Subotica – Novi Sad 200 na sat

Za izgradnju pruge Beograd – Budimpešta Vlada Srbije će osnovati posebno preduzeće, koje će se baviti isključivo realizacijom ovog projekta, saznaju „Novosti“.
Planirano je da se na poslovima izrade projektne dokumentacije i ostalih radova angažuje od pet do deset ljudi, uglavnom saobraćajnih inženjera.

stanica-peron-voz

Kako saznajemo, to neće biti deo „Železnica Srbije“, već će nadležni otvoriti novu firmu, poput „Koridora“ ili „Beograda na vodi“, koja će biti ugašena po okončanju izgradnje ove važne saobraćajnice. Još se ne zna kako će se novo preduzeće zvati, a jedna od opcija je i „Brzi voz“.

Slična praksa postoji i u drugim državama, a Mađarska je već osnovala firmu koja će biti angažovana na istom poslu.

Prvi radovi trebalo bi da počnu na relaciji Stara Pazova – Novi Sad, pošto je za ovu deonicu, koja se finansira sredstvima kredita Ruske Federacije, izrađena kompletna projektna dokumentacija.

Za preostale dve deonice, Beograd – Stara Pazova i Novi Sad – Subotica – državna granica (Kelebija), u toku je izrada potrebne planske i tehničke dokumentacije – navode u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

SA 20 – NA 200 KILOMETARA NA SAT

Procenjeno je da će u Srbiji radovi koštati oko 900 miliona evra, a planirano je da traju dve godine. Po okončanju posla, putovanje između dve evropske prestonice trajaće manje od tri sata. Pruga će se remontovati za prosečnu brzinu od 160 kilometara na sat, dok će na delu pruge između Novog Sada i Subotice brzina vozova moći da bude i do 200 kilometara na sat. Trenutna prosečna brzina kroz Srbiju je 71 kilometar na sat, a na čak sedam mesta uvedena je lagana vožnja između 20 i 30 kilometara na sat.

 

Novi SadKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Iskreno se nadam i da konstruktori pruga razumeju da je vozni park Zeleznica u izuzetno losem stanju i da ce sa ovim voznim parkom te brze pruge biti veoma brzo unistene. Pruga ns – Subotica moze i da se napravi za vece brzine od 200km/h, samo je problem kako obezbediti tu prugu ako brzine budu takve.

 2. trolko kaže:

  Uuuukrivinu!

 3. Djordje kaže:

  Ako je razdaljina Subotica – Beograd 180 km. a brzina voza 160 km. zašto treba 3h da bi prevalio tu razdaljinu???Slobine brze pruge?

 4. Mister No kaže:

  Lepe zelje su jedno, realnost je nesto sasvim drugo. Devedesetih se ulagalo u zeljeznicu toliko koliko je bilo potrebno za socijalni mir. Deset godina neulaganja tj. krpljenja je tesko nadoknaditi.

 5. Lebowski kaže:

  Halo jel si ti glup ili sta?!
  Razdaljina za manje od 3h Beograd-Budimpesta, lepo pise.

 6. PTDL kaže:

  Za projektovanje je najmanje potreban a
  najviše jedan saobraćajni stručnjak a najviše građevinskih za gornji i donji stroj pruge zatim elektro inžinjeri raznih profila za kontaktnu mrežu signalno sigurnosne uređaje telekomunikacije.A po planu izgradnja treba da počne do kraja godine.A sada se još ni projektna dokumentacija nije ni započela raditi.Bit će to ko zna kada no u dnevno političke svrhe je dobro.

 7. Megille kaže:

  Širina ruskih tračnice nije po našim standardima ,hočemo li menjati šine ili lokomotive sa vagonima. Naime i Nemci su imali probleme sa transportom robe na ruski front ,ali su se dosetili te su preuredili lokomotive i vagone sa pomerajućim osvinama kao rešenje…

 8. Lajčo kaže:

  Ko o čemu, ovaj o tim njegovim nacistima.
  Čoveče gde ti živiš !?

 9. stormwatch kaže:

  @Megille

  Megille, da imas nekog pojma o necemu, znao bih da je voz Puskin koji je svaki dan isao iz Subotice za Kiev i Moskvu imao vagone koji su se na granici prebacivali na ruski standard, i to je tako funkcionisalo godinama. Inace za tvoju informaciju, nacistama apsolutno nista nisu pomogle te pomerajuce osovine kada su krenuli u samoubistvo na Rusiju. :-))))

  Sramota je da je u nekim bolesnim glavama ta ideologija koju ti zastupas, a koja je ostavila 60 miliona mrtvih i Evropu u rusevinama, jos uvek ziva i dozvoljava se na forumima.

  No, naciste su imale pomerajuce osovine, a englezi? Dambustere :-)))

  Evo ti jedna lepa kompozicija

  https://www.youtube.com/watch?v=e8WUx2oIMm8

 10. Megille kaže:

  @ Lajčo , A vaše političke vođe svi trće za ‘spende’ kod potomaka kako ti pišeš nacista. ( mada nisi precizirao ko su ti nacisti ‘ ) Mole ih za investicije i zapošljavanje ljude u srbiji. Zar ne misliš bre da ove tvoje neboluze čitaju u Simensu ,Dunkelmotoru i ostalih 58 stranih preduzeća u zemlji, na javnim društvenim internet vezama operatora po celom svetu ??? Pa molim te da nam malo razradiš definicuju nacista danas u Srbiji sa aspekta investitora i ulagaća .

 11. stormwatch kaže:

  @Megille

  Ti bi trebao dete konacno da shvatis da Nemci NISU nacisi. Jedan veoma mali deo tog drustva jeste, kao i svakog drugog….to su u vecini slucajeva neradnici, pijanice, prevarantni i oni koji iako zive u takvoj zemlji gde svojim rukama mozes mnogo toga postici – nisu to uspeli….jer su nesposobni i ograniceni. Hvala

 12. Megille kaže:

  @ stormwatch Drago mi je da si shvatio da Nemci nisu nacisti , i drago mi je da si to shvatio već jedanput i javno napisao. Naime od 1937 pa nadalje bili su najrazvijeniji u Europi , svi su bili zaposleni radeći za svoju državu , i danas se možemo diviti što su sve proizvodili , jer bili su ispred svoga vremena. Rusi i Ameri nakon rata su se takmičili ko će više ratnog plena odneti u svoju zemlju ,kao uostalom i srpski partizani koji otimali sve što su stigli. A nacisti su bili citiram te : ‘Jedan veoma mali deo tog drustva jeste, kao i svakog drugog….to su u vecini slucajeva neradnici, pijanice, prevarantni i oni koji iako zive u takvoj zemlji gde svojim rukama mozes mnogo toga postici – nisu to uspeli….jer su nesposobni i ograniceni. Hvala’ citat završen . Drugi tvoj citat : ‘ Sramota je da je u nekim bolesnim glavama ta ideologija koju ti zastupas, a koja je ostavila 60 miliona mrtvih i Evropu u rusevinama, jos uvek ziva i dozvoljava se na forumima. ‘ citat završen . Priljatelju imaš velikih problema sa matematikom i logikom : Neznam koju ocenu si imao iz matematime? Jer ako stavimo u odnos 60 miliona mrtvih što pripisuješ šačici nesposobnih i pijanih nemaca onda nije istina što si napisao ,ili si uhvaćen u lažima ?

 13. Đuro kaže:

  @Megille
  Reci mi,molim te,jesu li srpski partizani odnosili kompletne fabrike u Sloveniju i Hrvatsku?

 14. stormwatch kaže:

  @Megille

  Megille dete, ti nemas pojma i fabrikovanjem i prekrajanjem istorije rugas se svim zrtvama nacizma. To sto su Nemci bili najrazvijeniji u jednom periodu u Evropi mozes slobodno da potpises pod to sto su gotovo sva tehnicka resenja maznuli od Jevreja koji im cine i najveci udeo naucnika, doktora itd, a sa druge strane isto tako mogu zahvaliti Slovenima iz susedne Bohemije koji su u pogledu tehnike i nauke bili 5 stepenica ispred Nemaca u to vreme. Tako da su ove tvoje price opet neosnovane i glupave. Inace, treba da ti dodjes u Nemacku pa da vidis koliko sami Nemci mrze naciste koje ti toliko volis, jer su svesni da su im ti idioti napravili haos kakav se ne pamti.

 15. Megille kaže:

  @ Đuro ,Nisu morali da odnose kompletne fabrike ,ali su pobili njihove vlasnike i prisvojili su njhovu imovinu ,koju i danas koriste. Fabrike su demontirali i nosili rusi…
  @ stormwatch , Da li ti čitaš šta si sve napisao na ovom forumu ? :’ Ha a kutyanak beadnad megdoglene’ Po tvojoj teoriji nacisti su bili jevreji ? Siroti ljudi koji moraju čitati tvoje bolesne nebuloze.

 16. stormwatch kaže:

  @Megille

  To sto sam sebi guras pluseve i minuseve kako ti se prohte i promovises nacizam, samo govori o vremenu i tebi u tvojoj jadosti – bespomocan si i nebitan.

 17. Anonimni kaže:

  ja sam za BAJA – SUBOTICA – SEGEDIN, mnogo koristi bi imali

 18. Megille kaže:

  @ stormwatch, Ćitaocima na ovom forumu sve je jasno , a to se vidi kako su glasovali ti isti čitaoci. Više ne važi , da se najlakše mogu prodati bajka čitaocima na ovom forumu ,kako to ti radiš. Lep pozdrav svima.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 87 = 95

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 4 ?
Please leave these two fields as-is: