Subotica ima osam autohtonih rasa golubova

Subotički jednobojni plavi letač, golub koji je jedinstven po specifičnoj boji perja i belom krugu oko čiju, autohtona je i najmalobrojnija rasa golubova koja se uzgaja samo u Subotici.

Njen opstanak ipak je osiguran zahvaljujući retkim odgajivačima kakav je Josip Bačić koji se golubarstvom bavi duže od tri decenije, a kome je ova rasa donela ne samo mnogo zadovoljstva već i brojne pehare.

Izvor: RTV

“Sa “subotičkim jednobojnim plavim letačem” učestvovao sam na gotovo svim izložbama u Srbiji. Dospeli smo i do Evropske izložbe balkanskih rasa koja se svake godine organizuje u drugoj državi. Kada je bila priređena u Bugarskoj, ovaj moj golub dobio je izvanredne ocene. Bio sam oduševljen kada je, nakon tog učešća, na kućnu adresu u Subotici stiglo najveće priznanje”, kaže Josip Bačić, odgajivač autohtone rase subotičkih golubova.

Šara u obliku srca na krilima odlika je srcastog kružnog i dvosrcastog letača, takođe autohtonih rasa subotičkih golubova, a pored njih to su i ukrasni i drhtavi golub, belorepi i beloprugasti letač i subotički ogrličasti visokoletač.

“Ni jedan grad u Srbiji, pa ni na prostoru bivše Jugoslavije, ne može da se pohvali da ima osam autohtonih rasa golubova. Ponosni smo što imamo to bogatstvo i trudimo se da ga očuvamo za buduća pokoljenja”, poručuje Josip Bačić.

Brojne autohtone rase bogatstvo su Subotice u svetu golubarstva i odgajivača poput Josipa Bačića, okupljenih u Udruženju odgajivača sitnih životinja koje postoji punih šest decenija, a zahvaljujući kojima je obezbeđeno očuvanje za budućnost ovih jedinstvenih rasa golubova.

 

RTVKOMENTARI

 1. Pera kaže:

  Nema Subotica niti jednu vrstu golubova ako mene pitate, ima samo neke štetočine u narodu poznatije kao leteći pacovi. Treba striktno zabraniti u sankcionisati svakog ko njih drži i hrani. Ta stvorenja uništavaju ceo grad, od fasada do samog izgleda pa i do privatnog poseda, kao što su automobili i slično.

 2. Stomina kaže:

  Gosp. Pera nažalost vaša zapažanja nemaju veze sa odgojem golubova koje gaje odgajivači hobisti .
  Vi jeste u pravu po pitanju tih “ divljaka “ kako ih golubari zovu , koje viđate po gradskim trgovima, pored toga što nanose ogromnu materijalnu štetu gradu i građanima oni su ujedno i prenosioci raznih zaraznih bolesti koje su opasne po golubove koji se gaje kod odgajivača.
  Golubovi o kojima je reč u ovom članku nastali su preko pola veka kod odgajivača koji ih čuvaju i neguju u svojim golubarnicima i nemaju nikakve veze sa onim o kojima vi govorite.

 3. Marin kaže:

  Čovek očigledno nema znanja kada su golubovi u pitanju, ne razlikuje divljaka goluba, od autohtoni golubova koji se uzgajaju i čuvaju u golubarnicima.

 4. Bačić josip kaže:

  Svako neka radi kako misli da je naj bolje.

 5. Pravdoljub kaže:

  Moje poštovanje cenjenim golubarima , imam nekoliko pitanja za Vas. Kao dete gajio sam golubove koje sam nazivao , onako kao sam čuo od starijih. Međutim to nisu koliko znam, ispravni nazivi ali siguran sam da će Te , mi Vi dragi golubari to uspeti pojasniti. Imao sam „Bečke tiplere-Bečike“-sa kratkim kljunom bele boje. „Tiplere“-beli sa graorastim „štrapanim vratom“ i nekoliko varijacija golubova raznih boja u kombinaciji sa belima nalik „feketama“..i interesuje me. da li Stipan Margetić nekadašnji vozač i taksista još uvek gaji pismonoše?

 6. Indijanac kaže:

  Moja baba je onomad dok je bila ziva uvek govorila da kada te neka bolest obori s nogu u krevet, najbolji lek je supica od mladog goluba ili punjeni golub sa jetrenim filom.
  Visestruko su korisni ovi domaci golubovi.

 7. La Paloma kaže:

  Tipleri su golubovi visokoletaci za razliku od onih „Postasa“ koji su dugoprugasi i koriste se za takmicenja. Odvezu ih sve zajedno nekuda daleko i onda ih puste sve zajedno i istovremeno. Regisruje se vreme zajednickog starta. Golub koji prvi doleti u svoj golubarnik je pobednik. Vreme dolaska se takodje registruje i na osnovu njega se golubovi rangiraju.. U Subotici nema divljih golubova kao sto nema ni divljih pasa. Postoje psi i golubovi koji imaju vlasnika/ odgajivaca i o kojima se neko brine i oni drugi koji nikome ne trebaju i prepusteni su sami sebi i ulici. Ulicni psi i ulicni golubovi su nekada bili necije vlasnistvo a danas su prepusteni iz ko zna kojih sve razloga smi sebi i ulici.

 8. madžar kaže:

  Nek ste im rekli Bać Joso!!!

OSTAVITE KOMENTAR

5 + 5 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 7 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: