Subotica između Olimpa i Olimpijade

Pred Olimpijadu u Kini, pitao je jedan dečak u Subotici svoga ujaka:

–         Koji će sportovi biti na igrama?

–         Svi

–         I skakanje sa neba pa ko preživi ?

 

Skakanje sa neba još nije olimpijska disciplina ali je barem olimpijska baklja otišla u kosmos. Pred predstojeću zimsku Olimpijadu Rusi su je odneli gore.

Ima li nade da jednom dođe i u naš kraj ? Da li je olimpijska baklja prošla ovuda u prošlosti ?

Ovaj ritual u čast olimpijskih igara preuzet je od antičkih Grka. Održavanje večne vatre ukradene od boga Zevsa nastavljeno je 1928. godine ali njeno štafetno prenošenje počelo je pred Olimpijske igre u Berlinu 1936. I već na svom prvom putovanju prošla je kroz Suboticu.

Od tada vatra upaljena na Olimpu, pred svake igre od ruke do ruke ide prema svom cilju, mestu gde će svečano biti započeta nova Olimpijada.

berlin 1936

olimp

Te 1936. godine trčali su kroz grad i nosili je subotički sportisti, a sa njima i stari Lajoš Vermeš, čovek koji je sve što je imao dao sportu i ostao zapamćen kao osnivač Palićke olimpijade, preteče modernih igara obnovljenih 1896. godine.

Olimpijada 1936.

Doček u Subotici 1936. godine

4ss

4sss

Kada je Nemačka sledeći put dobila organizaciju, bilo je to 1972. godine. I tada se Subotica našla na pola puta između Olimpa i Olimpijskog stadiona u Minhenu.

olimpijada 1972 godine

olimpic games 1972

Na putu prema Minhenu i dvadesetim Olimpijskim igrama, kroz Suboticu je nosilo četrdeset i dvoje sportista. Preuzeli su olimpijski plamen kod Zobnatice i doneli ga u grad na Stadion malih sportova gde je napravljen veličanstven doček. Pred četiri hiljade gledalaca, kroz špalir momaka i devojaka, na stadion je baklju uneo državni reprezentativac u atletici Vince Čović.

U ovu čast održan je slet, recitali i svečani program posvećen olimpijskim igrama.

mali stadion subotica

mali stadion suboticki

subotica sport 1

olimpijada 72

U rano jutro 19. avgusta, večni plamen je nošen rukama atletičara otišao u pravcu Mađarske.

Zimske Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, bile su povod da se ova svečanost održi na ledu. Po treći put su subotički sportisti nosili plamen kroz svoj grad i doneli ga pred ispunjen Mali stadion. Uneo ga je olimpijski prvak u rvanju iz Montreala 1976. – Momir Petković.

momir-petkovic

olimpijska-bakljaKOMENTARI

 1. Nataly kaže:

  Ovogodišnji spektakularan uvod u Zimske olimpijske igre, odlaskom baklje u "šetnju svemirom" predstavlja samo demonstraciju snaga svetskih sila.

 2. roki kaže:

  Dobro se secam Olimpijade u Sarajevu samo po jednom. Taj sneg sto je pao te 1984 vise nikada pasti nece. Stanovao sam na Prozivci, dobro se secam, padao je non-stop 3 dana i kad je prestao imalo se sta videti. Od tolikog snega smo ispred zgrade pravili ogromna brda za sankanje, sve ulice bile zakrcene, putevi blokirani…milina jedan za tadasnjeg klinca. Takav sneg nazalost vise nikada nece padati:-(

 3. Panonija kaže:

    Dali neko zna imena ljudi koji su nosili olimpijsku baklju 1972. koja je prosla kroz Suboticu.Interesuje me deonica Zobnatica -Subotica.

 4. Lansky kaže:

  Olimpijsku baklju su deonicom od 42 kilometra nosila 42 sportista

OSTAVITE KOMENTAR