Subotica prestonica savremenog pozorišnog stvaralaštva

Od 17. do 23. novembra, uz jedno izvođenje 26-og, Subotica će biti prestonica savremenog pozorišnog stvaralaštva.

Premijerom „Poetike ćutanja“ Pozorišta Kostolanji sutra će u u Subotici biti otvoreno 15-to izdanje festivala Desire central stejšn. Tokom osam festivalskih dana, Subotička publika imaće priliku da vidi presek savremenog domaćeg i regionalnog teatra, sa predstavama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Slovenije i Mađarske.

„Tu je reč o odnosu žrtve i onog koji vrši nasilje, manjine i većine u svim oblicima, odnosu prema vlasti i odnosu čoveka prema čoveku samom. Uglavnom, mi uvek izaberemo predstave koje se na savremeni, zanimljiv način bave stvarnošću ili samim pozorištem“- kaže direktor Festivala Andraš Urban.

U najavi festivala organizatori su pozvali mlade da se prijave za jedno od pet mesta na studentskoj radionici kritičkog gledanja, koju će voditi sociolog, doktor Branislav Filipović.

„Da taj festival počinje da razvija neku mladež oko sebe, koja će za par godina već predstavljati nešto drugo, neke intelektualce u ovom ili nekom drugom okruženju, ali će biti povezani, ili su prošli kroz taj Dezire filing, znanje i razmišljanje“ – dodaje Urban.

Petnaesti Dezire central stejšn pratiće i koncerti, izložbe, kao i radionica posvećena mogućnosti finansiranja projekata kulture u okviru programa „Kreativna Evropa“.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 2 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: