Subotica na kulturnoj mapi Evrope

Subotica se našla na sertifikovanoj kulturno-turističkoj mapi „Evropski gradovi secesije“ i „Arhitektura totalitarnih režima 20.veka“, na predlog Savet Evrope.

secesija subotica

Reč je o veoma značajnom turističkom projektu, jer pored Subotice, na ovoj mapi se još našla „Transromanika“, na kojoj je pet srednjovekovnih manastira Srpske pravoslavne crkve.

 

– Ovo je sjajna vest za nas, i očekujem da će trend dolaska turista, koji je svakako u značajnom porastu, biti nastavljen. U prva četiri meseca ove godine, imamo za 35 odsto veći broj registrovanih turista u odnosu na isti period prošle godine – rekao je Vjekoslav Ostrogonac, član Gradskog veća zadužen za sport, omladinu i turizam.

 

Ivana Anđelković, direktorka Turističke organizacije Subotice, izrazila je zadovoljstvo što se Subotica, kao jedini grad u Srbiji, nalazi na čak tri evropske kulturne rute. Anđelkovićeva dalje objašnjava da nastavljaju projekat „siti kard“, preko kojeg turisti imaju mogućnost da ostvare popuste od 10 do 50 odsto prilikom poseta oko 50 znamenitosti Subotice i Segedina.

 

Na Svetski dan secesije, 10.juna biće organizovan besplatni stručni obilazak enterijera secesijskih građevina.

 

– Nakon što je „Njujork tajms“ Suboticu proglasio za jedno od 50 mesta na svetu koje treba posetiti, ovo je još jedno priznanje za Suboticu, ali i Srbiju – istkla je Anđelković, i dodala da se pokreće i akcija „art nouveau selfi“. Svi koji žele da učestvuju mogu da se fotografišu ispred secesijskih objekata i pet najboljih fotografija će biti nagrađeno.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR