Subotičani olakšavaju kretanje slepima

Sa praktičnim projektom koji za cilj ima poboljšanje položaja slepih i slabovidih lica, studenti Više tehničke škole iz Subotice Henrik Labadi, Ištvan Balog, Ernestina Zuban, Kornel Kovač i njihov mentor mr Zlatko Čović kreću danas u Sidnej, gde će na finalnom svetskom takmičenju „Imagine cup 2012“ koje organizuje kompanija „Majkrosoft“ pokušati da se predstave u što boljem svetlu.

 

Ekipa „Catchcake“ je prethodno osvojila prvo mesto na državnom takmičenju iz softverskog dizajna, čime su i stekli mogućnost da se nađu među 74 najbolja tima iz celog sveta.

 

Projekat talentovanih studenata zove se DRAC i u praktičnoj primeni predstavlja zamenu za klasični beli štap koji prilikom kretanja koriste slepa i slabovida lica. Oni se nadaju da će uskoro ova inovacija „zaživeti“ i u realnom svetu.

 

Došli smo na ideju da pomoću mobilnog telefona i senzora pomognemo ljudima sa invaliditetom. Kao što znamo, običan štap ume da bude problematičan tokom raznih situacija u svakodnevnom životu. Ovaj senzor, bez fizičkog kontakta, tačno govori koliko je neki objekat, bilo da je u pitanju zid ili komad nameštaja, udaljen od vas. Važna komponenta u ovom projektu je ajfon, odnosno mobilni telefon nove generacije, koji ima jako snažan procesor i na osnovu signala koji mu daje senzor može da reprodukuje zvučne signale različitih frekvencija – kaže Ištvan Balog, deo tima „Catchcake“.

 

Uređaj, koji liči na manju baterijsku lampu, u sebi sadrži osetljivi senzor, a isti je kablom povezan sa mobilnim telefonom.

 

– Kada smo se prijavljivali za takmičenje u Novom Sadu, koje je održano još u aprilu, sve ovo je delovalo kao prilično neozbiljna priča, jer smo kroz šalu predlagali jedni drugima svašta. Ipak, član našeg tima Henrik Labadi, koji je i prošle godine učestvovao na ovom takmičenju, dao nam je određene smernice koje su nam pomogle kod konačne odluke. U startu smo podelili poslove pa sam ja radio na hardveru i samom uređaju, Henrik i Kornel su bili zaduženi za više nivoe hardvera, a Ernestina se bavila dokumentacijom, pripremom prezentacije i dizajnom. Naravno, veliku zahvalnost dugujemo i našem mentoru Zlatku Čoviću, koji nam je puno pomogao – zaključuje Ištvan Balog.

 

Majkrosoftov „Imagine cup“ se održava od 2003. godine i predstavlja najveće svetsko studentsko takmičenje u inovativnim tehnologijama, u kome u kvalifikacijama učestvuje više stotina hiljada budućih akademaca, a najbolje 74 ekipe potom dobijaju pravo da budu deo finalnog nadmetanja.

 

Dragan Šolaja, BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR