Subotica: Posle prakse u pekare

Ukoliko vaše dete završava osmi razred, verovatno želite da upiše školu koja mu donosi zaposlenje. Ako vaše dete želi stipendiju, praksu, siguran posao, ali i odličnu užinu – prezentujemo vam primer Subotice. To je grad u kojem nedostaje pekara, zbog čega se i pekare i lokalna samouprava i Hemijsko tehnološka škola trude da ih obrazuju tako da odmah nakon škole mogu da se zaposle.

Ne rade noću, već na praksi, tokom dana. Završni razredi smera pekar dva puta nedeljno u školskoj pekari svojim rukama oblikuju sve ono što su u teoriji učili, kao i ono što bi i sami da probaju. Ili njihovi drugari iz Hemijsko – tehnološke škole.

pekara

“Sviđa mi se ova praksa, sviđa mi se ovaj zanat, zato sam ga i upisao, naravno. Svačije prakse su drugačije, a ovo sam izabrao zato što mi je bila želja”, kaže jedan od učenika trećeg razreda Dejan Lebović.

U pekari se priprema više od 30 peciva, a radi tokom cele radne nedelje tokom prakse učenika na prehrambenim smerovima. Radi se kao i u svakoj pekari. Zbog toga svaki od ovih učenika nakon školovanja može odmah da školsku zameni bilo kojom pekarom.

“Smatram da su dobro pripremljeni jer sve ovo što se vidi ovde – to ima svaka pekara u gradu”, veli nastavnica stručnih predmeta na proizvodnji i preradi hrane Danijela Mutabdžija.

Odlično je opremljena, a poslednja novina je etažana peć vredna 6.000 evra koju je donirao Nacionalni savet Mađara. Pored toga, lokalna samouprava i pekarska preduzeća iz Subotice stipendiraju neke od učenika.

“Posle završetka školovanja u našoj školi oni, najblaže rečeno, su konkurentni na tržištu subotičkom i za subotičku privredu”, dodaje školski pedagog Vanja Mihajlović.

Osim što imaju najbolju moguću stručnu praksu, pekari u ovoj školi su zapravo i – degustatori jer 1.200 učenika ove škole, zajedno sa kolegama iz Politehničke se snabdeva iz ove pekare užinama. I to na dnevnom nivou. O kvalitetu njihovih užina najbolje svedoči primer da u okolini ove dve škole nema drugih pekara, kao što je to slučaj sa nekim drugim školama kako u Subotici, tako i širom Vojvodine.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Mister No kaže:

    Niko se nije obogatio od rada sa testom , osim vlasnika pekare. Međutim , ništa bolje za otklanjanje besa i stresa. Mlade besne narkomane i pijandure treba leciti ovom metodom. Prošla bi ih volja da se od droge i alkohola lece vozeći.

OSTAVITE KOMENTAR