Subotica – najomiljenija destinacija emigranata

Granica naše zemlje sa Mađarskom, duga 184 kilometra, zbog blizine autoputa, Koridora 10 i velikog grada poput Subotice, gde mogu nesmetano da borave, već duže je najomiljenija destinacija imigranata svih nacija i rasa. U prva četiri meseca ove godine pripadnici Regionalnog centra Granične policije prema Mađarskoj uhvatili su 270 osoba koje su pokušale da ilegalno, na najbrži način uđu na teritoriju Evropske unije.
– Broj je sličan kao i prošle godine, to su uglavnom Avganistanci, Palestinci, ali i Libijci, Egipćani, Tunižani, šarolike polne i starosne strukture – ističe Miroslav Janić, načelnik Regionalnog centra Granične policije prema Republici Mađarskoj.
– Najveće opterećenje je oko Subotice i Horgoša, koji im se čine kao najpogodniji za prelazak, dok su područja Sombora i Kikinde znatno manje "popularna". Imamo jako dobru saradnju sa kolegama iz Mađarske sa kojima, uz pomoć savremene tehnike i vozila za praćenje uspešno osujećujemo pokušaje prelazaka.

Slika

Imigranti u našu zemlju uđu uglavnom iz Makedonije, a iz nje pokušaju da izađu prelazeći "zelenu" granicu sa Mađarskom. Najčešće se odlučuju da tokom noći prate međunarodnu prugu i autoput, koji ih vode direktno do željenog cilja. Od tragedije na Tisi, gde se utopilo devet ljudi koji su pokušali da se čamcem prevezu na mađarsku obalu, reka se mnogo ređe koristi.
Dok neki pokušavaju da preko granice "pretrče" sami, i uglavnom budu u tome uhvaćeni, veliki problem predstavljaju i organizovane grupe koje su u skrivanju i prebacivanjuKOMENTARI

  1. posmatrac kaže:

    Eno, u MALKOM pansionu su legalno, sacekaju koji dan i pravac zelena grana, tamo je valjda manje carinika i policije

OSTAVITE KOMENTAR

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 2 + 12 ?
Please leave these two fields as-is: