Subotičani napravili najveću vitraž kupolu

Jožef Kovač i Rudolf Mesaroš za dvadeset godina izradili su stotine unikatnih ukrasnih predmeta od stakla, tifani lampi, vitraže, ali najveće divljenje su izazvali kada su uspešno završili jednu od najvećih kupolu u zemlji koja se nalazi u hotelu „Izvor“ u Aranđelovcu.

 

Izrađena od hiljada obojenih komada stakla, kupola je teška više od 500 kilograma, utrošeno je oko 700 kilograma materijala i zahvata površinu od oko 50 kvadratnih metara.

 

– Upoznali smo se davne 1988. godine, ja sam građevinac, Jožef mašinac, ali smo zajedničko interesovanje pronašli u izradi tifani lampi. U poslu koristimo olovnu tehniku ili tifani tehniku, koja je novija i znači spajanje staklenih elemenata bakarnom folijom zalivanjem kalaja – priča Rudolf Mesaroš.

 

Izradu vitraža su započeli kada im je prijatelj pre dvadesetak godina dao zadatak da od „slepog“ prozora naprave vitražnu sliku u tifani tehnici. Sada Kovačeva i Mesaroševa umetnička dela krase veliki broj stambenih, poslovnih i verskih objekata u zemlji, ali i inostranstvu.

– Do sada nije stigla nijedna žalba mušterija, a pomažu nam i sinovi. Volimo da radimo i učimo, a restauraciju crkvenih vitraža zovemo blagoslovenim poslovima jer nam je čast da vraćamo izgled nečemu što su izradili veliki majstori koji čak ni šegrte nisu upoznali sa svim tajnama zanata – naglašava Jožef Kovač.
 

Mesaroš i Kovač trenutno restauriraju vitraž crkve iz Kljajićeva. Rekonstruisali su po jedan vitraž u subotičkoj Žutoj kući, Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, Senćanskoj u Subotici, ali i u crkvi u Senti.

 

Napravili su nove vitraže za Eko-centar na Paliću, Zoološki vrt, upravnu zgradu „Pionira“ u Beogradu, u crkvi na Ludašu, u Doroslovu i mnogim drugim objektima. Kažu da je njihova podrška Žužana Pap Korhec restauratorka subotičkog Gradskog muzeja.

– Jedan od najzahtevnijih poslova sigurno je sređivanje polomljenog vitraža iz crkve u Kljajićevu. Istoričar iz Sombora je slučajno zgazio vitraž koji je bio prekriven sa 30 centimetara ptičjeg izmeta. Sve što je našao pokupio je i doneo kod nas. Uspeli smo da sve delove očistimo i sredimo.

 

– Živimo u vreme kada je sve manje potrebe za estetikom i kada su male mogućnosti za ulaganja i zato je naš hleb mukotrpno zarađen, ali s puno ljubavi i strpljenja – ističe Jožef Kovač.

 

BLICKOMENTARI

 1. Loš Đak kaže:

  Bravo majstori!

 2. Neophodan kaže:

  Ovo jeste stvar za pohvalu i postovanje. 
  Majstori svog zanata, spretne ruke, ostro oko i strpljenje!
  SVaka čast Gospodo! 

 3. Milankovic Sasa kaže:

  Upoznao sam ih pre hmmm…godina….saradjivali i pobedjivali zajedno!
  Hvala Vam puno i zelim da Vas posluze zdravlje,godine i ponajvise entuzijazam,sto duze jer znam sta znate i cime oplemenjujete okolinu i cime zaduzujete Suboticu. A verovatno i sire. 

 4. ivan kaže:

  Nazalost kucni budzet mi je dopustio da od njih kupim samo jedan mali ukras:(

   

 5. stormwatch kaže:

  Subotica uvek najbolja!

 6. dasHHa kaže:

  Sjajnaaa vest…Ovakvi dogadjaji i ljudi dizu moral i nadu ljudima! Svaka cast na trudu i pre svega ogromnoj ljubavi prema poslu koji je u sustini hobi.

  Bravo mestri!

 7. Zorica kaže:

  Predivno!                                                                                                           
  Da li mi mozete reci gde se moze nabaviti staklo za vitraze? Pre par godina je moglo u Beogradu,a sada nikako da dodjem do nekoga ko to prodaje!                     
  Hvala unapred! 

OSTAVITE KOMENTAR