Subotica: Grejanje se (ne)plaća po utrošku

Alokatori i termostatski ventili čine opremu trećine radijatora u Subotici, u kojoj se daljinsko grejanje odavno ne plaća po kvadratu, već po utrošenoj energiji. Potrošači su u prošlosti imali veliki broj pritužbi na ovakav sistem obračuna, dok u toplani kažu da se uz racionalno korišćenje ovakav sistem i te kako isplati.

U srpskim toplanama često, u šali, znaju da kažu da je njihova jedinica mere molerska, a ne energetska, zato što isporučenu toplotnu energiju obračunavaju prema kvadratima stana, kao da su moleri, a ne prema isporučenoj energiji.

Međutim, u Subotici već više od deset godina postoji drugačiji sistem obračuna energije u kojem učestvuje oko trećine izgrađenih stanova. Naime, u tim stanovima postoje razdelnici utrošene energije, alokatori, kako ih ko zove – mali uređaj na radijatorima koji mere učešće vašeg radijatora u ukupnoj potrošnji zgrade.

Po uvođenju tog sistema bilo je mnogo pritužbi građana da su im računi bili previsoki. Međutim, postoje i pozitivni primeri zgrada koje su uvođenjem tog sistema uštedele i do pedeset odsto na računima za grejanje.

Ana Drljača je jedna od onih Subotičanki čiji račun za grejanje je manji od kako se na radijatoru nalaze alokator i termostatski ventil. Sama sebi podešava grejanje u stanu i ne žali se ni na toplotu ni na račun za grejanje.

“Kada odlazimo iz Subotice, idemo kod dece, mi isključujemo radijatore, tako da se nama to uvek pokazalo na računu. I u odnosu na godine kada nismo koristili, kada nije bilo alokatora, nama je drastično manja potrošnja što se Toplane tiče”, ističe ona.

Upravo je ovakav način regulisanja toplote u stanu, dakle ventilima a ne otvaranjem prozora, ključ za nadležne u Toplani za uvođenje ovakvog sistema obračuna. Potrošač je taj koji će uzeti onoliko toplotne energije koliko mu i kada treba, a zadatak Toplane je da u svakom momentu odgovori na taj zahtev potrošača.

“Vodovod je takav. Vi ćete otvoriti slavinu kad ste žedni, uzećete čašu vode, nećete držati sve slavine otvorene čitav dan, pa sipati čašu onda kada budete žedni. Isto tako, električna energija je takva, upalićete svetlo ili grejno telo ili bilo šta kada vam treba, ugasićete kada vam ne treba. Nećete doći kući, upaliti sva svetla i staviti sunčane naočari”, slikovito objašnjava izvršni direktor “Subotičke toplane” za energetski sistem Davor Andrašić.

Želeli ih ili ne, alokatori su budućnost. U Subotici ni jedna nova zgrada ne može da se priključi na sistem daljinskog grejanja ukoliko ne poseduje ovakav sistem. A Subotica je pionir u Srbiji. Alokatori tek stižu u druge gradove. Dok su na zapadu odavno neminovnost.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Cecilija kaže:

  Mozda nekome u sistemu ne odgovara naplata po utrosenoj energiji kad ovako moze da se5 zaradi i za ono sto nije utroseno.Ja sam za uvodjenje alokatora.

 2. croat kaže:

  Sve je to uradu samo ovo je SRBIJA! Onoga momenta kada bi svi presli na alokatore i poceli stvarno stediti to bi dovelo do smanjenja prihoda te bi toplana povcala fiksne troskove do nebesa. Tako da te drzava prosto tera da i ti krades i budes neracionalan. Ja za plin u pocetku nisam ni imao fiksne troskove a sad trosio netrosio moram da placam.
  Ima li uopste u Ante Parcetica gradskog toplovoda?

 3. ludak kaže:

  A sto mene toplana ne pusta da se odjavim sa Toplane i da vise ne placam fiksne i deo varijabilnih troskova? Kad vec vole tako iz Toplane da lupaju gluposti, sto se ne zapitaju zasto im javne ustanove masovno iskljucuju grejanje i prelaze na subotica gas i ustede su ogromne….A to sta ce pametnjakovici da lupaju razloge ovako skupog grejanja, to mogu da obrisu wc papirom. Doce vreme da ce Toplana morati da se ugasi jer se niko vise nece hteti grejati na toplanu. Zamislite situaciju, sve javne ustanove predju na grejanje na gas, dozvoli se pojedinacno zgradama da predju na gas uz povoljne kredite i potreba za Toplanom nestaje. Sta ce onda radnici i funkcioneri Toplane, hoce li strajkovati i traziti svoja prava. Bolje da na vreme misle sta moze uskoro da im se desi..

 4. Anonimni kaže:

  Da se smrzneš od teksta

  Tekst pod naslovom “Grejanje se ( ne)plaća po utrošku” je najbaže rečeno kontraverzan, mada bi preciznije bilo nepotpun, u nekim delovima diletantski naročito u smešnoj metaforičkoj izjavi izvršnog direktora za energetski sistem u Toplani Davora Andrašića.
  Prava istina je sledeća:
  1) alokatori imaju efekta u novim zgradama koje su izolovane, sa PVC prozorima i vratima i bez stanova isključenih sa sistema Toplane;
  2) u starim zgradama bez izolacije, sa drvenom stolarijom i sa određeni brojem isključenih stanova efekat alokatora je diskutabilan;
  3) sa “zavrtanjem” termostatskih ventila radi štednje treba biti oprezan i edukovan ( npr.isključim alokator-radijator u jednoj sobi, a grejem u dugoj je katastrofalno rešenje koje povećava potrošnju toplotne energij itd.);
  4) stanovi koji su isključeni sa sistemaToplane ( pre uvođenja elaborata za isključenje) su pogubni za vlasnike stanova koji imaju alokatore, jer im oduzimaju toplotu, što se odražava na broj potrošenih energetskih jedinica, odnosno povećava se račun za grejanje;
  5) na osnovu važeće odluke Skupštine Grada Subotice za ugradnju alokatora potrebna je saglasnost svih stanara u zgradi dakle 100% što je u praksi nemoguće realizovati;
  6) građani Subotice, potrošači Toplane shvatite da njih baš briga za uštedu toplotne energije, jer što je veća potrošnja toplotne energije oni više profitiraju.
  Osnovna dva pitanja direktoru Davoru Andrašiću su sledeća:
  – Zašto se skoro sve nove zgrade izgrađene u Subotici u poslednjih nekoliko priključuju na gasno grejanje?
  – Zašto je Davor Andrašić 7 godina “isključen” sa sistema daljinskog grejanja Toplane u kojoj je izvršni direktor za energetski sistem i kako se greje?
  Savet autoru teksta iz RTV da se bolje pripremi za temu o kojoj piše, kao i da bira ozbiljnije sagovornike.

 5. Nidžo kaže:

  Kada se izmeste toplovodi iz poslovnih prostora u prizemlju zgrada koji su se isključili sa sistema grejanja i ne plaćaju ga, a obilato se greju putem ovih cevi, tek onda će alokatori imati smisla. U zgradama gde nema ovog problema (i gde je izolacija adekvatna) alokatori jesu način da se uštedi. Toplanina obaveza je da isfinansira ovo izmeštanje, jer je dozvolila isključenje sa sistema svim p.p.

 6. Ja kaže:

  Zasto toplana ne dozvoljava da se na stanove gde je to moguće ne ugrade kalorimetri a ne alokatori, na primer ygrada Josipa Krasa 10

 7. bac Vranje kaže:

  Ovo je gnusna laz da se placa po utrosku sa alokatorima!!!! Moj primer imam stan 44 m2 na Prozivci,tokom celog leta kad ne trosim nista otimaju mi 1200 dinara, celu proslu zimu nisam ni bio u stanu,radijatori zatvoreni a racuni si mi stizali izmedju 3200-4600 dinara!!!Ajde pametni autore teksta objasni mi kako sam placao kad je potrosnja bila 0!!!!! ZASTO LAZETE NAROD…..DOKLEEEE!!!!

 8. KOMŠIJA kaže:

  „Kada odlazimo iz Subotice, idemo kod dece, mi isključujemo radijatore, tako da se nama to uvek pokazalo na računu. I u odnosu na godine kada nismo koristili, kada nije bilo alokatora, nama je drastično manja potrošnja što se Toplane tiče“, ističe ona.

  CITIRANA GOSPOĐA TREBA DA ZNA DA KAD JE ONA ZAVRNULA VENTILE JESTE SMANJILA SVOJ RACUN ZA GREJANJE ALI JE ISTOVREMENO POVEĆALA RAČUN SMOM KOMŠIJI SA KOJIM SE GRANIČI NJEN STAN,S DRUGE STRANE ON ZBOG POVEĆANIH GUBITAKA ZATO ŠTO ONA NEGREJE NEĆE MOĆI PREKO SVOJIH RADIJATORANI DA POSTIGNE TEMPERATURU KOJU MU JE DUŽNA DA OBEZBEDI TOPLANA JER JE INSTALISANA SNAGA RADIJATORA NEDOVOLJNA JER JEODREĐENA TAKO DA SE PODRAZUMEVA DA SE SVI STANOVI GREJU. DRUGIM REČIMA SVAKI STANAR TREBA DA ZNA KAD ZAVRNE VENTIL NA SVOM RADIJATORU DIREKTNO ZAVLAČIŠ RUKU KOMŠIJI U DŽEP.

 9. croat kaže:

  Ovo je izmisljena prica

 10. NaIvan kaže:

  Neka mi neko kaže kako ja mogu uštedeti na grejanju, imam alokatore, maximalo su otvoreni termostatski ventili, a temperatura u stanu je oko 19-20 stepeni Celzijusa.
  Neka mi neko ovo objasni, ja sam glup da razumem.
  Glup tekst, ovako kako je napisan, navodi razmišljanja potrošača u nekom drugom smeru, suština problema je nešto sasvim treće.

 11. Megille kaže:

  Niste u pravu : Kod Vodovoda u Subotici svakog meseca plaćaš 80 din trošiš ili ne trošiš vodu.Pa računica izgleda ovako 12x 80 din= 960 din ,po nekoj drugoj računici ako si potrošio 1 m3 vode za godinu dana to izgleda ovako 1x 70 din + 12x 80 = 70+ 960 = 1030 din pa ti vidi .Ovako je nešto slično i kod ostalih opštinskih Javnij Predizeća u Subotici samo su iznosi ‘ drugačiji’ ali u svakom slučaju idu u prilog tim preduzećima je izvlače novac iz đepova građana -i to bez toga da vrše usluge…dokle bre ?

 12. Anonimni kaže:

  Grejte se na drva botovi pa cete jeftinije proci svi ste vi gospoda u p m

 13. Ivan gabric kaže:

  Alokatori mozda jesu buducnost ali smo mi daleko jos od toga jer to je samo nacin da se oduzme vise novca od sirotinje drugo nista i dogod je tako ovde zivota nema pre ili kasnije svi ce da kidnu odavde glavom bez obzira to je zagarantovano nabiju ti racun da se okrenes a grejanje im je nula

 14. Anonimni kaže:

  Radijatori zavrnuti , cevi hladne, pola stanova u zgradi prazni, a racun mi stizu na 1800,00 dinara, zasto ne znam ni sama, Ali verovatno da toplana

 15. Lepa kaže:

  Radijatori I cevi hladne, racuni dolaze na 1800 din zasto neznam mozda zbog dobiti toplane

 16. Dex kaže:

  Ma kakve ustede…moj drug ima alokatore u stanu…koji su mu stalno zatvoreni..greje se na struju placa samo fiksni deo…i opet ga izadje jeftinije..nego toplanino grejanje..kažu ako odvrneš plaćaš više a maksimalna temperatura je 21 stepen na trojci..vrte vodu u prazno ..

OSTAVITE KOMENTAR