ja više volim mačiće od kučića i imam ih pet komada u stanu na Radijalcu.
  Dobro bi bilo kada biste malo mislili i o jadnim mačkicama, ako može barem jedno igralište za njih sa ljuljaškama, klackalicama i mini toboganom.

 7. PIJANDURETINA kaže:

  A one silne pse koji crkavaju od gladi po azilima, ko ih j***….

 8. lgbtpopulacija kaže:

  Eee, vala stvarno su mi dosadili vise ovi komentatori: strpite se da ovima bude prvo bolje, pa da ovima svane, pa da resimo Kosovo… Pa dokle vise!? Koliko moze da kosta zicana volijera koja treba da ogradi jedan prostor koji ce biti siguran za pse? 21. vek, a Subotica bez parkica za pse. Moj pas moze da zivi max 9-12 godina. Pola zivota je vec izgubio cekajuci teritoriju gde ce moci slobodno da trckara bez da ga plase penzioneri sa kesama i decica, koja bez nadzora roditelja, vole da ga guse i vuku za rep i usi.

 9. Istina... kaže:

  Ptica rođena u kavezu misli da je letenje bolest, rekao je davno Alehandro Hodorovski. Dodajem, lokalpatriotizam je bolest.

 10. amacak kaže:

  da sam juče umro ne bih naučio da se psi plaše penzionera sa kesama

 11. AV AV kaže:

  Nisam video da deca maltretiraju kerove ali sam video kada se na Prozivci jedan veliki pas zaleteo na malo dete i zakočio pred njim. Pas je bio dobroćudan i to je bila samo igra ali se dete (oko 3 godine) upašilo i rasplakalo.
  Trebalo bi ograditi neki prostor ali ne oduzimati od postojećih parkova. Zašto se ne kultiviše onaj prostor iza Tuša na Prozivci? Veliki neiskorišten plac. Tamo bi bilo mesta za još štošta,

 12. Cave canem kaže:

  10 ari i 7 ari su malo pristojnije dvoriste dovoljno veliko za jednog, mozda dva psa. Na gradskom nivou to je smesno mali prostor i ako se na njemu okupi malo veci broj pasa bice to jeziva klanica i borba za socijalni rang i dominaciju u coporu. To je vec unapred propala ideja jer vlasnici jednostavno nece dovoditi svoje pse da se medjusobno iskasape na tako malom prostoru, pa jos i ogradjenom, i pas koji je manje dominantan ce biti vecna zrtva jer nema gde da se skloni od onih jacih i dominantnijih primeraka.

 13. Cave canem kaže:

  @ amacak
  Plase se, plase i te kako. Dodje tako penzioner sa papirnom kesom, naduva ju i onda tresne dlanom i kesa pukne. Pas se strahovito uplasi i pobegne glavom bez obzira i siroti vlasnik mora da juri za njim i da mu stavlja soli na rep kako bi ga uhvatio i vratio kuci.

 14. Sasa kaže:

  @istina …..bravo za teoriju lokalpatriotizma

 15. Sotona kaže:

  Extra ideja. Samo je jedno pitanje. Koliko dugo će to trajati? Alo bre lokalci i ostali patriJote. Dečija igrališta su zapuštena. Da vas nisu povijali i sad bi bila.Niko travu da pokosi a vi razmišljate šta ćete sa kerovima… Pa kako vas nije sramota. Imam psa i dvoje dece . Pas je super ali deca su bitnija. Samo izadjite na Radijalac i pogledajte koliko govana ti isti psi ostave. Da li mislite da će ih biti manje kad napravite te terene? Sve je to u redu ali prvo edukujte “odgovorne” vlasnike da pokupe za svojim psom ono što ostavi a ne da deca gaze po tome. Jednostavno neki put sami sebe prevazidjete glupostima.

 16. yu kaže:

  Pogledajte na šta nam liči zološki vrt.Kad ste Subotičani bili u njemu?
  Par bednih životinja. Gde su Beli medvedi,vukovi i ostale životinje.
  Nekad mesto gde su masovno dolazili turisti a sad ga zaobilaze u velikom luku, držeći začepljen nos. A sad park za pse , mora da će svi što šetaju psa da idu tamo.
  Subotičani su sami zaslužni za bedan izgled grada.Kad ste zadnji put bili na sastanku
  u svojoj Mesnoj zajednici da upitate svog predstavnika u opštini za koje investicije diže ruku.-Svi su nam krivi a pitajmo sami sebe šta smo učinili da promenimo stvari nabolje. Obavezno na izići na izbore.

 17. Bojan J kaže:

  Ovo igralište upotrebiti multifunkcionalno,uspešni korisnici će biti i SNS ovce,psi za razliku od njih su umiljati i dobri ovi od svih zajedničkih osobina sa tim plemenitim životinjama imaju samo bespogovornu poslušnost.Povodac im je deo svakodnevice ,a sendvič mera.Trenažni proces održavati jednom nedeljno a vođe da budu okumljene milogorske ništarije jer na povodcu ih vode iz rektuma u rektum.

 18. zozon kaže:

  @AV AV
  Pogledaj malo generalni urbanistički plan pa će ti biti jasno za šta je taj prostor predviđen.

 19. ludilo kaže:

  Po meni je ovo glupost. Kao sto neko napisa ovde, kada se u tom malom prostoru nadju nekoliko pasa razlicitih velicina..ima da bude klanica.Ko ce da cisti govna iz tog kaveza??
  Svaki vlasnik psa voli da proseta psa a ne da ga dovede u neki kavez i da se plasi sta ce drugi psi da mu rade. Poenta je prosetati psa do dudove sume, do prozivke i vratiti se kuci….sasvim dovoljno za jednog psa. Ako mu par kilometara setnje dnevno nije dovoljno, onda ne znam sta mu je dovoljno. Bolje bi bilo za grad da napravi cesme za pse lutalice da ne crkavaju barem od zedji preko leta i zime…ono je horor da nema pas lutalica nigde vode da popije…Neka grad napravi makar te cesme za pse kojima ce uvek teći voda…

 20. Ivan kaže:

  Cave canem. Prvo vlasnici pasa treba da stave svojim psima povodce i košare na njuške i neće se psi moći gristi međusobno. Jer tako bi i trebalo da se kreću izvan svog kaveza.
  Nek vlasnici pokupe ostatke izmeta od svojih ljubimaca.

 21. Istina... kaže:

  @Sasa

  Napredujem, imam jednog, ali vrednog, “fana”.

  @zozon

  Generalni urbanistički plan? Mene je više interesovao generalni razvojni plan koga kriju kao zmija noge. Retrogradnost, samodestruktivnost, samoubistvenost njegovi su osnovi, zato ga i kriju. Ko to prozre mora da zbriše od “prosperiteta” “grada” i “države” inače će završiti u Crnoj rupi Nova Atlantida.

  Sme li ovaj komentar u svoj toj slobodi, nezavisnosti, demokratiji i ostalim vrhunskim vrednostima civilizacije na portalu “Grad”CrnarupaNovaAtlantida da bude objavljen? Šta još projektanti (“grad” je deo Projekta i projektnog finansiranja) kriju kao zmija noge? Da su im dela suprotna od reči. Gde je Agentura, nema je da me satanizuje, ućutala se. Da joj se nije nešto dogodilo? Ili je zaposela slobodan medij pa cenzuriše “neznanje” (Nepodobno znanje) i “laž” (Istinu).

 22. Cave canem kaže:

  Tek sada sam shvatio o cemu se zapravo radi. Parkovi za pse postoje u mnogim Evropskim gradovima. To su zelene povrsine i kao takve oznacene. Tamo je dozvoljeno pustanje pasa sa povoca a roditelji sa decom to znaju i tamo ne odlaze kao sto i vlasnici pasa ne pustaju pse tamo gde nije dozvoljeno i gde se igraju deca. To odlicno funkcionise, ne zbog neke visoke svesti gradjana, nego zbog visokih kazni koje “pise” Komunalna policija kojoj je to u nadleznosti. U nadleznosti komunalne policije je i da kontrolise da li je pas obavezno cipovan (pomocu rucnog skenera) i da li pas nosi na ogrlici i metalnu markicu koja se svake godine izdaje nanovo kao znak da je placen godisnji porez (280 € negde manje negde vise) da je pas vakcinisan i da pripada neagresivnoj rasi i u tom slucaju je oslobodjen nosenja korpe (ali ne i povodca) Vlasnik psa je duzan da pokupi pseci izmet u najlon kesu koja je svugde besplatno dostupna. Ukoliko to ne uradi, stupa na scenu Komunalna policija sa svojim mandatnim kaznjavanjem (oko 50 € kako gde) Toliko o parkovima za pse. Ovo sto se u Subotici na 1000 m2 zelli predstaviti kao “Park” jeste u stvari sportski teren za jednu vrstu sporta u kojem zajednicki ucestvuju pas i njegov vlasnik (ili trener) Sport se zove na engleskom “Agiliti” i njegov smisao je savladjivanje odredjenih prepreka u sto kracem vremenskom roku za coveka i zivotinju. Sport i trcanje su u svakom slucaju korisni, kako za coveka tako i za psa. Izgradnja jednog Agility terena sigurno nije stetna, a i ne kosta mnogo.

 23. hugo grocijus kaže:

  propali kadrovi iz Direkcije filozofiraju…

 24. Vlatko kaže:

  But, about dogs, rare good dogs…
  Dogs slipping, but never mind about bollocks…
  He’s the goood friend and only a crazy drummer..and over 🙂

 25. (ba)laban kaže:

  @Vlatko

  Pojasni nam šta si želeo ovim postom da kažeš. Možda neki ne znaju da ga prevedu, što i nije pošteno prema njima sa tvoje strane, ali nisu ništa ni propustili, jer nema veze sa pomenutom temom. Čini mi se da je njegova svrha bila jedino qrčenje poznavanjem engleskog. Ili možda nisam u pravu? Hajde nam objasni!

 26. Maja kaže:

  Prvo se pobrinite za pse lutalice od kojih se ne mozi prolaziti po ulicama Radijalca,juce su napali jednu devojcicu i napadaju na svakog ko prolazi,prvo obezbedite i sklonite lutalice…

OSTAVITE KOMENTAR