Subotica Kontiteku daje zemljište za fabriku

Gradsko veće Subotice usvojilo je Zaključak kojim će kompaniji „Kontitek fluid“ Srbija biti dodeljeno zemljište za izgradnju novog pogona te kompanije u Privrednoj zoni Mali Bajmok.

Kako se navodi u obrazloženju zaključka, koji je upućen Skupštini grada na donošenje, ovaj investitor je krajem marta ove godine izrazio nameru da započne realizaciju druge faze svoje investicije u Subotici, što je ozvaničeno potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između predstavnika ove kompanije, sa jedne, i Vlade Republike Srbije i Grada Subotice, sa druge strane 8. jula ove godine.
contitec

U okviru navedenog Memoranduma o razumevanju opisane su namere investitora da u okviru druge faze investicije izgradi proizvodni objekat veličine oko 12.200 kvadratnih metara – 6.000 predviđeno Ugovorom o prenosu zemljišta iz 2011. godine i dodatnih 6.200 i da realizuje ulaganja u vrednosti od 17 miliona evra u osnovna sredstva.

„Investitor, uz podršku Vlade Republike Srbije i Grada Subotice, namerava da stekne vlasništvo nad građevinskim zemljištem površine oko 2,5 ha i da na istom sagradi novi proizvodni objekat u roku ne dužem od tri godine od dana potpisivanja Ugovora o podsticajima“, navodi se u zaključku.

Javno preduzeće „Privredno-tehnološki parkovi Subotica“ sačinilo je Elaborat o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta bez naknade u privrednoj zoni „Mali Bajmok“ kompaniji „Kontitek fluid “ d.o.o. avgusta 2015 godine.

Prema Elaboratu, zaključuje se da je iznos procenjene tržišne vrednosti zemljišta za otuđenje manji od očekivanog iznosa uvećanja javih prihoda budžeta Grada Subotice u periodu od 5 godina po osnovu realizacije ove investicije, što je u saglasnosti sa Uredbom o načinu na koji se investitorima zemljište može ustupiti bez naknade.

Na osnovu plana kompanije da sukcesivno do 2018. godine uposli 500 radnika, nakon dostizanja pune zaposlenosti koja će iznositi 1.150 radnih mesta, investitor se obavezuje da taj broj održava najmanje pet godina.

Pretpostavlja se da će oni u periodu od pet godina ostvariti ukupno oko 7,5 miliona evra neto zarade.

„Navedeni iznos neto zarade će zasigurno velikim delom biti utrošen u Subotici po raznim osnovama iz čega će u značajnom obimu proizaći dodatni efekti po budžet Grada Subotice i povećanje potrošnje sa pozitivnim efektima razvoja malih i srednjih preduzeća, a naročito sektora usluga“, navodi se u tekstu zaključka.

Javni uvid Elaborata o opravdanosti sproveden je 17.08.2015. godine do 24.08.2015. godine.

„Na osnovu podataka i zaključaka iznetih u Elaboratu, može se zaključiti da je predlog otuđenja građevinskog zemljišta kompaniji ‘Kontitek fluid’ d.o.o. bez naknade u saglasnosti sa Uredbom o uslovima, načinu i postupku pod kojima se građevinsko zemljište u javnoj svojini može otuđiti ili dati u zakup po ceni manjoj od tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade, kao i uslove, način i postupak razmene nepokretnosti, opravdan“, navodi se u tekstu zaključka.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Megille kaže:

  A čije to zemljište opština daje besplatno Kontitek fluidu ? Šta ako se jave zakonski vlasnici tog zamljišta ? Naime u toku je povrat imovine zakonskim vlacnicima .

 2. gonzo kaže:

  Ovo zemljiste je zakonom izuzeto od restitucije i u svojini je Grada

 3. Megille kaže:

  Gonzo @ Koji je to zakon sa kojim se ponovo oduzima zemljište pravim vlasnicima i naslednicima ? Da li ste mislili da možda treba doneti zakon da ova gospoda plaćaju zakup pravim vlasnicima ili da kupe tu zemljište ako vlasniku je na prodaju. Uostalom kako se može izuzeti zemljište od restitucije ,kada postopji zakon o povratu imovine. Nije u ovom slučaju mahinacija na ‘ mala vrata ‘ ?

 4. ContitechFluidSerbia kaže:

  Plan trenutnog pogona CTFS u Subotici: http://www.freeuploadsite.com/do.php?id=78057
  Plan buduceg pogona CTFS u Subotici: http://www.freeuploadsite.com/do.php?id=78056

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 5 ?
Please leave these two fields as-is: