Subotica na velikom platnu

Tuča u restoranu Majur na Kelebiji, stigla bi na naslovne strane tabloida da se odigrala koju godinu kasnije ali početkom veka mobilni telefoni nisu bili opremljeni kao danas, tako da je ovaj nemio događaj brže bolje zaboravljen, što je bila želja svih aktera.

Šta se te noći desilo u ovom uglednom restoranu sakrivenom stoletnom borovom šumom?

Filmske zvezde Katarina Radivojević i Dragan Bjelogrlić, upravo ovenčani slavom nakon premijere Šotrinog filma Zona Zamfirova, čašćavali su se preko mere i bili sve glasniji kako je odmicala noć a uticaj alkohola bio sve jači. Temperamentna glumica, koju još i danas vikaju ZONE, tresnula je i razbila čašu (upućeniji kažu da je meta bila Bjelina glava). Pošto je ta vila mirno mesto, jedan od gostiju ih je upozorio, Zone je na to podivljala, napala neznanca i došlo je do tuče. U jednoj interpretaciji sled udaraca je išao ovako: Zona udara a zatim dobija nazad, Bjela udara a u protivudaru dobija nokaut…Domaćini smiruju situaciju i zavesa pada.

zona-zamfirova-narodno-pozoriste-subotica

Iz arhive Dietrich

Ova epizoda nema mesto u istoriji “sedme umetnosti” ali je možemo uvrstiti u rubriku “trivia” uz premijeru Zone Zamfirove. Zdravko Šotra je već naredne godine došao u Suboticu da snima film “Pljačka Trećeg rajha” a za njim Adrian Brody i Rachel Weisz (The Brothers Bloom).

rachel weisz u subotici (2)

U Gradskoj kući

rachel weisz u subotici (1)

Ovih dana očekujemo premijeru filma i tv serije “Santa Maria della Salute”, za koje su neki kadrovi snimani i u Subotici. Kada se vratimo u prošlost, videćemo da su filmadžije gotovo uvek u ovom gradu tražili pozornicu za scene iz ranijih epoha.

Najpoznatiji su:

twelve chairs

Mel Bruksov “The Twelve chairs” (Dvanaest stolica), 1969. godine, Columbia Pictures

twelve chairs 1

twelve chairs 2

Jugoslovensko – italijanski film “The Master and Margaret” (Majstor i Margarita) u režiji Aleksandra Petrovića.

Jugoslovenski igrani film  “Splav meduze”  snimljen 1980. godine u režiji Karpa Godine.

splav meduze film

Subotica sa svojim starim palatama može da posluži kao kulisa filmovima i serijama smeštenim u prošle epohe koji su sve popularniji. Čak do te mere da su danas važniji kostimi, enterijeri i eksterijeri od sadržaja koji je na smrt dosadan. Nije to trend samo naše kinematografije nego i velikih holivudskih produkcija.

Sve nedostatke u pozadini može da ispravi animacija i efekti, međutim, tu i dalje nešto fali.

To su lica. Generacija današnjih glumaca može da glumi savremene likove ali je suviše negovana da zameni face kakvi su bili Ljuba Tadić, Pavle Vuisić, Mira Banjac, Taško Načić, Bata Stojković, Bata Živojinović…i svi oni čija imena ne znamo ali upečatljiva lica itekako dobro pamtimo.

snimanje drame stan

Snimanje tv drame “Stan” (1980. godine)

“Još ovaj put” (1983. godine)

Snimanje filma o Svetozaru Miletiću (2019)

Za film Majstor i Margarita oživela je stara trasa subotičkog tramvaja – “malim korzoom”, ispred Pelivana (dopremanje tramvaja za potrebe snimanja)

 KOMENTARI

 1. webislav kaže:

  Secam se snimanja filma Majstor i Margarita 71 g, ispred tadasnje kafane Bela ladja
  sada je to Metro prodavnica cipela ….. je snimana scena kada je tramvaj pogazio glumca Fabijana Sovagovica i glava mu se kotrljala pored pruge …naravno filmska glava … vostana mislim da je bila …. za mene tada strasna scena…
  stanovao sam u ulici Petra Drapsina pa sam se kao klinac motao tuda.
  Secam se takodje dan ili dva ranije sam sreo Pavla Vujsica glumca ispred Ruze parfimerije … i Mirkove knjizare… bio je posteno pijan i pridrzavao se za izloge … bio je ogroman onako neobrijan i krupan.

 2. Darja Petrovna kaže:

  Trebao bi grad da uloži malo u promociju Subotice kao destinacije za snimanje filmova, jer može da ponudi mnogo.

OSTAVITE KOMENTAR