Subotica osvežena na Google earth-u

Guglov satelit je 2007. godine prvi put nadleto Suboticu i napravio snimke grada  a šest godina kasnije urađen je novi presek. Koliko se grad u međuvremenu promenio možete veoma lako uočiti ukoliko uporedite Suboticu na Google mapi gde je ostao snimak iz 2007. godine i Google earth-u sa snimkom od 18.juna 2013. godine.

 

Najveće promene su svakako zabeležene na potezu od Dudove šume, preko Radijalca i centra do Prozivke gde se najviše i gradilo. Tu su još i industrijske zone Bali Bajmok, Aleksandrovo i Novi Grad gde se mnoge hale podignute, a najveće rušilište je zabeleženo na Zorci.

 

Centar 2007.

 

Centar 2013. godine

 

Mali Bajmok 2007. godine

 

Mali Bajmok 2013. godine

 

Prozivka 2007. godine

 

Prozivka 2013. godine

 

Zorka 2007. godine

 

Zorka 2013. godine

 

Pogledajte mapu realizovanih projekata: https://www.gradsubotica.co.rs/mapa/KOMENTARI

 1. opusteno kaže:

  Toooo…sad se vide sve ruševine, i u centru i oko centra…

 2. Double P kaže:

  YYYYYYYEEEEEEEEAAAAAAAHHHHHHHH !!!!!

 3. Boris kaže:

  Ima i iz 2000-te godine,ali ne ceo grad.

 4. Лилош Мончар kaže:

  А ГДЕ ЈЕ МОЈ ВИШЊЕВАЦ? НЕМОЈТЕ ДА ЗОВЕМ ПУЈА ШОТКУ!

 5. zolika-zoks kaže:

  Лилош Мончар:

  А ГДЕ ЈЕ МОЈ ВИШЊЕВАЦ? НЕМОЈТЕ ДА ЗОВЕМ ПУЈА ШОТКУ!

  aj mapusti prepisku

 6. svetac kaže:

  nije potreban dokazni materijal,znamo da se poklonili oranice u malom bajmoku!
   

 7. Sasa kaže:

  Pratim Google snimke vec 3-4 godine konstantno, a prva stvar koju uradim kada upalim earth je da odem do kruznog toga u Cara Jovana Nenada i pogledam da li kruzni tok postoji. Ovo pratim jer sam onomad na Google Map Makeru rucno crtao kruzni tok preko mape koja je bila iz 2007 i gde kruzni tok nije ni postojao 🙂 Naravno, sad kad su konacno pustili update (veoma brzo, obicno se ceka duze za ovako nove snimke) moj kruzni tok je malo pomeren (bice sredjeno globalno za ceo update mape) ali se bar vidi lepo da je tamo stvarno kruzni tok, a ne da treba kruziti ko budala ukoliko vas navodi Google Maps navigacija 🙂

 8. Anonimni kaže:

  opusteno:

  Toooo…sad se vide sve ruševine, i u centru i oko centra…

  Sramota me ovakvih primitivnih i zlokobnih ljudi…ajde brale uporedi mapu iz 2007 i iz 2013 pa ces videti da Subotica na onoj iz 2013 vec pomalo lici na grad.

 9. djomla kaže:

  Te 2007. godine je Matije Gubca bila u blatu, grad je bio mračan, nije postojala rasveta od grada do Palića, nije postojao nijedan kruzni tok.

  Te 2007. godine Trg Žrtava fašizma nije bio uređen, Lifka je bila razrušena, kola su se klizala po žutim kockama u ulici Braće Radić, park na Prozivci je bio samo u planu.

  Te 2007. godine su redom otpadale fasade po centru grada. Prva koja je urađena je bila palata Manojlović baš te 2007. godine. Nijedna palata, kao nijedan spomenik nisu imali dekorativnu rasvetu. Nisu postojali dekorativni kandelabri u većini ulica u centru grada (Štrosmajerova, Braće Radić).

  Te 2007. godine se pocelo sa rusenjem pozorista, nije postojao Đinđićev trg, Galleria je zavrsena.

  Zorka je bila pod kljucem, Fidelinka na nogama, postojao je Podrum Palic i Medoprodukt. Subotica je imala svega nekoliko stranih investicija: Masterplast, Forneti i Galleria.

  Palić je bio podjednako prljav kao što je i sada. Šinković je imao viziju Zoo vrta…

 10. adkersu kaže:

  Djomla, samo jedna dobronamerna primedba. 2007. je već postojala rasveta između grada i Palića. Ne ovim modernijim rasvetnim telima, ali je postojala.

  A za sve ostalo apsolutno se slažem.

 11. alex kaže:

  grad koji je selo bio, selo ost’o – sto posto

 12. Orlok Subutai kaže:

  Jao što volim ovakve nesrećnike sa parolom “Subotica selo”, a nisu videli dalje od Segedina još od  maturske ekskurzije, kada su se provozali po Evropi malo o maminom trošku. Poslao bih ja vas na jedno mesec dana u Majdanpek, pa da vas vidim šta ćete pričati o Subotici. Svi ste vi skroz urbani, usr*h se.

 13. stormwatch kaže:

  Orlok Subutai:

  Jao što volim ovakve nesrećnike sa parolom „Subotica selo“, a nisu videli dalje od Segedina još od  maturske ekskurzije, kada su se provozali po Evropi malo o maminom trošku. Poslao bih ja vas na jedno mesec dana u Majdanpek, pa da vas vidim šta ćete pričati o Subotici. Svi ste vi skroz urbani, usr*h se.

  Sad zavisi to kome pricas, ja sam ziveo u Novom Sadu i Beogradu i ja stvarno ne vidim neke velike razlike u pozitivnom smislu ta dva divlje napravljena grada u odnosu na Suboticu koja ipak ima istoriju arhitektonskog uredjenja kao ni jedan drugi grad u SFRJ. Segedin je ipak veci i urbaniji grad, planski pravljen i konstantno negovan od momenta skidanja bremena strave i komunizma. Ziveo sam dosta dugo u Budimpesti i Becu, naravno ta dva grada se nikako ne mogu porediti sa Suboticom jer su to istinske metropole, doduse Budimpesta sa daleko manje para za odrzavanje i umivanje grada dok je Bec superb ultrametropolis ma sta ko pricao i lupetao. Najlepse ostavljam za kraj, a to je velika liga, London kao najjaci, najbitniji i najversatilniji, nazalost Subotica moze da se poredi samo sa najsiromasnijim i najproblematicnijim Boroughsima a i oni su u vecini stvari daleko ispred Subotice. Tu je Paris koji je izvan peripheriquea samo sklop urbanizovanih sela i tu je Subotica tata mata za 90% pariskih predgradja….situacija sa Berlinom je zanimljivija posto je zapadni Berlin ultramegamocan i sredjen dok je istocni….uf….pa ono…dosta lici na Beograd…znaci na katastrofu….medjutim ponosan sam na to sto na primer poredivsi jedan kulturni Hub kakav je recimo Kreuzberg u Berlinu, Subotica bez ikakvih problema moze stati rame uz rame po festivalima, dogadjanjima i umetnickoj sceni sa par Berlinskih bezirka, a to je u stanju u kakvom se grad nalazi znak da je Subotica itekako metropola po nekim pitanjima.

 14. duka kaže:

  Slažem se da postoji velika razlika u izgledu grada, ali pustimo izgled daj da vidimo koliko je ljudi bilo zaposleno 2007. a koliko 2013. što bi rekli spolja gladac iznutra jadac……
   

 15. Orlok Subutai kaže:

  @ stormwatch

  ja sam bio ironičan. Slažem se sa tobom, samo bih dodao da Suboticu i ne treba porediti sa Parizom ili Londonom. Ja sam se obraćao ovima što komentarišu da je Subotica selo i ne propuštaju priliku da opletu po gradu i njegovim stanovnicima, misleći valjda da tako izgledaju kao da su “iznad” svega. Zato sam i pomenuo da bi ih trebalo poslati u neko istinski malo i siromašno mesto da bi videli koliko može gore od ovoga.

 16. djomla kaže:

  Subotica se od 2007. do 2013. godine promenila neuporedivo vise nego u periodu od 1990. do 2007. godine, kada plava fontana nije bila vest jer se o tome nije smelo pisati, bazen takodje, ali se zato svecano otvarao semafor u Zmaj Jovinoj kod pravoslavne crkve.

  Svakako, nije samo krivica lokalnih vlasti, postojali su i onda centralisticki zakoni poput ovih nedavno donesenih, a koji su svodili opstine i gradove na puko prezivljavanje. 

  Uglavnom u poslednjih 6 godina je asfaltirano vise od 150 ulica. Istini na volju, ulice su sa uskim kolozom i bez ivičnjaka i trotoara, ali zaboga sta se do te 2007. godine radilo kada smo dosli u takvu situaciju. Nije sve finansirao grad, bilo je tu pomoći NIP-a u prvo vreme, kasnije Fonda AP Vojvodine. Aleksandrovčani su to mahom radili samodoprinosom. Najveći projekat je svakako 51.divizije.

 17. stormwatch kaže:

  Da rezimiramo.

   

  Subotica se od 2007 pa do danas promenila za 720 stepeni i to na bolje.

 18. Sinisa kaže:

  Kad odem negde iz Subotice, prvo sto primetim su lepo iscrtane ulice, jasno iscrtani pesacki prelazi cak i u najzabacenijim ulicama. U Subotici putevi nikada nisu iscrtani. Nema zebri, prestrojavanja, zaustavnih linija… Da li je linija isprekidana ili nije, moras gatati u pasulj. To je tako godinama u nazad. Velika je sramota za Suboticu da se tako malo vodi racuna o sigurnosti samog saobracaja i samim tim i o zivotima gradjana. Jos kad znamo da su sve osnovne skole mahom pored glavnog puta, onda mi je ova praksa jos neshvatljivija.

  Cak se i neiscrtane suboticke ulice vide na Guglu. Bruka!

 19. stormwatch kaže:

  Sinisa:

  Kad odem negde iz Subotice, prvo sto primetim su lepo iscrtane ulice, jasno iscrtani pesacki prelazi cak i u najzabacenijim ulicama. U Subotici putevi nikada nisu iscrtani. Nema zebri, prestrojavanja, zaustavnih linija… Da li je linija isprekidana ili nije, moras gatati u pasulj. To je tako godinama u nazad. Velika je sramota za Suboticu da se tako malo vodi racuna o sigurnosti samog saobracaja i samim tim i o zivotima gradjana. Jos kad znamo da su sve osnovne skole mahom pored glavnog puta, onda mi je ova praksa jos neshvatljivija.

  Cak se i neiscrtane suboticke ulice vide na Guglu. Bruka!

  To ti je suboticki weg civilizacije. Valja jos napomenuti da Subotica u centru grada ima retko koju ulicu normalne sirine sa bankinama sa OBE strane. Jbt pa odes u bilo koje selo u madjarskoj i vidis redovnu ulicnu infrastrukturu a Subotica nema nista od toga. Ima ona slika ovde u sekciji Stari Grad gde Tramvaj ide tik pored neasfaltirane govnjive ulice, jbt pa to nema po najgorim ruskim zabitima ali bilo je u SU. Danas naravno nema Tramvaja jer subot’canima prisnim nije tribao posto sve mogu biciglom ali su im zato ostale neasfaltirane ulice. U Subotici se leti posebno oseti budj i memla vlaznih udzerica i nakrivljenih nabijanica (TM), jer kada letnje sunce zagreje vise dana tu budj i trulez 70% stambenog fonda grada ceo grad odise tim mirisom nedeljama posle zahladjenja. Taj nabijanicki ustajali vazduh je trademark Subotice u letnjim danima.

 20. HUNTERR kaže:

  stormwatch:

  Sinisa:

  Kad odem negde iz Subotice, prvo sto primetim su lepo iscrtane ulice, jasno iscrtani pesacki prelazi cak i u najzabacenijim ulicama. U Subotici putevi nikada nisu iscrtani. Nema zebri, prestrojavanja, zaustavnih linija… Da li je linija isprekidana ili nije, moras gatati u pasulj. To je tako godinama u nazad. Velika je sramota za Suboticu da se tako malo vodi racuna o sigurnosti samog saobracaja i samim tim i o zivotima gradjana. Jos kad znamo da su sve osnovne skole mahom pored glavnog puta, onda mi je ova praksa jos neshvatljivija.

  Cak se i neiscrtane suboticke ulice vide na Guglu. Bruka!

   

  To ti je suboticki weg civilizacije. Valja jos napomenuti da Subotica u centru grada ima retko koju ulicu normalne sirine sa bankinama sa OBE strane. Jbt pa odes u bilo koje selo u madjarskoj i vidis redovnu ulicnu infrastrukturu a Subotica nema nista od toga. Ima ona slika ovde u sekciji Stari Grad gde Tramvaj ide tik pored neasfaltirane govnjive ulice, jbt pa to nema po najgorim ruskim zabitima ali bilo je u SU. Danas naravno nema Tramvaja jer subot’canima prisnim nije tribao posto sve mogu biciglom ali su im zato ostale neasfaltirane ulice. U Subotici se leti posebno oseti budj i memla vlaznih udzerica i nakrivljenih nabijanica (TM), jer kada letnje sunce zagreje vise dana tu budj i trulez 70% stambenog fonda grada ceo grad odise tim mirisom nedeljama posle zahladjenja. Taj nabijanicki ustajali vazduh je trademark Subotice u letnjim danima.

  Mozda osecas precistac,miris  fekalije koje pustas kroz wc palicanima 

 21. stormwatch kaže:

  Cisto sumnjam da fekalije putuju 1237km.

OSTAVITE KOMENTAR