Subotica plaća 7,9 miliona evra za vojne objekte koje ne koristi

Zapuštena fasada i izlomljen prilazni pločnik samo su neka od oštećenja na oronulom Domu vojske u samom centru Subotice. Sa dela fasade koji gleda prema gradskom korzou pre nekoliko godina uklanjani su grafiti, ali je sada ponovo išaran sprejom.

Dom-vojske

Nekada su u ovaj objekat osim vojnika dolazili i građani jer su u prizemlju bili restoran i kuglana, a postojale su i sale za rekreaciju. Potom je godinama bio prazan, da bi ga u novembru 2015. godine grad za 3,1 milion evra kupio od Direkcije za imovinu. Od tada ovaj prostor nije korišten a javnost nema informacije kakva će mu biti namena. Isti je slučaj sa još tri nekretnine koje je grad od vojske kupio u proteklih šest godina.

Vlada Srbije usvojila je plan raspolaganja nepokretnostima koje nisu neophodne za funkcionisanje vojske još 2006. godine, a 2011. godine prednost u kupovini je data lokalnim samoupravama. Još pre toga, u februaru 2010. godine, gradske vlasti su 1,8 miliona evra platile kasarnu Petar Drapšin i poligon Radanovac. Gradu su prenesena prava korišćenja, a rok za otplatu je bio 120 dana od dana potpisivanja ugovora. Novac za kupovinu obezbeđen je kreditom koji je Subotica u junu 2010. godine podigla od KBC banke na iznos od 2,16 miliona evra. Kredit je povučen u dve tranše: u junu 2010. godine za kupovinu zemljišta i vojnih objekata od države, a u septembru za infrastrukturno opremanje pribavljene vojne imovine. Rok za vraćanje kredita je 24. jun 2017. godine.

prva-kasarna

U 2015. godini, osim Doma vojske, Subotica je otkupila i kasarnu Kosta Nađ, za oko 3 miliona evra, sa rokom otplate od pet godina. Nakon potpisivanja, Grad je vojsci platio 82 hiljade evra, a ostatak je podeljen na mesečne rate. Isti uslovi otplate su bili i za Dom vojske. Obe kasarne i poligon se nalaze na putu koji povezuje Suboticu i Palić. NJihove fasade su propale, krovovi i kapije zarđali, a dvorišta obrasla korovom.

Prema odgovoru Ministarstva odbrane Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), objekti su pre potpisivanja ugovora sa Suboticom, bili u vlasništvu države, a Ministarstvo je bilo korisnik. Sva dokumentacija o tome je predata gradu. Dodaju da je novac od kupovine iskorišten za podsticanje i funkcionisanje sistema odbrane i poboljšanje materijalnog položaja vojske.

Subotica se vojsci obavezala na plaćanje ukupno 7,9 miliona evra. Kasarna Petar Drapšin i poligon Radanovac su otplaćeni, dok je u sredinom novembra 2016. godine grad vojsci dugovao još 5,37 miliona evra. Mediji su naveli kako je Grad u oktobru 2016. godine tražio da se period otplate vojsci produži.

“Zaista smo bili u Ministarstvu odbrane, da sagledamo mogućnosti prolongiranja rokova koji su trenutnim ugovorima definisani, u smislu da te rokove produžimo i da jednostavno olakšamo sebi izmirenje obaveza sa jedne strane, a sa druge strane da ne dođemo u situaciju, ni mi, a i Ministarstvo, da se ta imovina mora vratiti”, objasnila je u oktobru 2016. godine za Radio-televiziju Vojvodine Dubravka Rodić iz gradskog Sekretarijata za finansije.

Gradska uprava je 24. februara 2017. godine raspisala javnu nabavku za fizičko obezbeđenje kasarni Kosta Nađ i Petar Drapšin, te za poligon Radanovac.

Bivši gradonačelnici Subotice su proteklih godina imali različite izjave o tome u koje namene će se koristiti vojni objekti: za izgradnju visokoškolskih ustanova, Omladinskog centra, povećanje prostora Istorijskog arhiva, probe glumaca Narodnog pozorišta itd. Govorilo se i da bi deo nepokretnosti trebalo da se komercijalizuje i da se otvore nova radna mesta. Međutim, do sada nijedno od tih rešenja nije realizovano. Krajem 2012. godine, Grad je prodao deo placa oko kasarne Petar Drapšin, a cena je bila 1,28 miliona evra. Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban nije pristao na razgovor, niti je odgovorio na pitanja o ovoj temi.

Danas, Magločistač, CINSKOMENTARI

 1. suboticanka kaže:

  Katastrofa, kupili smo ih da nam budu trošak..smislite nešto za šta ćemo moći da ih koristimo, kako bi imali možda i neki prihod od ovih objekata, ili bar na nuli da bude grad Subotica, a ne samo troškovi da se povećavaju…

 2. Li Yang Ho kaže:

  Dom za stare definitvno. Stalno se otvaraju novi mali bedni privatni objekti ovog tipa a i dalje nema dovoljno mesta. Starci se muče i guraju pred smrt. Ona kasarna bi bila savršena za to…

 3. sda kaže:

  nismo mi njih kupili da bi to nama koristilo. vec da bi nas reketirali.
  daj da im izvadimo jos tih para iz budzeta. nakupilo se.
  a posle se te pare razdele na razne nacine preko institucije/stranke/tenderi/sluzbeni putevi
  uostalom pitajte politicare koji su tu odnuku doneli

 4. Gradjanin SU kaže:

  Hvala Maglajiu za ovaj idealan potez.

 5. rax kaže:

  pa kada se politicke partije menjaju kao usrane gace. nema plana i programa, samo tamo gde dolazi novac, a to je industrijski park. u tome hoce svi da se slikaju, a trebali bi sam ds/ovci. u nekom iole normalnom drustvu ima jedan dugorocni plan, ne znam koliko na dugo, ali bi ja rekla bar 50 godina. takav plan je bilo pozoriste i bazen, svi ostali rade da sto bolje mogu da otmu imovinu i pare od grade. rusi i gradi se bez plana. svaka partija ima nekoga, ko treba da profitira. predpostavljam da je bio neki plan za ove objekte, koje smo morali da kupimo, a pripadaju gradu, novac mora u bg, subotici nista! ludnica, predvodjena neobrazovanim lopovima!

 6. Zorica kaže:

  Gradska vlast je uvek bila galantna sa nasim novcima…Za pohvalu

 7. Pajo kaže:

  Ha sad ce biti jeftino prodati. I potom ce se kriviti predhodna vlast da su sad morali skoro pokloniti svojim prijateljima!

 8. rax kaže:

  ovo nesto ide u tom pravcu da grad nece moci da placa, pa ce vojska povratiti nase objekte i tako ce subotica opet pokloniti ove iznose nekom tamo, mozda bg ili nekom biznismanu. U SUBOTU ZA SASU JANKOVICA, jer ovi ce nas olesiti do kraja, ako ostanu jos koju godinu, a mogli bi do bezkonacnosti, jer ce uraditi sve da bi ostali na vlasti!

 9. Moje ime kaže:

  Bogdan Laban je marioneta koja nikada nije nešto zaista radila niti mislila. Stoga bi njegov bilo kakav odgovor bio čista besmislica. A ruku na srce, sprovodi ono što su započele demokrate, potpisao SVM, a naprednjacima je to previše komplikovano da raspteljavaju. Ukratko, dno. Sve to treba razjuriti.

 10. Sojic kaže:

  Maglai kupovao,građani otplacivaju.

 11. tenente coronel kaže:

  Ides mracnom ulicom i pred tebe iskoce neki jos mracniji tipovi i uctivo ti ponude da kupis ciglu. Sa kupovinom vojnih objekata je otprilike isto. Narod kupuje ono sto mu oduvek pripada i sto je njegova imovina koju je vec jednom platio, a vojsci je to samo dao na koriscenje kako bi imala mogucnosti da ga brani.Vojska sama po sebi nije nikakav faktor da bi mogla imati sopstvenu imovinu niti ona nesto proizvodi da bi mogla imati profit odnosno materijalnu dobit od svog stvaralackog rada.

 12. bac Vranje kaže:

  SRAMOTA…kupili smo nase..kasarna je bila vlasnistvo grada dok je 18 oslobodioci nisu “oslobodili” od naseg vlasnista i sad placamo ono sto jenase

 13. Subotica kaže:

  Dom vojske nema konkurenciju što se tiče lokacije. Potrebno je malo dobre volje da nam grad i Korzo opet privuku građane, da se otvori restoran sa baštom… a ne da tamo idemo samo kad nam treba kredit.

 14. ludak kaže:

  sta smo mogli sve da uradimo za 8 miliona eura…juhuhu.
  Pitam se da li je ovaj grad normalan?

 15. ludak kaže:

  dajes tolike pare za nesto u sta jos moras da ulozis barem toliko. Znaci 15 miliona eura cemo baciti za sta?

 16. zorandjala kaže:

  Bac Vranje Kako mislis nase ? Ste je u njima bilo pre nego je usla vojska kraljevine?

 17. X-MEN kaže:

  A šta bi sa debelim penčom i njegovim sinom kojeg je ” isprebijao ” čika policajac ? jel tu nešto dokazano da debeli Penča govori istinu ili kao i obično laže ??

OSTAVITE KOMENTAR