Subotica: Ritam zločina

Imaju li demoni zločina neki svoj red i ritam, ili je sve prepušteno stihiji? Ako broj ubistava podelimo u godišnje intervale, učiniće nam se da zlo ima svoju meru, koje se pridržava sa manje ili više odstupanja.

U filmu “Ritam zločina” Ivica prima podstanara koji ima neobičan hobi, a to je statistika zločina. Stari statističar Fabijan, tvrdi kako može prilično precizno da odredi gde i kada će se desiti naredni nasilni zločin, sve zahvaljujući računici. Ivica je svedok da mu to polazi za rukom sve do dana kada je ritam poremećen. Fabijan opsesivno pokušava da stvari dovede u red…

Statistika 60-ih i 70-ih godina pokazuje da se broj ubistava u Subotici vrti oko broja 10 na godišnjem nivou. U godinama koje danas smatramo bezbednim, ubistva su najvećim brojem izvršena hladnim oružjem i golim rukama. Na margini društva, u okviru porodice ili u kafanskim tučama, zlo je ispunjavalo svoju kvotu. Tek nekoliko monstruoznih zločina skrenulo je pažnju javnosti, kada je istragu i suđenje pratila celokupna javnost. Ostalo je završavalo na dnu crne hronike u kratkim vestima koje su brzo padale u zaborav.

Subotica je važila za bezbedan grad i zbog visokog procenta otkrivenih počinilaca krivičnih dela. Novinar Đorđe Dragojlović u jednoj studiji iznosi da je broj otkrivenih počinilaca u našem gradu bio 70 odsto, a da bi procenat bio veći da ga nisu kvarili kradljivici bicikla koji su izmicali pravdi.

A onda su došle devedesete. Život je naglo izgubio vrednost. Ne samo dostupnost vatrenog oružja nego i erozija bezbedonosnog i pravosudnog sistema brzo su pokvarile statistiku zlodela u bezbednom gradu.

Od tog vremena broj ubistava u Subotici je došao na uobičajeni nivo. Slična tendencija je i na državnom nivou. U stvari, broj ubistava je 2022. godine došao do dvostruko manje brojke nego što je prosek. Da li je to samo anomalija ili život postaje bezbedniji?

Statističar Fabijan u filmu “Ritam zločina” uočava pravilnosti u takvim događajima, no kada dođe do odstupanja, oni moraju biti ispunjeni u narednom periodu kako bi se ritam doveo u red. Zbog Fabijanove opsesivnosti, njegov stanodavac Ivica počinje da sumnja da i sam statističar potpomaže svoju teoriju, čineći neka nedela. Da ipak nije zločinac, videćemo na kraju priče kada Fabijan pada kao žrtva ubistva koje je sam predvideo svojom računicom.

Teško je predvideti budućnost, bilo u fantaziji ili putem složenih statističkih zaključaka, međutim, po nešto možemo sami da zaključimo. Svet je u ono vreme bio grublji.

“Statistički godišnjak FNRJ” čuva podatke da je 50-ih broj ubistava bio dvostruko, a nekad i trostruko veći nego što je to, recimo, tokom poslednje decenije (2010 – 2020). Godine 1958. na teritoriji koja je danas naša zemlja, čovek je presudio čoveku 245 puta. Kada je u pitanju motiv, statistika ga deli na: koristoljublje, svađu, osvetu, čedomorstvo, drugo i nepoznato. Ubedljivo najčešći motiv (više od polovine ubistava) jeste svađa. Kada su upitanju ubistva bez predumišljaja, izgleda ipak da su nove generacije postale manje agresivne nego one ranije. Teško je poverovati gledajući današnje starce, da su neki od njih sačekivali druge u mračnim ulicama, obračunavali se noževima u kafani…

I pored svega, građani danas nemaju osećaj da su bezbedniji. Barem deklarativno. Možda nekada nisu morali da zaključavaju kapiju ali brojke pokazuju da je život sigurniji danas.

S druge strane, sitni lopovi bi se požalili da kradena roba više ne može da se proda po pristojnoj ceni, pedofili i zlostavljači da, za razliku od današnjih dana, nekada uopšte nisu bili primećivani kao pretnja, automobila ima više nego ikad a broj žrtava saobraćaja u gradu je dvostruko manji nego u ono vreme…

Nije više lako biti zločinac kao nekad. Puno kuća i lokala ima kamere, usavršena je analiza DNK tragova, telefoni su laki za praćenje i lociranje tako da potencijalni izvršilac ima mnogo teži zadatak da ostane neprimećen. Prosek verovatno i dalje kvare kradljivci bicikla.

 

LanskyKOMENTARI

 1. Nidžo kaže:

  Statistika je neumoljiv pokazatelj. I onda kada neko kaže da je pre 50 godina stanje bezbednosti bilo gore nego danas svi ga prozivaju i govore o nekakvom blagostanju i lepoti življenja u vreme ćopavog bravara, o spavanju na klupama u parku, o ne zaključavanju kapija i stanova, slobodnoj šetnji u gluvo doba noći mračnim ulicama i sličnim glupostima. Svi pri tom zaboravljaju na masovne tuče između Zorkaša i ŽIŠ-ovaca u centru grada, na svakodnevne tuče po diskotekama i kafanama, porodična ubistva, silovanja, na vršnjačko nasilje koje je bilo masovna pojava i druge zločine. Percepcija o blagostanju u to vreme je posledica činjenice da je tada bilo zabranjeno o tome pisati u malobrojnim sredstvima informisanja, što nije bilo društvenih mreža preko kojih bi smo saznavali o tim događajima i što je bilo jako mnogo zaštićenih koji za svoja nedela nikada nisu odgovarali jer su bože moj zadužili zajednicu bilo kao političari, sportisti, kulturni radnici. Imamo mi iz tog vremena, u našem gradu poznatog sportistu, koji je nekoliko puta prijavljivan za silovanje ali nikada nije odgovarao jer ga je zaštitio moćni predsednik kluba koji je bio i na visokoj političkoj funkciji. Imam dovoljno godina pa puno toga znam i pamtim. O kriminalu u privrednom poslovanju da ne govorim. Jedina odgovornost za takva nedela u to vreme je bila smena sa funkcije, prebacivanje na novu, a u najgorem slučaju partijska kritika, kazna ili izbacivanje iz SKJ, sve u zavisnosti od toga ko je stajao iza tebe i koliko si se zamerio nekome od šefova.

 2. Miša _Su kaže:

  @ Nidžo
  I, kakve veze, sve ove tvoje lične frustracije, imaju sa statistikom?

 3. stormwatch kaže:

  Veliki problem stare Subotice je to sto denazification nije napravljen od prvog dana po kratkom postupku….da je tako bilo kako Bog zapovida, Subotca bi bila mirna i pristojna varos….ovako su ukrivo srasle generacije i generacije familija ciji su pretci bili na pogresnoj strani istorije i takovom ponasanju su naucili svoja potomstva ….tako se i danas ponasaje….nikad necu zaboravit’ kada sam prije nekih 35 godina na putu do skole, vidio da je neki bolesni fasista nakacio otvoreni kabel na zicu sa bandere i spustio ga u baru vode koja je bila izmedju nogostupa i puta. Narodna Milicija je brzo reagovala!

 4. Nidžo kaže:

  @Miša_Su
  Zašto su za tebe činjenice koje nisi pobio ni jednim argumentom moje lične frustracije?

 5. Trovach kaže:

  @Nidžo…“Ćopavi bravar“ je bio mnogo bolji od ove tvoje debele radikalske svinje. Ta prostacina nikako da otegne svoje svinjske papke, a ponadao sam se zbog razloga kada je pusten iz Haga.

 6. Anonimni kaže:

  @ Nidžo
  taj koga zoves „ćopavi bravar“ karao je 40 godina. Ti i takvi ste tada bili u mišjoj rupi.

 7. stormwatch kaže:

  Vecna slava Josipu Brozu Titu!

 8. Aldi kaže:

  Simatičan je tekst, komentari – kako koji.
  Samo, statistika kriminala je komplikovana stvar. Treba te cifere porediti u odnosu na, recimo, broj stanovnika određenog godišta, zatim gledati cifre o izloženosti kriminalu, što je različito od prostog ukupbog broja ubistava. Recimo, u USA, stopa kriminala je vrlo visoka, ali imate veliki broj izuzetno sigurnih zajednica.
  A da li je opravdano često osećanje da je danas manje sigurno okruženje? Recimo, ovih dana se desilo novo ubistvo u Tavankutu (Gornjem). Praktično je bilo najavljeno ekscesima na javnim mestima prethodnih dana. Međutim, ova crnokošuljaška vlast je ukinula policijsku stanicu u Tavankutu, a policajci iz Bajmoka obično imaju preča posla. Samo da napomenemo da je Tavankut imao policijsku stanicu za vreme ‘ćopavog’, pa i za vreme Kraljevine, pa i za vreme carevine…

 9. Miša _Su kaže:

  @ Nidžo
  A koja je to tvoja argumentacija? Nabrajanje nečega što si čitao u žutoj štampi ili ti je u poverenju rekao neko tebi sličan, a povrh svega prostačko ophođenje prema nepoznatima? Zbog takvih kao što si ti, ljudi „sa dna kace“ , danas smo ovde gde jesmo. Želim ti svako dobro i neću dalje da polemišem sa takvim prostacima.

 10. Kertvaros kaže:

  Postoji jedna misao koja se pripisuje V. I. Lenjinu – „Veruj samo noj statistici koju si licno falsifkovao. Statistika postoji da bi se nesto sto je zeljeno „dokazalo“ i ubedilo nekoga u nesto. Zbog toga je bilo i ima manje vise svugde dve statistike. Ona prava i sakrivena i ona falsifikovana i nafrizirana i nasmikana. Osim toga i famozna srednja vrednost kao omiljeni statisticki rezultat je vrlo podlozna manipulacijama. Zec trci livadom, lovac ga jednom promasi sa leve strane, jednom sa desne strane. Zec pada mrtav. Ubila ga je srednja vrednost iz dva lovceva promasaja. Statistikom se ne moze predvideti buducnost, ali na osnovu statistickih podataka mozemo lepo videti koji kakvi su aktuelni trendovi koji ce se verovatno pojaviti u buducnosti.
  Sto se „Copavog bravara“ tice, po nekoj mojoj statistici taj epitet se sve cesce pojavljuje na ovom portalu, sa sve cescom pojavom novih komentatora koji donose i nove kulturne i obrazovne obrazce i trendove na portal.
  Osim toga u krajevima gde se danas najvise pezorativno govori o „Copavom bravaru“ zivelo je najvise onih koji su profitirali od njegove vlasti, bili njegovi najponizniji i najsnihodljiviji obozavaoci i postovaoci. Medju gastarbajterima i emigracijom u zemljama Z. Evrope svojevremeno je postojalo jedno nepisano pravilo – Nemoj nikada pred Srbinom kritikovati TIta. partiju i Jugoslaviju jer ce ti odmah skociti za gusu. So se tice starih dobih vremena, njih je od uvek bilo i bice ih. Jednoga dana ce neke nove generacije koje jos nisu ni bile rodjene, danasnje vreme nazivati „Stara dobra vremena“ i nakititi o njima sve i svasta sto nikada nije bilo ali u svojoj fantaziji i masti oni to vide i pricaju o tome kao da su ih licno dozivljavali. Sledece generacije ce te price uzeti zdravo za gotovo i i jos malo doterati i nakititi i onda dalje predati sledecim generacijama i tako u krug iz generacije u generaciju sve dok se neki novi istoricari ne prihvate materije i proglase je za jedinu stvarnu, objektivnu i istinitu istoriju.

 11. Nidžo kaže:

  @Miša_Su
  Sem onog ćopavog bravara ja nikoga nisam vređao. Mada, kada bolje razmislim ni njega, jer bio je bravar a i ćopav. Da li su nas u školi učili da je potekaoniz siromašne porodice, da je zsbršio bravarski zanat. Jesu. Da li smo znali pravu istinu o njemu, njegovom poreklu i njegovu biografiju. Nismo. Ako o nekom kažeš istinu to ne može biti uvreda. Prostak sam zato što sam navodno uvredio najvećeg manipulatora u istoriji ljudskog roda. Ako citiraš i jednu prostačku moju izjavu prema bilo kome sve ću ti priznati.Čoveka koji je zarad lažnog bratstva i jedinstva skrivao istinu od naroda, koji zločince ni njihova nedela nije nazvao pravim imenom i prezimenom. Čoveka koji je zbog toga jedini i isključivi uzrok ratova devedesetih. Da je sve zločince i zločine kaznio po zasluzi ne bi nam se desilo to što mam se desilo posle njega.
  Drugo ništa ja nisam ni slušao od drugih ni čitao u žutoj štampi. Živeo sam pored njega i njegovih satrapa. Osetio to vreme na svojoj koži. Što se tiče dalje polemike ja obično prestajem u nedostatku argumenata a ti pored toga izmišljaš da sam prostak i da sam navodno nekog vređao.

  @anonimni
  Dobro ste rekli „karao“ je 40 godina što je samo još jedna potvrda koliko je bio zao i antinarodni element. Onaj ko je uz narod ne „kara“ taj isti narod.

  @Trovach
  Kako pa ti znaš ko je moj a ko nije moj?

 12. Trovach kaže:

  @Nidžo…Po rečniku.

 13. Neko ko je niko kaže:

  Nidžo – Desetka za komentar!

 14. X-MEN kaže:

  Nidžo isto bi napisao samo si bio brži…

 15. Nidžo kaže:

  @Trovach
  Ja bih po tvom rečniku mogao svašta zaključiti ali se ne izjašnjavam tako olako niti kvalifikujem na osnovu toga bilo koga.

 16. Trovach kaže:

  Kada citiras reci svog samozvanog „vojvode“ znam da u istu tikvu duvate. Kakav je on vojvoda? To je u kraljevini Srbiji bio najvisi cin koji odgovara cinu feldmarsala. Da li on sebe poredi sa Putnikom, Stepom, Misicem i Bojovicem? Ne bi bio dostojan ni cizme da im cisti.

 17. Trovach kaže:

  Izvinjavam se svima sto nisam mogao da cutim. Ova rubrika je obicno postedjena politickog prepucavanja, ali su neki, nicim izazvani, morali da je uprljaju.

 18. Trovach kaže:

  Naravno da je oduvek bilo nasilja i ubistava. Moja majka (baka) je pricala da je njenog didu na rodjenom salasu bricom ubio jedan probisvet.

 19. Protector kaže:

  @ Trovach.

  Ova rubrika (Stari grad) jeste nekada bila postedjena nacional-sovinistickih prepucavanja i bila je stvarana od Suboticana – za Suboticane. Moglo se mnogo toga saznati o gradu i negovoj proslosti i isto tako na kulturan i civilizovani nacin razmeniti misljenja, saznanja a i sve one price i legende koje su nam ostale od starijih generacija mogli smo podeliti sa ostalim zainteresovanim komentatorima. Od nekadasnjih revnosnih komentatora i poznavalaca istorijske materije, odavno vise nema ni jednoga. Nekome je ocito zasmetao ceo ovaj portal sa svojim liberalnim fundamentom i odlucio se je da ga jednostavno unisti mafijaskim metodama. Odavno su poznate mafijaske metode kada „Kum“ u onaj lokal koji mu ne placa reket, ili mu na neki drugi nacin ne odgovara zbog konkurencije ili slicnog, posalje odabranu grupu najogavnijeg olosa da svojim primitivnim ponasanjem rastera goste i na kraju unisti i zatvori lokal. Nesto slicno se dogadja i sa portalom „Grad Subotica“ Odjednom su se pojavili neki novi potpuno sirovi i neotesani komentatori kojima je zajednicki znak „Copavi bravar“ po tome se odmah raspoznaju i jasno je odakle dolaze i kakve su im namere i naravno cijim interesima sluze. To nisu neki nesretni neohoblani pojedinici. To je citav copor potpuno jednakih provokatora koji je dosao po odredjenom zadatku. Jedina odbrana od njih je totalno ignorisanje njihovih postova i verbalnih provokacija. Ako ih se uspesno ignorise i odnosi prema njima kao da nisu tu, shvatice da duvaju u suplju tikvu i onda ce se povuci sa portala zajedno sa svojim mentorima iz senke.

 20. Trovach kaže:

  @Protector…Bas sam se upecao k’o som.

 21. Nidžo kaže:

  @Protector
  Vidim i ti uspevaš da ignorišeš one koje kritikuješ, kad bi se zezali.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 44 = 51

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 12 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: