Subotica kupuje ulicu za „Lidl“

Gradsko veće u Subotici dalo je saglasnost gradonačelniku Bogdanu Labanu da za 15.231.480 dinara kupi ukupno 914 kvadratnih metara od „Majur group” iz Novog Sada radi otvaranja ulice koja je potrebna trgovinskom lancu „Lidl”.

lidl

foto: Politika

Ministarstvo finansija, odnosno Poreska uprava Subotice, procenila je da kvadratni metar u katastarskoj opštini Novi grad vredi 16.664 dinara, a kupac, grad Subotica, dužan je da vrednost od preko 15 miliona dinara isplati novosadskom preduzeću 15 dana od potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

U obrazloženju odluke Gradskog veća navodi se da se trgovinski lanac „Lidl”, koji upravo podiže svoj objekat na uglu ulica Segedinski put i Pala Papa, obratio gradu 8. novembra prošle godine sa zahtevom za otkup parcela koje se nalaze u Ulici Gavrila Principa. Naime, oko „Lidlovog” placa postoje tri parcele koje su u privatnom vlasništvu i predviđene su za izgradnju javnih saobraćajnica.

Sekretarijat za građevinarstvo potvrdio je da Plan detaljne regulacije predviđa postojanje javnih saobraćajnica, odnosno korekciju regulacione linije i otvaranje nove ulice na mestu gde su tri parcele „Majur group“. Zbog toga se grad obratio novosadskom preduzeću da se izjasni da li prihvata predloženu cenu, koju je odredila subotička filijala Poreske uprave.

Po Zakonu o javnoj svojini, na koji se poziva i Gradsko veće, moguće je imovinu pribaviti i neposrednom pogodbom, ali ne iznad procenjene tržišne vrednosti. „Majur group” je prihvatio ponudu grada, te je Gradsko veće donelo odluku o kupovini tri placa.

Trgovinski lanac „Lidl” je svoj diskont u Subotici u širem centru grada počeo da gradi 1. avgusta prošle godine, radovi dobro napredaju, ali nedavno je objavljeno da će sve prodavnice ove trgovine u Srbiji biti otvorene istovremeno, tek početkom 2018. godine.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. vita-brevis kaže:

  “Major group” naravno, nije imao pojma da će doći “Lidl”?

 2. stormwatch kaže:

  Ja bi pitao urednike Blica i B92 koji znam da citaju i prate ovaj portal, zasto je vest o napadu u Düsseldorfu sa senzacionalistickim vestima punim lazi i fake informacija izbrisana sa glavnih stupaca portala, i zasto je komentarisanje zabranjeno istog momenta kada ste saznali da je napadac iz Jugoslavije?

  Pojela maca jezik.

 3. Svetac kaže:

  Hmm,zar nije kvadrat ulice 500~800din! Kada grad otima u koristi,projektantskih ideja,preko basta dvorista,kuca!

 4. Boki kaže:

  Stormwatch,
  Lažeš kao i obično.
  Upravo sam pogledao vest, blic objavio u 8.15, napadač iz bivše Jugoslavije.
  I još uvek stoji.

 5. Pedja kaže:

  Ne razumem zašto Lidl nije otkupio zemljište od vlasnika. Zbog čega je grad biodužan da ga kupi za račun Lidla.

 6. boss kaže:

  „Major group“ = Čakanj

 7. stormwatch kaže:

  @Boki

  Hahaha koji shtos dobar. Jeste, stoji vest sada kad su morali da je objave na kraju. Od jucerasnje pompe, prvih stranica i bombasticnih komentara na blicu i danas ne moze da se nadje vise kao udarna vest, nego je negde zaturena duboko i sitno, jedino je b92 imao muda da ostavi vest tamo gde treba da bude, iako je kod njih bila zaturena negde prilicno duboko.

  Znaci jedini lazov si ti jer sad kad odes na blic.rs nema vise te vesti NIGDE, nego moras da je trazis u search.

 8. Zorica kaže:

  Nekima stvarno je dosadno pa pircaju gluposti kao stormwatch ali neka ih treba nam i to da bih znali sta je istina a sta glupost….

 9. blabal kaže:

  odma na pocetnoj stranici blica

 10. stormwatch kaže:

  @Zorica

  Jedini koji pricate gluposti ste vi zorice, vi i vasi botovi.

 11. @stormwatch kaže:

  Kakve veze ima blic i napada? sa ovime?

 12. Megille kaže:

  @ boss , Citat „Major group“ = Čakanj ‘- Da ima svog čoveka u Opštini Subotica koji mu dojavljulje gde će se vršiti kapitalna ulaganja. Posle toga pokrene se otkup zemljišta na toj lokaciji,preprodaja zemljišta i enormna zarada. Izvesni S. Vujić i JP Izgradnje i uređenja grada Subotica puno toga bi znao ispričati o ovoj raboti…

 13. stormwatch kaže:

  @blabal

  Nece biti, ta vest je postavljena u 10:29 na sajt blica, jer su vec odavno svi ex-yu portali brujali o tome. Mene ne mozhes ufarbati.

 14. Lenin kaže:

  @stormwatch
  Jedino si zaboravio da se ćova prekrstio prije napada i na kraju reko Amin.Jeli? 😀
  A šta je sa onim dželatom Al Nustre koji je ubio 36 ljudi,među kojima i jednu 13 godišnju devojčicu,spokojno živeo životom merkelmigranta u nemačkoj sa porodicom i dobijao socialnu pomoć od 2400 evra?!

 15. ludak kaže:

  zasto mora grad da otkupi tu parcelu? zasto lidl ne otkupi tu parcelu? Ovo je jos jedna mucka na koju ce neko da mazne dobru lovu. A kao sto vidim opet je umesan Cakanj pa mi je sve jasno. Ovo je ionako bio njegov plac pre nego sto ga je prodao….

 16. Zorica kaže:

  Sreca krivih drva ni stormwatch nikad nece nestati….Sreca nasa

 17. Auriol kaže:

  Lidl kupuje plac za svoju filijalu plus parking i nista vise. Ulice, prilazni putevi i tome slicno su gradska infrastruktura i sa njom Lidl nema nista.

 18. Scaly kaže:

  igrajte se negde dalje. U ozbiljnoj temi kao trošenje novca poreskih obaveznika gurate klipove u točkove! Ta pustite bombaše! Teror i bezakonje kupuje naše ulice! Naravno da Opština ne treba kupovati ulicu Lidlu za naše novce. Ali, sve je to rezultat ugovora i uslova pod kojim će Lidl u subotičkom pustom širem centru otvoriti svoj dvorac. Obećala im Opština celokupnu infrastrukturu pa bacila nešto siće građanima koji imaju previše zemlje oko kuće. Kumovala tu i porezna uprava da stvar bude verodostojnija. Istina, niko ne objašnjava zašto je to javni interes – da li zato što je Opština nešto kupila za diktiranu cenu neke parcele oko budućeg Lidla, a pravi vlasnik napunio svoje džepove… ili zato da građani užeg centra grada ne uprljaju svoje cipele dok se snabdevaju u Lidlu… Možda je tu i Labanov interes – što si sa Čakanjom bolji, dulje vladaš. Znao je to i Kasza, ali je ipak za njega porezna kasa bila čvrsto zaprta! On sam bio je instaliran na beogradski alov. Inače, čarobni štapić javnog interesa u ruci je Sekretarijata za građevinarstvo – Sekretarijat vrti gde para neće! Ta, jad i beda. Država danas ne razvija kapitalizam… već uvodi feudalce i kmetove bez prava na imovinu. Više ne nacionalizira, već izmišlja nove načine otimanja – IZVLAŠĆENJE! a rezime tog IZVLAŠĆENJA je ipak – konfiskacija! A vi svi žalite za Jugom! Pa evo vam je!

 19. stormwatch kaže:

  @Scaly

  A recite mi molim vas lepo scaly, kakva je razlika izmedju fundamentalistickog i nacistickog terora u poredjenju sa terorom jedne diktatorske vlasti? Odgovor je da NEMA RAZLIKE.

OSTAVITE KOMENTAR