Subotica: Proizvodnja konoplje ima perspektivu

Iako uzgajanje konoplje ima negativan predznak, industrijska verzija ove biljke je višestruko zahvalna za uzgajanje. Njena vegetacija ne zahteva mnogo ulaganja, a isplativa je kako za stočnu ishranu, tako i za viši stepen prerade. Međutim, proizvođači ove biljke su retki, a jedan subotički poljoprivrednik je među malobrojnima koji radi na očuvanju domaćeg sortimenta industrijske konoplje.

konoplja

Vuk Raičević iz Subotice, na svom imanju, uz kontrolu nadležnih organa, a u saradnji sa naučnim institucijama, radi ona očuvanju domaćeg sortimenta industrijske konoplje. Tvrdi da je konoplja izgradila Jugoslaviju nakon Drugog svetskog rata, jer se od nje pravi platno i dobija stočna hrana. Pojava sintetike, kako kaže, potisnula je konoplju, ali se ona ponovo počela uzgajati, prvenstveno na zapadu.

„Do ’60. godina prošlog veka konoplja je bila najveći izvozni proizvod Jugoslavije i sve devize koje su pristizale u Jugoslaviju posle rata su bile od konoplje. Ljudi su posle rata bukvalno bili goli i bosi po svetu i sve se radilo od konoplje – i vlakna i užad. Ako je tad imala perspektivu, na primitivnijem nivou gajenja, danas je tek ima kada imamo sve moguće tehnologije, samo treba da je primenimo kod nas u Srbiji“ – kaže ovaj poljoprivrednik.

Raičević je i diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu na temu konoplje. Primena ove biljke je višestruka – proizvodnja semena, ulja, sačme, stočna ishrana, proizvodnja platna. Samo uzgajanje ne zahteva velika ulaganja, tako da je pogodna za organsku proizvodnju, a cena na tržištu je dobra. Ali, proizvođača poput njega je malo, što zbog neznanja, što zbog straha, s obzirom na reputaciju koju nosi ime konoplja.

„Cena je dobra. Između euro i po i dva i po eura je cena selektovanog konopljinog zrna kod nas u Subotici, u Srbiji. Sad mi to sve uvozimo. Zašto ne bi naši poljoprivrednici proizvodili i prodavali nešto po ceni od dva eura po kilogramu? Znači, to je deset kila kukuruza za kilo konoplje“ – dodaje Raičević.

Proizvodnja industrijske konoplje je legalna, pod uslovom da se prijavi nadležnima, uz korišćenje deklarisanog semena. Očuvanjem sortimenta domaće i uz setvu merkantilne konoplje, Raičević veruje da uzgajanje ove kulture ima veliku perspektivu.

RTVKOMENTARI

  1. kukuriku kaže:

    ajde da se drogiramo:-)

    Salu na stranu, konoplja je stvarno bila najperspektivnija biljka na svetu ali su onda uticaji raznih lobija fakticki unistili san o njoj. Rokfeler i ostala mafija su je zakonom zabranili u Americi i onda je stala njena proizvodnja a sama biljka je idealna za mnoge stvari

  2. safet kaže:

    jeste sve vam verujemo da je idealna biljka. samo da bih se drogirali. odmah izmisljate razne teorije zavere

OSTAVITE KOMENTAR