Subotica kao Holivud bar za jedan film

Ako vam se učinilo da ste u TV reklami nekog popularnog brenda ugledali poznato lice, subotičku ulicu ili zgradu – niste pogrešili. Neke od kampanja za renomirane kompanije sa domaćeg i stranog tržišta snimio je i režirao naš sugrađanin Nemanja Pavlović baš ovde u Subotici.


Park Rajhl Ferenca, jedna od omiljenih Nemanjinih lokacija za snimanje

Osnivač je produkcijske kuće „Eighty Four Frames (84 Frames)“ i njegovom kamerom snimljeno je bezbroj frejmova visokobudžetnih TV spotova, employer branding videa, korporativnih spotova i sl.
„Naša koncentracija je usmerena pre svega na privredu i želeo bih da kažem da je „84 Frames“ mnogo više od televizijskih reklama i kampanja. Istina je da one predstavljaju neku vrstu vrhunca spoja filmske industrije i advertajzinga i da je upravo to ono što svi vide na površini, međutim mi kao produkcija za svoje klijente realizujemo mnogo projekata koji ostaju iza očiju šireg auditorijuma – upoznaje nas sa svojim poslom Nemanja.

Njegov kratki film „Za par cm niže (For few inches lower)“ dobitnik je nagrade za najbolju kameru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu  „Hrizantema“.
„Većina nas iz ovog sveta, kao deca maštali smo da snimamo velike filmove. Možda je konkretno ovaj film trebao da se desi ranije, međutim kada bolje razmislim verovatno je došao u pravom trenutku, sada kada sam mnogo zreliji. Nastao kao vežba kamere, realizovan uz pomoć mojih prijatelja glumaca i kolega, koji sa mnom sarađuju svakodnevno na profesionalnom planu i ovom prilikom želim da im se po stoti put zahvalim.


Spoj screengrabova iz filma koji je dobio nagradu

U filmskoj industriji podela obaveza je vrlo jasno definisana i tačno se zna ko šta radi. Nemanja je tako usko profilisan kao direktor fotografije, za šta je i školovan.
„Vrlo je važno za ljude kojima je interesantna tema da razumeju da se ne radi o fotografu, osobi koja fotografiše, već se misli na filmsku fotografiju koja podrazumeva u kratkim crtama odabir kamere i njenih pokreta, objektiva, planova, generalno način na koji se jedno audiovizuelno delo snima. Ukoliko vam se neki film vizuelno dopao, reći ću slobodno da ogroman procenat zasluge za to odlazi na direktora fotografije, koji je pored reditelja najvažnija osoba. Stoga nagrada na Hrizantema festivalu, upravo za kameru, je za mene vrlo važna u smislu podstreka da radimo nešto dobro i da nastavimo dalje –  kaže Nemanja.

Živi u Subotici, a radi za ceo svet. Želja mu je da svoj rodni grad predstavi što dalje i zato koristi svaku priliku da ga promoviše kroz svoje projekte. Na jesen naredne godine Nemanja počinje snimanje svog prvog dugometražnog filma i namera mu je da kroz delom autobiografsku i duboku priču o mladom čoveku koji teži da ostvari svoje snove prikaže borbe unutar porodice, kao i deo subotičkog mentaliteta i ambijenta.
„Kada sam tražio inspiraciju za scenario, prvo čime sam se vodio je bilo da radnju filma želim da izmestim iz glavnog grada i „sivila“ za koje se vezuje i pokažem neke druge boje, neke druge ljude i teme koji su takođe deo zemlje u kojoj živimo. Logičan sled je da bi veći deo, ako ne i ceo film trebalo da bude snimljen na lokacijama u Subotici, čime na neki način promovišemo naš grad. Kraj leta i početak jeseni sledeće godine postavljen je kao idealan rok kada bi se krenulo u realizaciju projekta. Trenutno smo u procesu predprodukcije i ono što nam je najneophodnije jeste finansijska podrška. Snimanje filma, pogotovo dugometražnog je veoma skupo i tehnički se izvodi apsolutno identično kao bilo koja A holivudska produkcija. Troškovi su veliki, od specifikacije tehnike i opreme, honorara tehiničkog osoblja, preko honorara glumaca, kateringa, kostima, šminke, scenografije i drugih, sve to puta broj snimajućih dana – objašnjava Nemanja.

Plan je da se aplicira u razne fondove i eventualne koprodukcije, međutim dobro bi došlo kada bi se subotički privrednici, pojedinci, pa čak i grad uključili i pomogli postavljanje projekta na noge, svako na svoj način. Ako vidite sebe kao deo ovog projekta možete da se javite na e-mejl:  84frames@gmail.com , a pogledajte i  showreel, kratki video prikaz jednog dela Nemanjinog dosadašnjeg rada.KOMENTARI

 1. Milan kaže:

  Meni se do sada više puta učinilo da se serija The Walking Dead snima u Subotici.

 2. Strahinja kaže:

  Svaka cast za Nemanju, za trud, upornost, organizovanost, pedantnost u radu, kvalitetu itd. Samo tako nastavi!

 3. Dr sc. tro. Stormwatch kaže:

  84 Frames je iz Subotice?????!!!!!! WOOOOOOOOW I ULTRA RESPECT!

 4. Gradjanin turista kaže:

  Postovanje!

 5. Anonimni kaže:

  Svaka čast,konačno malo” lokal “patriotizma 🙂

OSTAVITE KOMENTAR