Subotičani prihvatili SuBus

Subotičani su prihvatili novi elektronski sistem naplate karata u javnom prevozu SuBus, ocenjeno je u Javnom preduzeću Suboticatrans na osnovu broja izdatih smart kartica, njihovog korišćenja i drugih povratnih informacija.

subus

Kako je Tanjugu rečeno u ovom preduzeću, u protekloj godini sprovedena je liberalizaciju tarifnog sistema i uvedene su nove tehnologije u izdavanju karata i praćenja saobraćaja u realnom vremenu, koji u tehničkom i tehnološkom smislu omogućavaju veći protok putnika.

 

Kako je izjavio savetnik direktora ovog preduzeća Pera Marković, SuBus je uveden krajem 2012. godine, a za nešto više od godinu dana korišćenja sistem je u potpunosti zaživeo.

 

On je postigao efekat koji smo mi kao preduzeće želeli i težili, a putnici su u značajnom broju prihvatili taj sistem, s tim da postoji još jedan broj putnika koji i dalje kupuje karte u autobusu kod vozača, bez obzira što im je omogućen visok popust kroz 'elektronski novčanik'", rekao je Marković.

 

On je ovu tvrdnju ilustrovao podacima koji govore da je u SuBus sistemu trenutno u opticaju ukupno oko 22.000 elektronskih kartica, od čega 7.900 mesečnih pretplatnih karata, oko 5.000 "elektronskih novčanika", 9.000 povlašćenih karata za lica starija od 65 godina.

 

Prema njegovim rečima, SuBus sistemu dnevno se beleži u proseku od 25.000 do 30.000 dnevnih evidentiranja sa karticama, dok se dnevno kod vozača proda oko 2.400 karata.

 

Većina putnika je prihvatila sistem zato što je dizajniran tako da bude olakšanje i putnicima i prevozniku. Putnicima daje mogućnost lakšeg i bržeg ukrcavanja i iskrcavanja i prolaska kroz vozilo, a preduzeću da brže reaguje na promenjene okolnosti na liniji, odnosno da mnogo brže prilagodi linije gustini saobraćaja", rekao je Marković.

 

Autobusi ovog preduzeća prevezli su u prošloj godini oko šest miliona i 350.000 putnika, što je za jedan odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

 

Kako je rečeno u ovom preduzeću, Suboticatrans i subotička lokalna samouprava blizu su postizanja ugovora po kojem će biti regulisana međusobna prava i obaveze.

 

Prava se odnose na cenovnu politiku ovog preduzeća, popuste za određene kategorije stanovništva i održavanje nerentabilnih linija, uz jasno navedene troškove takvog poslovanja, ali i obaveze lokalne samouprave da finansira te troškove.

 

Ovakvi ugovori postoje u većim gradovima Evrope, ali i u gradovima u Srbiji poput Beograda ili Niša, a prema oceni rukovodstva Suboticatransa, izostanak ovakvog odnosa dovešće u pitanje održivost javnog prevoza u Subotici.KOMENTARI

 1. Robert kaže:

  Da, a kad zelim da se odjavim…ponekad ne radi sistem. Ide u dzep Su transa. Cestitamo! 🙂

 2. SuBus kaže:

  Još samo da sutrans prihvati naše zahteve i otvori više mesta gde se može dopuniti kartica.

 3. ............. kaže:

  Nismo ni bili pitani…………a zasto ovaj bus snimljeno?Zasto nisu snimili autobus sta je krsssss i puno ljudi kao da su sardinije???Skupo placamo autobus a red voznje i autobus je ispod nullle

 4. zorandjala kaže:

  samo im fali BATAK da udje u sistem.

 5. O-pera kaže:

  Pera Marković SAVETNIK. Do juče nije znao ni kako izgleda autobus, a sada odjedared savetuje . Zbogom pameti.

 6. Petar.SU kaže:

  Ma nista ne valja! Pola njih i dalje kupuju kartu, cak mi se cini da je i duza voznja. O guzvi u autobusu da ne pricamo, O PRLJAVSTINI I PRASINI necu ni da mislim.. 

 7. Bunjevac kaže:

  SUBOTICOTRANSE, zao mi Te je ali kao preduzece nevaljas ama bas nista..Nekada se na linije gde je postojala konkurencija slalo pregrst najnovijih autobusa, za Tavankut i za Djurdjin kao i za Ludos i okolinu uvek su slati KRSEVI. Dzabe Vam sve, izgubili ste poverenje, jer i Vasi vozaci pola su nadmeni i bezobrazni. Pitam samo kakvo ste Vi preduzece kada trudnice i majke nemaju nikakve privilegije i prednosti. Pitam se kakvo je srce onom vozacu kada gleda kako se majka sa cedom u narucju gura po autobusu sa sve torbama. Ocekuje li mozda gospodin uvazeni vozac da ce neko od putnika da zavodi red i pomaze???????? NE  ,JER TO JE VASA DUZNOST AKO ZELITE PUTNIKE. A ne da saljete spijune po stajalistima da bi snimali divlje taksiste pogresan izraz PARDON, divljaci ste Vi jer nemate obraza niti casti. Nije davno bilo kada ste bili velesila i kada ste slali svoje tabadzije da prebijaju legalne taksiste koji su prevozili putnike. Vi ste sada niko i nista jer na linijama nemate putnike, lovite ljude koji svojim vozilima prevoze putnike, i treba da to rade i treba da ne uplacuju doprinose, jer akoplacaju oni su upropasteni ljudi. Sreamoti se Subotico da imas ovakvog prevoznika..

 8. emanuel kaže:

  Kakva je ovo glupost … Ja putujem manje više redovno autobusom / Palić – Subotica – 6.icom i sledeće mogu da zaključim.

  – Ranije si mogao da naviješ sat po polasku i dolasku autobusa, a toga sada nema … pogotovo što autobus umesto dosadašnjih ~20minuta do centra/Patrie putuje u proseku ~30+minuta. Ranije si mogao da se natempiraš i da uhvatiš odmah sledeći bus .. a sada omašiš svaki .. jer BUS KASNI!!! pa čekaš po pola sata  ili treba da kreneš sat vremena ranije!

  – DOPUNE! neko je pisao .. ali napisaću ponovo … KRETENIZAM! Imaš samo na 2-3 mesta u gradu da dopuniš karticu, i umesto da su uzeli Automate koje imaju na glavnoj Autobuskoj stanici i stavili bar 5-10 takvih po gradu … NEEEEE … dođite do nas da Vam mi naplatimo … mislim dođe Subota treba da napuniš el. novčanik, nemaš na kartici, nemaš gde da uplatiš … i do ponedeljka lepo plaćaš 90 dinara jer vozač nema da ti vrati kusur od 4 dinara.

  – Šta je tolko teško da stavite AUTOMAT za uplatu na Paliću npr. u RODIĆ koji radi SVAKI dan do 22.00h ?

  – OHhh da!! AUTOBUSI KASNE!!! ko nikada do sada!! 

  – Uvedite noćne linije!! za Palić ima samo subota na nedelju … a petak na subotu ste ukinuli?!!! zašto? glupost!! 

  – A i kad smo kod toga. koja je to fora da u noćnim Autobusima ne važi el. novčanik? nego se plaća kod vozača?

  ITD… u suštini, nije loš el. novčanik … ali vaš način regulisanja istog je katastrofa!!
  Poradite na tome …
  Dolazi proleće jedva čekam da sednem na bajs … 

   

 9. ............. kaže:

  Suboticatrans…jedva cekam da imate konkurenciju!!!Stane autobus odem gore,nemam sitno!Ali hocu da platim kartu!Vozac se svadja samnom da sidjem sa autobusa!Jer nece da krene!Bezobrazluk!Ja hocu da platim!A vozac je duzan da mi vrati novac!Ako su oni tako bezobrazni!Ja stojim tamo dog god ne dobijem nazad svojih 4 dinara!Jer ako ja nemam 86 dinara nece me pustiti u autobus!A sto se tice vozaca!Ajoj!Bezobrazni su i veoma drski!A voze kao da nose dzakove od krompira a ne putnike koji su im platili!Jer ako nas putnike nebi bilo ti vozaci nebi imali plate!

OSTAVITE KOMENTAR