Subotica pod snegom

Prolazi i ova zima, nalik onoj prethodnoj, što znači bez snežnog pokrivača ili sa vrlo malo snega koji se kratko zadržava i brzo kopni.

Oni koji zbog toga najviše žale, to su deca.

Kako su izgledali snegovi nekada, mlađi znaju iz priče, sa poneke stare slike ili video kasete, a najstariji sačuvani film Subotice pod snegom, načinio je filmom ORWO 2×8 Subotičanin Ognjen Aleksić 1971. godine.

To njie tek “home video” već kratki film montiran u Aleksićevoj filmskoj radionici, snimljen sa ambicijom da bude što profesionalniji.KOMENTARI

 1. Gligorije kaže:

  Svega je dobrog je nekad bilo u Subotici…

 2. Hohoho kaže:

  Sneg???!!! Pa sto bi u Alan Fordu rekli ” ah kvragu pa nema ga cak ni za grudati”.

 3. De Bil kaže:

  Sa današnjeg stanovišta film je katastrofa, ne toliko u tehničkom smislu (rezolucija) koliko zbog nestručnog snimanja, iritirajućeg zuma i skrolovanja. Ali nisam to hteo reći …. U prethodnom komentaru se kaže “Svega je dobrog je nekad bilo u Subotici…” a pogledajte koliko puno i koliko velikih ledenica visi sa pozorišta. Opasno do zla boga, a tamo autobusko stajalište i gomila ljudi. Da su ulice danas tako neočišćene od ugaženog snega digla bi se graja do neba. Daleko je i tada bilo od dobrog … 🙂

 4. Snesko Belic kaže:

  Sneg je lep i dobar ali ne u gradovima. Tamo samo smeta i stvara ljudima probleme.
  Snimci nastali u 60 i 70 godina proslog veka sa Istocnonemackim materijalom OR-Wo ( Original – Wolfen) danas su potpuno upropasteni i neupotrebljivi. Bez obzira da li je rec o pozitivu, negativu, DIA filmu ili 8mm filmu za kino kameru. Nasi stari crno – beli filmovi iz Zagrebacke Fotkemike (EF – KE 17) su jos i dan danas u besprekornom stanju i potpuno upotrebljivi.

 5. Trovach kaže:

  @Hohoho…Ima jos jedna scena u Alan Fordu kada izlaze ispred “Cvjecarnice”, a napadalo 2m snega i neko od njih kaze;”Gle, pocelo je snijeziti!”

 6. avet kaže:

  Nadam se da su u preduzeću iz Vrbasa za održavanje i čišćenju snega i leda na ulicama Subotice i putevima primetili da pada sneg i da putevi mogu da se do ujutro zbog temperature ispod 0 noću zalede.
  Da ne bude onda sutra da su mislili da proleće počinje 1. februara i da ih je sneg i led jako iznenadio.

 7. Nostalgija kaže:

  Uh, kako je bilo lepo. Nije za emotivce!

 8. krass1 kaže:

  Samo tada su radile i fabrike i škole i prodavnice… Nije bilo kolapsa , kako danas nazivaju situaciju sa pet santimetara napadalog snega.

 9. Snegovi beli opet veju kaže:

  Svako vreme nosi svoje breme!!!
  Dobra stara vremenaaa…

 10. Neko iz 6 kvarta kaže:

  RE: De Bil
  Jos vise od zuma iritirajuca je vrlo agresivna i preglasna muzicka podloga.Zum je takodje katastrofalno preforsiran i da nije njega filmic bi bio kratki ,dokumentarni intermeco,jedan dokument tog vremena..Ovako gotovo da je negledljiv – steta.

 11. Matori kaže:

  De Bil. Baš ti odgovara ime. Verovatno se nisi ni rodio kada je nastao ovaj filmić a komentarišeš kvalitet snimka. Ni danas se ovo malo snega ne čisti, tako da nije ništa bolje ni danas.
  Aleksić Ognjen je bar zabeležio i sačuvao deo subotičke prošlosti i na to treba da smo mu zahvalni.

 12. Anonimni kaže:

  Ne bih bio toliko kritičan prema filmu s obzirom da je amaterski. Lifkini sačuvani snimci su potpuno statični. Kamera se uopšte ne pomera ali mi to danas vrednujemo kao istorijsku dragocenost. Ovaj snimak iz 1971. ima itekako istorijsku vrednost.

 13. Caru carevo kaže:

  Znate šta je bilo u to vreme najbolje? Od Makove do Bolnice grupica nas sa gostima peške po snegu. Super provod.
  Danas jedva do kraja ulice.

 14. Croat kaže:

  j…koji je dizajnirao onu novu fontanu i predvidio crni glatki kamen za poplocavanje, danas sam se opasno okliznuo na njemu. A ne bi bilo na odmet i da su se jutros reda radi pravili da ciste sneg u centru .

OSTAVITE KOMENTAR

14 + = 23