Subotičani neće novogodišnji koncert

Posle Novosađana i Subotičani prikupljaju potpise za peticiju kojom traže od Bogdana Labana, gradonačelnika, i lokalne vlasti da odustanu od dočeka godine na trgu i da taj novac potroše na pomoć teškoj oboleloj deci i odraslima.

9440-subotica-nova-godina

U peticiji “Budimo humani – Nova godina za Novi život”, koja kruži društvenim mrežama, nekoliko civilinih organizacija, neformalne grupe i pojedinci koji su pokrenuli akciju, navode da život njihovih sugrađana zavisi od donatora i SMS poruka i zahtevaju da se odustane od koncerta Goce Tržan i proslave.

– Vlast u Subotici bi na ovaj način pokazala primer i drugim lokalnim samoupravama da učine isto, da se za novogodišnju noć odreknu zabave, pokažu humanost i pomognu onima koji imaju samo jednu želju, da prežive.

Građani predlažu Labanu da lokalna samouprava osnuje poseban budžetski fond koji bi bio namenjen samo za potrebe lečenja bolesnih građana.

– Iva Zvekić, Aleksandar Šešlija i drugi naši sugrađani koji su oboleli od teških bolesti  prinuđeni su da čekaju na medicinsku terapiju ili da budu operisani u inostranstvu. Takve operacije koštaju mnogo i niko od njih nije u mogućnosti da obezbedi sredstva za lečenje. Pružite im podršku! Odustanite od proslave! Pokažite primer! Osnujte poseban budžetski fond koji će biti namenjen samo za ove potrebe, na koji će i sami građani moći da uplaćuju novac, a koji će se prvenstveno puniti preraspodelom budžetskog novca svih građana – zahteva se u peticiji građana.

Zvaničnih informacija iz Gradske uprave o dočeku i koliko novca je grad opredelio za proslavu nema, ali je na sajtu grada u rubrici javne nabavke objavljena konkursna dokumentacija i obaveštenje o pokretanju pregovaračkog postupka bez poziva za podnošenje ponuda za novogodišnji nastup Goce Tržan.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. Laki kaže:

  Mislim da ove dve stvari (pomoć bolesnima i novogodišnji koncert) ne treba da isključuje jedno drugo. Tih nekoliko besplatnih koncerata u toku godine na trgu, zabava je za mnoge koji ne mogu sebi da priušte neki trošak za provod, ili za omladinu kojoj je ta noć važnija mnogo nego nama matorima (jednom si mlad).
  Ovakvim rezonovanjem doći ćemo do akcije “nećemo pozorište – hoćemo da nahranimo gladne”, “nećemo drvored – hoćemo cipele za siromašne” i tome slično.
  NARAVNO da podržavam akciju da se pomogne onome kome pomoć ne može da obezbedi zdravstveni i socijalni sistem. Ne ide mi u glavu da se , recimo, pokvari neki aparat u bolnici i da teški bolesnici nemaju terapiju mesecima zbog toga. Tada nema ništa preče, to ne sme da bude.
  Ja na trg neću ići svakako a pogotovo ne bih išao da slušam Gocu Tržan i njene žalopojne pesme koje svaka za poentu ima: “jebem ti život”.

 2. zora kaže:

  Potpuno se slazem da je organizovanje koncerta Goce u ovoj situaciji nepotrebno…Ima mladih umetnika iz Subotice koji bi na trgu besplatno zabavljali svoje sugradjane…

 3. Suboticanka kaže:

  Goca je jefinija od vatrometa. Moze se i bez vatrometa docekati Nova godina.

 4. bac vranje kaže:

  daj boze da ti novci odu toj bolesnoj deci

 5. stormwatch kaže:

  Tacno tako, ti koncerti su ionako bili gubljenje novaca na leve bendove. Dajte taj ogroman novac ljudima kojima je zaista potreban.

 6. rax kaže:

  ja mislim da suboticani ipak treba da imaju proslavu, jer suboticani su dovedeni na prosjacki stap, skoro niko posten nema para za docek, ovi vasari i nova godina na trgu je jedina zabava. ne treba da dovode cece i drljace, a i nikog iz madjarske. subotica ima svojih muzicara, koji mogu za mnogo manje para da naprave dobru atmosferu, njih treba angazovati. razliku u izdvojenima sredstvima uputiti na konto za lecenje dece, ali pod strogom kontrolom. moze da bidne, da ni koncert, ni pomoc, vec da novac nestane nekom biznismenu u dzep. sa ovakvim stvarima treba biti jako oprezan, jer nasi politicari su poznati po tome da otimaju i da politicari grade kule i gradove, a ostatak naroda na narodnoj kuhinji i u sekond-hand odeci.

 7. Kobilinda kaže:

  Svijetu se ne može ugoditi

  Jedan čovjek, idući iz varoši kući, jahao na magarcu, a njegov sin, momčić od desetak godina, išao pored njega pješice. Susretne ih jedna žena i reče:
  – To nije pravo, brate da ti jašeš a dijete da ti ide pješice; tvoje su noge jače od njegovih!

  Onda starac sjaše sa magarca, a podigne sina na sedlo. Malo dalje, sretne ih druga žena koja reče:
  – Nije lijepo od tebe, momče, da ti jašeš a otac da ti ide pješice. Tvoje su noge mnogo mlađe.

  Na to i otac i sin uzjašu magarca, pa krenu dalje. Sretne ih treća žena, pa kaže:
  – Kakva je to budalaština: dva matora magarca na jadnoj, slaboj životinji! Trebao bi neko da uzme batinu, pa da vas obojicu stjera.

  Onda otac i sin sjašu sa životinje i obojica krenu pješice: otac sa jedne strane, sin sa druga, a magarac u sredini. Sretne ih četvrta žena pa kaže:
  – Ala ste vi tri čudna druga! Zar nije dosta da dvojica idu pješice? Ne bi li bilo lakše da jedan od vas jaše?

  Onda otac reče sinu:
  – Mi smo obojica svakako jahali na magarcu, sada valja da magarac jaše na nama.

  Otac i sin obore magarca na zemlju, jedan mu sveže prednje a drugi zadnje noge, pa ga onda uzmu među se na kolac i tako ga ponesu. Kako su se žene, koje su ih susretale, jos više smijale i čudile, otac baci magarca na zemlju, i počevši ga driješiti poviče:
  – Ja sam luđi i od ovoga magarca, jer hoću cijelome svijetu da ugodim! Od sada ću sa svojim magarcem da činim što je meni volja, a ljudi neka govore što im je drago.

  Tako otac uzjaše magarca, a sin krene pješice pored njega kući.

 8. laki daki kaže:

  Pa da,odustati od proslave dočeka gradjanske nove godine ( pri tom se mesaju teme tj babe i žabe odnosno dve potpuno razlicite budzetske stavke zdravstvo i kultura)i onda posle organizovati jednonacionalne manifestacije…zavičajno brdski dani,hrvatska dužijanca,bunjevacka duzijanska,madjarski szent Istvan,dezire i ostale prezire.Jeftina SNS jampanha.

 9. Pajo kaže:

  ||Koji foliranti! Novac za bolesne je potreban ali ga treba obezbediti iz izvora koji su za to namenjeni . Koji se verovatno trose nenamenski godinama 30 minimum! Ali majku mu cak ni reagensa nema u Higijenskom !A verujem da ce do kraja godine da potrose novce na neke nepotrebne stvari da nebi vracali novac u drzavnu kasu! Tu mislim na grad mesne zajednice pa cak i higijenski!

 10. rax kaže:

  da pajo, dobro si rekao. svaka cast ljudima, koji se odricu da bi pomogli drugima. ja ipak smatram da se ne treba odreci ovo malog sto gradjani dobiju nazad za svoj novac, vec da treba pritisnuti drzavu, tj. politicare i pozvati ih na odgovornost, zbog cega nema para za decu i bolesne ljude, a ima za zvezde,partizane, gubitacke firme i to godinama, koliko li se para daje za kriminalni svet, kolike su plate nekih direktora , firmi, koje finansiraju gradjani kao porez. obveznici . odakle svakom ko se bavi politikom toliko bogatstvo, kao sto ga imaju srbski politicari. za ovakvu akciju treba da se organizujemo, a ne da se odreknu gradjani i doceka nove godine.

 11. Sever kaže:

  Kako god bilo, meni je najviše drago da su se Subotičani konačno malo trgli i reagovali ozbiljnije na nešto, bilo šta…jer nam to baš i nije jača strana.
  Za mene lično, podvlačim, koncert na trgu nije neki doživljaj, ne zato što imam love da slavim po kafanama i slično, nego mi je jednostavno lepše kod kuće sa mojim najdražima jer ne volim da se smrzavam da bih slušao Gocu ili bilo koga…ta me muzika ne zanima ionako.
  I da, mislim da dok god smo u situaciji da decu lečimo sms-ovima i dobrovoljnim prilozima, nemamo prava na takav luksuz. Kad se stanje promeni, od mene neka celu gradsku kuću obaviju sijalicama.

 12. bogoljub kaže:

  ova drzava je kompleta jedna velika sramota ,

 13. Jana kaže:

  Treba postaviti pitanje za sve… “Koliko mesečno u toku godine Vi mislite na tu decu? Koliko puta pošaljete sms na humanitarni br.?”

 14. S&S kaže:

  Kao prvo koncert nije besplatan. Misli li neko da mlade interesuje Goca Tržan? Hej gde vam je pamet?

 15. rax kaže:

  jana, pa valjda nisi ti jedina koja je humana, ne mislis valjda da si ti jedina koja posalje sms poruku, kao pomoc ili uplati, tj. odnese nesto napustenim kerovima i mackama.

 16. tt kaže:

  Boze me sacuvaj vasih komentara. Radje bi da se novac trpa nekoj silikonjari, nego da se potrosi za lecenje bolesnih… strasno. Pa se to jos poredi sa. pozoristem. Sve i da svaki Suboticanin presedi Novu godinu kod kuce, pa sta? Ako se zbog toga izleci samo jedan bolesnik, vredi.

 17. goran kaže:

  Poredjenja bas nemaju veze s vezom.

 18. Mima kaže:

  Boze ko ce nama Suboticanima udovoljiti…prvo godinama kukamo kako niko nista ne organizuje na trgu za docek, sad kad je organizovano …ne valja…odlucite se vise…

 19. Dva u jedan kaže:

  Konačno da nekome dođe iz jednog mesta u glavu! Trošenje gadnih novaca na pevce i pevaljke koji dođu na sat-dva na trg da zabave par desetina- ili stotina smrznutih koji nemaju pametnija posla u novogodišnjoj noći nego da cvokoću na trgu, zaista je besmislica! Što se tiče lečenja bolesnih od tih novaca, takvo “finansiranje” od odustajanja od koncerata i od SMS-a može dobro da dođe ali zaista nije rešenje i treba ga obezbediti, kako neko reče, “iz izvora koji su za to namenjeni”. A ako Goca pristane da besplatno peva i to što bi joj se platilo ustupi nevoljnicima, hajdemo svi na trg! Ali, i Goca i Giboni i sve te plačipičke moraju od nečega da žive, a Nova godina im je “udarni termin” da se nafatiraju za narednih 365 dana, pa kako onda od nje to očekivati?

 20. Subotičanin kaže:

  Ljudi,za pomoć bolesnima postoje fondacije,zdrastvena osiguranja,na svakom ćošku prikupljaju pare,prodavaju razglednice ,sms poruke itd…. A para nikad dosta! I šta je sa ostalima? Podržavam akciju da se pomogne onome kome pomoć ne može da obezbedi zdravstveni i socijalni sistem,ali ovo je suludo. Svi trebaju da se odreknu slavlja i da sede kući samo zato,da bi bili, izgledali još humaniji. Zašto ne bi umesto Novogodišnjeg dočeka održali Dan Žalosti? To ne bi koštalo ništa,čak bi i uštedili para svi,pa bi mogli potrošiti na humanitarne svrhe…

 21. Goldie kaže:

  Lecenje ima prvenstvo nad svim vrstama zabave I zadovoljstva. Svako sebi moze organizovati proslavu uz druzenje pa cak I samocu. Zivot nema cenu. Budimo solidarni I dajmo svakome pravo na zivot.Koncerti na kojima neki zgrcu ogromne pare su velika glupost.Budimo humani!

 22. Daddy kaže:

  Ovog puta treba da Subotica plati svojoj deci lecenje, i to hitno! Vandredna je situacija i da nije praznicno vreme!

  Sa obzirom koliko je potrebno da bi se deca spasla, prepun je grad para.

  Treba se gradonacelniku svakako zahvaliti za obecane radove na pozoristu i Y kraku ali postoji nesto vaznije, a to su zivoti dece koja ne moraju da umru.

  Neka se privremeno odlozi nesto / neki manji projekat, ili vec … jer DECA SU PRIORITET.

  Gospodine Labane, ti si nas Vozd ove Nove Godine, ne dozvoli da u Subotici zbog za grad malo para, bude mrtve dece!

 23. Duda kaže:

  Ne pomažeš ovako ni Labanu a još manje bolesnoj deci. Kad se kaže GRADSKE PARE misli se na NAŠE pare, ne Labanove. A Laban, ima on sad troškova, znaš da gradi na primorju…
  Predlažem da prodamo Sveto trojstvo, plavu fontanu, i onog što kosi travu na majmunu a te pare da damo na lečenje bolesnih.

 24. Atila kaže:

  Jadna si Srbijo kad lecis decu SMS porukama. A naravno da ne treba da dolazi ni Goca, a ni iko drugi ako se te pare mogu potrositi na nesto humano. Prosli mesec su deca na Radijalcu prodavala sokove da bi pomogla u prikipljanju novca za malu Ivu. To je po meni sramota za drzavu. Ko nema para da se leci, moze slobodno da umre, na zalost. Daj boze da ove pare pomognu da se izlece nasi sugradjani.

 25. pepi kaže:

  Ja sam za humanost !!! Ali ljudi moji dali iko u ovoj drzavi kontrolise gde odu te pare ako se i pokupe sa SMS-ovima ili sa nekog humanitarnog koncerta !!!

 26. Daddy kaže:

  @Duda

  Fali politicar koji ce da istupi van linije i uradi nesto vandredno i na svoju ruku a iz casnog, ljudskog razloga.

  Sigurno bi mu svaki gradjanin za to bio zahvalan.

  Osim mozda Rax, ona deli politicare na “srbske” i sve ostale. Kao da u susednim zemljama a i sirom sveta politicari nisu korumpirani.

  Pa cak i u Kini, gde nema pardona, za korupciju ide smrtna kazna.

 27. bac vranje kaže:

  Taman da vrate sve ove pare koju je DRI otkrila da su pokrali medjusobno i sa svojim stranackim direktorima i ove devojcice ce imati i za lecenje i ne samo one vec sva suboticka deca, a ne da ovako prodaje muda za bubrege!!

 28. rax kaže:

  daddy, opet ti. zestoko si zaglavio u nekoj teskoj bolesti, rekla sam ti vec prosli put probaj nesto za poboljsanje raspolozenja ili toga nema u hrvatskoj? da li kina ima koruptirane politicare ili nema, bas me malo interesuje, ali srbi i srpski su sigurno vodeci, ali ako bar u necemu su jaki. nije da su koruptirani, vec su vise od toga, uzimaju sto im treba. a ti daddy mora da dobijas club/sendvic, ne ovaj obican, koji se deli sirokoj masi tvojih kolega.

 29. rax kaže:

  i jos nesto za tebe daddy, ja ne delim ljude po nacionalnosti, vec po postenju i sposobnosti, obrazovanju. obrazovanje je kljuc uspeha, sto za srpske politicare (vecinu) ne moze bas da tvrdi, javna tajna je da je 80% njih sa kupljenim diplomama, bez znanja, tj. totalno neobrazovano, a neki cak i nevaspitani, bez elementarnih manira. moram pricati o srpskim politicarima, jer su u srbiji samo oni na znacajnim funkciama, mada srbija ima 30% stanovnika, koji se vode kao manjina, ali izgleda da su oni svi nesposobni da dobiju neku jacu funkciju u drzavnoj aparaturi. znas daddy da je angele merkel ministar dao ostavku, jer je po povoljnijim uslovima dobio kredit za kucu, nemoj reci da su svugde isti.nekolicina je dala odkaz, jer su im doktorati bili plagiati. kada je ovde neko za nesto odgovarao ili dao odkaz, iz moralnih razloga? da je narod obrazovaniji ne bi birali ljude sa kriminalnom prosloscu, neobrazovane i nestrucne. sigurna sam da posten narod i u nisu misli kao i ja.

 30. Afet kaže:

  Sad se svi pravite darezljivi i pametni a kad je safet govorio da j te bolestnima i airomasnima lupa li ste minuse.

 31. LEJA kaže:

  Setimo se humanosti kad država baca pare za ruske MIGOve! Za tu gvožđuriju, koja samo jede pare i služi za paradiranje, dali smo toliko para, koliko bi bilo dovoljno svoj deci u Srbiji za kvalitetno lečenje!

 32. Janja kaže:

  Potpisala sam peticiju. Međutim, pitam se, ako krenemo tom logikom, gde je kraj? Čega bi sutra trebalo da se odreknemo? Šta je još luksuz? Da se razumemo, niti slušam Gocu Tržan, niti bih išla na trg da se mrznem i preskačem petarde, čak i kada bi Pavaroti vaskrsnuo i nekim čudom se za novogodišnju noć obreo na trgu u Subotici. Ali, ima onih kojima ta noć, na trgu, na minus beskonačno, ma ko da peva, ulepša inače sumorne dane, kojima znači. …Potpisala sam peticiju jer ništa nije važnije od života i zato što verujem da će nam nova godina svima biti lepša ako je započnemo dobrim delom umesto terevenkom. Ipak, mislim da problem nije u deset ili dvadeset hiljada evra (ne znam koliko doček na trgu može da košta, nagađam!, možda je i manje) koje će se potrošiti za tu noć (to je u nekim slučajevima tek deseti deo potreban za lečenje jedne osobe), problem je u nezajažljivosti nekih, u lopovluku, beskrupuloznosti… Onih koji su nam opljačkali državu, firme, koji nas i danas pljačkaju, dok mi posmatramo, pomalo, po navici, gunđamo i uglavnom skrećemo pogled i sležemo ramenima, čekamo da se stvari same reše. …Oni koji bi od šale mogli da daju pet ili deset hiljada evra iz svog džepa Novu ne čekaju na trgu, neće biti zakinuti ni za šta, a pitanje je da li će i dinar dati za bolesno dete ili će radije kupiti nov automobil. Drugi problem su bezobrazno visoke cene lečenja. Stvarno bezobrazno visoke!

 33. Oko sokolovo kaže:

  Ovo je čisto politička stvar tj. napad na “nedemokratsku” vlast. Dok su na vlasti bili puleni “demokratije” onda ovakvih inicijativa raznih “civilinih organizacija, neformalnih grupa i pojedinaca” nije bilo. Naprotiv, trošilo se iz budžeta olako. Sada ne može zbog “brige za obolele”. Ovo je dokaz da su građani sredstvo potkusurivanja. Jadno, bedno i odvratno.

 34. pista kaže:

  IMA LI OVA DRZAVA RFZO? E TAMO SU NASE PARE ZA ZDRAVSTVO…. A OVO OSTALO STO SE BUDE SKUPILO I TO CE DOBRO DOCI ONIMA KOJIMA JE POTREBNO…. HALO DRZAVOOOOO, RFZO, MINISRTRI….. UZBUNA

 35. Anonimni kaže:

  Nikada još nisam pronašao komentar koji bih podržao u celini ali ovaj od Janje potpisujem.Sa tom logikom da treba ukinuti sirotinji(neće budžovani da se mrznu) i to parče veselja iz tamo nekih humanih pobuda.Niko se još nije javio od onih koji planiraju da dočekaju novogodišnju noć na trgu,već se javljaju oni koji će te večeri verovatno uživati u nekim restoranima i sl.Eto recimo ja nisam vozač meni nije potreban y krak,dajte te pare za bolesne..ne idem u pozorište dodajte i tih 110 miliona za lečenje i tako u nedogled.Grad neće imati profit od ovog dočeka za razliku od recimo privatnih ugostitelja…ajmo onda peticiju d sav prihod od ng da daju u humanitarne svrhe.A mahom su potpisnici i oni koji to guraju po društvenim mrežama korisnici tog istog gradskog budžeta i svetski putnici po egzotičnim destinacijama odakle mogu da potpisuju razne peticije.Uskratimo sirotinji doček na trgu a mi će mo iz Pariza ili Zlatibora da glumimo humanost.

 36. stormwatch kaže:

  @Leja

  Bravo Leja, Penzionerima, radnicima pa djuture i deci koja je potrebna pomoc uskracene su milijarde dinara i milioni eura od 2012 od kada su nazadnjaci na vlasti, a posebno od 2014 od kada je uveo smanjenje penzija i plata. Veliki vozd kupuje od rusije djubre sa vojnog otpada, a dace on upoklon zemlju rusima za ona 3 raspadnuta govnjiva mig djubreta. Ne znam koji k…. ce to naoruzanje Srbiji, da se pokaze nekome? Kome bre? Hameri, migovi i helikopteri mogu da cekaju jos 100 godina, deciji zivoti NE MOGU!

 37. bilmaz kaže:

  E, a zaboravili ste objaviti vest – tako bi bilo sve jasnije – da od prvog januara, posto su se mnogi bunili, da li je Subotica grad, selo ili stagod, ovim koncertom se najavljuje promena…

  Od 01.01.2017. zvace se GraNd Subotica

  I to vec opravdava ovakav nastup i njemu slicne…

  Dajte da se mladi, amateri pokazu/dokazu, verujem da ima onih koji bi i dzabe, ili za kuvano vino odsvirali sat/dva, pa nek se redjaju izvodjaci od 7 uvece do 7 ujutro…

  Neka staru godinu isprati a novu doceka Suboticka publika uz Suboticke izvodjace… Ne trebaju nam pevaljke ni iz Beograda ni iz Budimpeste…

 38. rax kaže:

  ww.kurir.rs/stars/kurir-tv-jahacice-devedesetih-goca-trzan-i-ivana-peters-ugalopirale-na-nastup-clanak-2589791

 39. branko kaže:

  Slazem se da se docek prusmeri za decu bolesnu da se taj novac potrosi za nekog vrednijeg od te goce trzan nasu decu ali i da nasi celnici vrate novac koji su uzeli skoro pola milijarde dinara cak se i u dnevnim novinama spominju pogotovo za kulturu i mlade koji su sebi podigli tajno 40%platu i da nije dosao revizor nikada gradani znali to vam je ova danasnja vlast sns i madari.tuzno i zalosno.

 40. Bugy kaže:

  sramota je kako su okitili grad svetli da nemoze vise i dovode Drocu Przan da zavija a bolnica je u haosu ljudi kojima je hitno potrebna operacija leeze i boluju… pare od tog doceka su trebale da se doniraju bolnici a ne da se razbacuju za gluposti

 41. Bugy kaže:

  tu ima previse komentara Vucicevih obozavaoca… ljudi koji imaju para da docekaju novu u nekom restoranu ovo ni negledaju njih se to netice a da se pare bacaju na glupost to sigurno a oni so nemaj za docek u nekom od restorana ili klubova pa lepo i mnogi mi kuci druze tv i u 12 i 15 spavanje

 42. Daddy kaže:

  Rax,

  Pardon nisam juce odgovorio.

  „““i jos nesto za tebe daddy, ja ne delim ljude po nacionalnosti, „““

  Nije istina, ne mozes da propustis dva komentara a da ne sugerises da ji biti Srb = biti los / kriv za sve i ko zan sta jos.

  „““znas daddy da je angele merkel ministar dao ostavku, jer je po povoljnijim uslovima dobio kredit za kucu, „““

  Odlicno! Mi tako ponasanje ne mozemo za sada ni sanjati bez obzira koje nacionalnosti su nam politicari. Samo da spomenem da je recimo direktorica MMF na sudjenju za 400. 000 e koje je nepravilno dodelila prijatelju. Ima casnih ljudi al nazalost lopovi caruju.

  „““sigurna sam da posten narod i u nisu misli kao i ja. „““

  Dal Nislije isto zele da odvajaju Vojvodine od Srbije?! Dal i oni to vide kao resenje svih problema, te je vredna zrtva?

OSTAVITE KOMENTAR

3 + 7 =