Subotica – primer za ugled

Najnovija vest iz Subotice može samo da obraduje, ali i da bude primer za ugled.

 

Na osnovu saopštenja Kancelarije za poljoprivredno zemljište, poljoprivrednici – stočari Subotice, dobili su pravo prečeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. To je veoma dobra odluka iz najmanje dva osnovna razloga:

 

a) Da se obezbedi mogućnost sigurnog obezbeđenja dovoljnih količina stočne hrane

b) Da se istovremeno proizvode veće količine stajnjaka kao organskog đubriva

 

Ta dva razloga imaju i dalje pozitivne posledice. Preko stočarstva se povećava stepen zaposlenosti i povećava vrednost ukupnih proizvoda sa jedinice poljoprivredne površine. Istovremeno se povećava ukupna vrednost poljoprivrednog zemljišta, uz mnogo veću mogućnost za proizvodnju zdrave organske hrane.

 

Sve ovo navodi ka usmerenju za trajnije rešenje budućnosti poljoprivrede.

Za ovu godinu je dobro i to što je zakup stočarima ograničen na najviše 50 hektara. Po zainteresovanosti stočara, na ovaj način biće dato u zakup nešto oko polovine od ukupno skoro 14.000 hektara. Ostale površine biće ponuđene i ostalim poljoprivrednicima.

 

Poljoprivreda severa Bačke postaje iz godine u godinu sve poznatija po problemima sa vodom. Male količine padavina i njihov slabiji raspored, tipovi zemljišta koji teško zadržavaju vodu i sve manje količine humusa navode upravo za povećano korišćenje stajnjaka kao jedino ispravno i trajno rešenje. Ako se u tome istraje, sa dobrim usmerenjem od najmanje 5 – 10 godina, Subotica i sva njena okolina mogu postati ugledan primer, ne samo za Srbiju, već i za najširi pojam Panonske nizije!

 

U tom pogledu najbolji primer u Evropi jeste istočni deo Holandije : nekadašnja slabo plodna peskovita zemljišta  pretvorena su u veoma bogata organska zemljišta samo putem višestrukog povećanja stočarstva.

 

Dr Milan Tošić

red. prof. u penziji, BeogradKOMENTARI

  1. Nata kaže:

    Lepo.Ali sta je sa GMO??? Zasto Subotica nije medju gradovima koji ga zabranjuju?Da li je ovo cena?

  2. zorandjala kaže:

    profesore kome proizvoditi stocnu hranu kad je stocni fond davno unisten, kome stajsko djubrivo kad se tajkuni u cijim rukama nalazi zemlja bave uvozom vestackih djubriva. profesore kasnis cetrdeset godina.

OSTAVITE KOMENTAR