Subotica postala sedište Vojvođanskog udruženja urbanista

Organizovani od strane Udruženja urbanista Srbije -Vojvođanskog udruženja urbanista, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Novobečejski susreti urbanista su okupili urbaniste sa teritorije Vojvodine, Srbije i Republike Srpske.

plan generalne regulacije

Urbanisti, njih osadesetak je razmenilo mišljenja i iskustava na temu "Normativno urbanističko planiranje u savremenoj praksi".U okviru te teme održano je pet predavanja u okviru kojih je predstavnik subotičkog Zavoda, Aleksandar Alavantić – master arhitekture održao zapaženo predavanje pod nazivom „Problemi i izazovi u procesu definisanja pravila uređenja i građenja u zonama urbane obnove u Subotici“.

 

U sklopu Novobečejskih susreta održana je i Izborna skupština Udruženja urbanista Srbije- Vojvođanskog udruženja urbanista u okviru koje izdvajamo donošenje Statuta udruženja, izbor novog rukovodstva i sedišta udruženja.

 

Za predsednika Vojvođanskog udruženja urbanista izabrana je Kornelija Evetović Cvijanović, diplomirani inženjer arhitekture iz Subotice, rukovodilac službe urbanističkog i prostornog planiranja u JP Zavod za urbanizam grada Subotica, a poseban značaj za subotički Zavod za urbanizam i naš grad ima Odluka o izboru grad Subotice za novo sedište Udruženja urbanista Srbije – Vojvođanskog udruženja urbanista.

 

Ovim izborom sedište UUS- VUU, koje se dugi niz godina nalazilo u  Novom Sadu, prelazi u drugi vojvođanski grad i to u Suboticu  u JP Zavod za urbanizam grada Subotice, koji je kolektivni član udruženja.

 

Ovo priznanje se uspešno se nadovezuje se na već postignuta priznanja Zavodu za urbanizam grada Subotice u ovoj godini, imajući u vidu da je direktor Zavoda, dr Dragan Trklja na Izbornoj Skupštini Udruženja urbanista Srbije, održanoj krajem maja 2013 godine na Tari izabran za člana Predsedništva Udruženja urbanista Srbije,  u čijem izboru je istaknut njegov veliki doprinos stručnom radu subotičkog Zavoda, koji je ocenjen  kao istaknuti član zajednice preduzeća koja se bave urbanističkim i prostornim planiranjem na teritoriji Srbije.KOMENTARI

 1. Trebao sam da se odselim kad mi je bilo 23. kaže:

  Ovo je vest sa njuz neta?Suboticki urbanisti,tragikomedija.Uvek kada prodjem kroz Novosadska naselja nova detelinara ,grbavica osecam se kao u varsavskom getu a to je upravo san nasih nagradjenih urbanista.Kako u bednoj ulicici nagurati sto vise stanova da bi investitori sto jeftijije prosli.A ko ce tamo posle stanovati koga briga.Za vas dragi urbanisti meni mrska prozivka je nedostizni san lepote i funkcionalnosti.

 2. baltazar kaže:

  Nasi urbanisti koliko god ih mi ne voleli zbog raznoraznih stvari predstavljaju klasu u odnosu na druge. Znate li vi koliko se u Beogradi urbanisti pitaju? Nista. 

 3. neša kaže:

  Urbanizam?!? Gospodo građani, ovaj grad je u ruševinama!!! Pogledajte strogi centar grada, zgrade Narodnog pozorišta nema, zgrada Muzičke škole se kruni i raspada, Gradska kuća tone, zelena fontana propada… kako ono beše na izborima samo pre 5 godina? "Stručnost iznad politike"!!! Ah, kako mi je drago što ne mogu da me prave budalom a krivo što sam žrtva većine koju čine budale. Dugoročno, Subotica je grad koga više neće biti, nešto kao Atlantida, grad koji već sada sve manje daje znake života!

 4. Ivica kaže:

  @neša

  Za tebe je očigledno urbanizam veoma širok pojam. 

  @Trebao sam da se odselim kad mi je bilo 23.

  Većina novih zgrada je izgrađena još po starom planu…kod onih koji su po novom se vidi jasna razlika (širina ulice i zelenog pojasa u Matije Gupca, pozicija zgrade u Plitvičkoj itd.)..mada ima i loših primera (isturena nova zgrada u Vase Stajića)

  Ja ću samo opet reći da su naši urbanisti veoma maštoviti i puni dobrih ideja (što se vidi i po planovima), samo nikako ne mogu da shvate u kojoj državi žive…dobri su za recimo Švajcarsku, dok su za Srbiju nerealni. 

   

 5. djomla kaže:

  Fasada muzičke škole ima veze sa urbanizmom koliko i golubovi na Trgu slobode.

   

  To je ona situacija kada želiš da iskažeš nezadovoljstvo nečim, kreneš od cena na pijacama, nastaviš sa kanalizacijom u svojoj ulici, radnim mestom i obavezno završiš sa atlantidom i potpunim urušavanjem sistema. Svakako sve to nema veze sa tekstom koji najverovatnije nije ni pročitan.

 6. stormwatch kaže:

  @nesa

   

  A sto tvoji za godinu i po dana nisu digli Suboticu iz "rusevina"?

OSTAVITE KOMENTAR