Subotičani otkupljuju grehe

Od uplate instituta Odlaganje krivičnog gonjenja, protekle godine prikupljeno je oko 16 miliona dinara od čega su uplaćene mnoge donacije socijalnim i zdravstvenim ustanovama i školama. Suština primene instituta krivičnog gonjenja je da počinioci nekih lakših krivičnih dela uplaćuju odredjenu donaciju kojom odlažu krivično gonjenje.

 

 Javni tužilac Osnovnog suda u Subotici, Branislav Rankov kaže da je ovaj institut izuzetno zastupljen u radu tužilaštva u Subotici, da se primenjuje za lakša krivična dela, da se ne primenjuje prema povratnicima te da se trećina predmeta rešava na ovaj način.Tokom prošle godine od ovih sredstava kupljeni su i vredan aparat za Opštu bolnicu u Subotici, a finansirana je i užina za djake Osnovne i srednje škole Žarko Zrenjanin.Sredstva se rasporedjuju i drugim socijalnim ustanovama u Subotici, Bačkoj Topoli i Malom Idjošu.

 

Institut odlaganja krivičnog gonjenja predstavlja ovlašćenje javnog tužioca da po svojoj oceni, u okviru zakonom propisanih uslova, ne pokrene krivični postupak protiv osumnjičenog, ili ukoliko je postupak pokrenut, da odustane od daljeg krivičnog gonjenja okrivljenog, ukoliko ispuni jednu ili više zakonom propisanih mera čije ispunjenje mu je tužilac naložio.

Svrha ovog instituta je kako rasterećenje sudova i smanjenje troškova krivičnih postupaka, tako i izbegavanje vođenja krivičnog postupka protiv lica prema kojima nije nužno izricanje krivičnih sankcija.

 

 Budući da predstavlja izuzetak od načela legaliteta, institut odlaganja krivičnog gonjenja je ograničen na postupke za krivična dela za koja je zakonom propisana novčana kazna ili kazna zatvora do 5 godina.

sudKOMENTARI

  1. sly kaže:

    da to su ovisitni kriminalci , a gde su velike ribe da ih ne nabrajam, oni neplacaju nista , jer rade za drzavu!!!!! providno je sve ovo,!!!

OSTAVITE KOMENTAR