Subotičani sve siromašniji

Prema podacima Centra za socijalni rad sve je više siromašnih Subotičana. 2012.godina je i krenula sa pružanjem pomoći licima kojima je potrebna posebna socijalna zaštita zbog ledenih dana, zatim ilegalnim migrantima je pružena pomoć.
.
Prošle godine u Centru za socijalni rad bilo je 818 slučajeva u kojima je data jednokratna novčana pomoć, podeljeno je 2768 paketa hrane i 328 paketa higijene. U programu Narodne kuhinje i besplatnog ogreva je bilo po 1000 korisnika. Zabeležen je i povećan broj jednoroditeljskih porodica i to 571. Kao i ranijih godina i sada je najviše nezaposlenih lica i osoba koje zbog bolesti ne mogu da rade. Broj siromašnih je povećan, naročito od 12. aprila prošle godine kada je donet novi Zakon o socijalnoj zaštiti. Broj kategorija za pružanje pomoći je i povećan.KOMENTARI

 1. Jojo kaže:

  I biće sve gore. Boljem se ni ne može nadati u ovoj tzv. “državi”.

 2. amacak kaže:

  To je evropski trend, Grčka je pred bankrotom i nije jedina.

 3. gost kaže:

  grcka nema veze sa nama… 2012 ce biti katastrofa na m2, bice bajka u odnosu na to sta nas ceka u 2013oj…

 4. dasHHa kaže:

  Grcka je odlican primer sta se dogadja kad prekipi. Bankrot grcke je jos gora opcija od trenutnog stanja. Da su na vreme poceli reforme svog drustva, dok su jos imali jaku brodogradnju, jako ribarstvo, jak turizam i prilagodili se na vreme sada bi bilo lakse. Bankrot i povratak drahmi bi ih dotuklo definitivno.

  Nemacka je na vreme pocela svoje reforme (pre 25 godina) i danas gradjani nemacke imaju ustedjevinu od 10.000 milijardi eura, jak izvoz, jak uticaj na kineskom trzistu i spremili su se kako treba za krizu.

 5. Corni kaže:

  Nista cudno,posla nema i ako ga i ima privatnici ne isplacuju zarade, a ovi na vlasti cuvaju svoje fotelje i ne brinu za narod! Zalosno…

 6. f1 kaže:

  GRCKA je trosila vise nego sto je smela.. puno su ulozili u infrastrukturu, i nema veze sa nama. MI nismo ulozili, nego.. razgrabili.. tajkuni.. sve sto je vredelo i to za sitne pare.. brate. EMIS.-AGROS.. i staja znam.. tolko smo sastancili ..70tih-80tih.. dasam mogao sagraditi kucu za to vreme..JA budala -idealista komunista

 7. Kirdžijaš kaže:

  Triba Vojvodinu vratit Nemcima, a ostalo ako se kogod smiluje. Čudna je ta istorija, borili se protiv fašista a sad bi tili da nam upravljaje njevi unuci.

 8. deki85 kaže:

  Kirdžijaš pricaj u svoje ime.

 9. stormwatch kaže:

  Vazno da je Novi Sad sve bogatiji, **cenzurisano** ih otac lopovski!

 10. samotnik kaže:

  I kako sam to negde jednom procitao: “Hleba, hleba gospodaru, ne videsmo davno hleba”!!

  Nase siromastvo nema veze sa svetskom krizom. Nasa je produkt dugogodisnjih kradja, javasluka, gramzivosti, potkuplivosti, ne profesionalnosti ljudi koji su bili ‘blizu vatre’ ili kako ih pojedinci od miloste zovu ‘uspesni kontraverzni(i ini) biznismeni i politicari’. Da ne zaboravim njihove satelite. Ova devojica koja ceka u sirotinjskoj kuhinji je direktan plod njihve uspesnosti i\ili predanosti u radu!

 11. Petar Pan kaže:

  A tako ste zdušno udarali u lonce i poklopce. Iskali ste, na te ga!!! Ljudi, stigla demokratija (demo-kra, ti ja) malo obrni i dobićeš pravo značenje.

 12. ridick kaže:

  a kada ce nama da prekipi?hm?

 13. neznam ja nista kaže:

  rodjaci izbrisani smo mi sa mape al jos to ne znamo  🙂

 14. Anonimni kaže:

  Za 13 -14 godina devojčica sa slike će biti punoletna.Proleteće to vreme kao ovih 13 godina izgubljene nade. Za 15 godina ona ( uzimam je samo kao reprezenta jedne generacije i jednog staleža) će možda stajati na istom mestu ali sa jednogodišnjom bebom u naručju i nekom sličnom plastičnom koficom u kojoj će biti porodično sledovanje iz narodnog kazana. Ovo stanje nemaštine i narodnog kazana njena generacija će pamtiti kao uobičajeno i normalno. Normalno je za tu generaciju da roditelji nemaju radno mesto. Formiran je kriterijum, ustanovljava se destruktivni sistem vrednosti.

  Generacija njenog pradede je  verovatno bila 50ih godina u nekom redu, sa menjerkom pred kazanom da dobije  sledovanje. Ipak ima razlike. I pre i posle tig ručka u to vreme čulo se Ooo-ruk. Stvorena je bila atmosfera obnove i poleta. Gradilo se  i to uz mešunarodnu podršku.

  Današnja generacija raste u obrnutoj atmosferi. Razgrađuje se ono što je već stvoreno, slabi se kapacitet, smanjuju se šanse za podizanje sa kolena.

  Da li neko vidi taj dan kada će generacija ove devojčice ili generacija njihovih devojčica u razdraganom žagoru ulaziti u neku fabriku u masovnoj koloni bezbrižnih radnica koje će sa zadovoljstvom i bez straha od gladi raditi i radovati se uobičajenim porodičnim zadovoljstvima.

  Kad će doći taj dan? Ovde nikoga ne krivim, samo bi mi pričinilo ogromno zadovoljstvo da me neko uveri da će doći taj dan, da je moguć ili bar da neko ima plan kako da se domognemo tog dana.

 15. Kertvaros kaže:

  Objavljivanje fotografije majke sa detetom u narodnoj kuhinji , nije bas najsretnije resenje. Slika moze imati vrlo negativne posledice za dalji razvoj deteta i njegovo psihocko stanje.To se moze narocito manifestovati u skoli.Niko nije tako surov prema vrsnjacima kao deca, narocito prema fizicki i pogotovu socijalno slabijima.

 16. Ловац kaže:

  Eto smo lepo sve konstatovali ! al ko je Suboticu do ovoga doveo???  ili sledece sta ce se uraditi da Subotica iz ovoga izadje???

  Seca li se jos neko 90 godina kada smo svi od buvljaka prezivljavali, pa je g. Jozef to prekinuo???

  A sada ko je taj ko ce stati na crtu i pustiti ljude iz ovoga grada da prezive???, a ne da ih za sve i svasta kaznjavaju!!!!

 17. Kirdžijaš kaže:

  Ustvari, rešenje ja krajnje jednostavno: Srbija – ruska gubernija, Vojvodina – nemačka pokrajina. I nema kraja sreći i napretku za sve.

 18. krass1 kaže:

  Za 13 -14 godina devojčica sa slike će biti punoletna. Proleteće to vreme kao ovih 13 godina izgubljene nade. Za 15 godina ona ( uzimam je samo kao reprezenta jedne generacije i jednog staleža) će možda stajati na istom mestu ali sa jednogodišnjom bebom u naručju i nekom sličnom plastičnom koficom u kojoj će biti porodično sledovanje iz narodnog kazana. Ovo stanje nemaštine i narodnog kazana njena generacija će pamtiti kao uobičajeno i normalno. Normalno je za tu generaciju da roditelji nemaju radno mesto. Formiran je kriterijum, ustanovljava se destruktivni sistem vrednosti.

  Generacija njenog pradede je verovatno bila 50ih godina u nekom redu, sa menjerkom pred kazanom da dobije sledovanje. Ipak ima razlike. I pre i posle tig ručka u to vreme čulo se Ooo-ruk. Stvorena je bila atmosfera obnove i poleta. Gradilo se i to uz mešunarodnu podršku.

  Današnja generacija raste u obrnutoj atmosferi. Razgrađuje se ono što je već stvoreno, slabi se kapacitet, smanjuju se šanse za podizanje sa kolena.

  Da li neko vidi taj dan kada će generacija ove devojčice ili generacija njihovih devojčica u razdraganom žagoru ulaziti u neku fabriku u masovnoj koloni bezbrižnih radnica koje će sa zadovoljstvom i bez straha od gladi raditi i radovati se uobičajenim porodičnim zadovoljstvima.

  Kad će doći taj dan? Ovde nikoga ne krivim, samo bi mi pričinilo ogromno zadovoljstvo da me neko uveri da će doći taj dan, da je moguć ili bar da neko ima plan kako da se domognemo tog dana.

  Pravi komentar za sadasnje stanje u ovoj nasoj drzavi, a po svemu sudeci nista nas bolje ne ceka ni u bliskoj a mozda ni u daljoj buducnosti. Zbog cega me i hvata jeza, jer zaista se ne vidi kraj ovome.

 19. Kirdžijaš kaže:

  Da,krass 1,na žalost,i meni se čini da imaš pravo. Najveći je problem upravo ta DALJNJA BUDUĆNOST jer na blisku ni ne računamo. Vojvodina je talac nespremnosti Srbije na evrointegracije s jedne strane, a s druge nepostojanja vlastite kritične mase koja bi izborila političko rešenje izvan sadašnjeg nametnutog konteksta. Postavlja se pitanje želi li se Vojvodina brže “evrointegrisati” nego što to dozvoljavaju blokade Srbije od strane EU zbog Kosova, a kojima se ne vidi kraja? Drugo, ako to želi da li je to moguće bez secesije? A onda sledi bezbroj ostalih pitanja:ima li Vojvodina za to unutrašnjih političkih resursa?Ako nema, kakva joj je ekonomska perspektiva unutar Srbije i ako s njom zajedno bude čekala ulaz u EU? Zatim, kakve su dugoročne ekonomske posledice ostajanja po strani evrointegracija itd….
  Kad se promotri malo daljnja prošlost vidi se da je Srbija dostigla svoj istorijski zenit stvaranjem južnoslavenske države s kojom se je ona neverovatno duboko poistovetila jer je odjednom dobila pod svoju jurisdikciju neslućene teritorije i postala relevantan međunarodno pravni subjekt. Sada, raspadom željezne zavese,raspadom Jugoslavije i artikulacijom pojma evropejstvo kao novog integrativnog faktora umesto propalog jugoslovenstva Srbija je opet gurnuta na pozicije male balkanske kneževine u gudurama Balkana, još jedino jurisdikcija nad Vojvodinom čuva neki privid preživelog jugoslovenstva i nekadašnjeg sjaja i moći. Dakako, to sve ekonomski plaćaju građani Vojvodine, ali i ostale Srbije. Osim toga, evropejstvo kao novi integrativni faktor u potpunosti potire i razbija čak i ovaj rudiment preživelog jugoslovenstva koji se sačuvao još samo u Vojvodini od svih ex YU prostora. Događa se sukob stvarne ekonomske i političke moći novih vetrova evropejstva i preživele iluzije jugoslovenstva iza koje stoji propali socijalistički ekonomski poredak koji se transformirao u klasičnu tranzicijsku pljačku svih društvenih dobara. Pored svih političkih blokada koje trpimo(uslov Kosova itd) tu je i nemogućnost iznalaženja adekvatnog političkog statusa teritorije Vojvodine jer je njen sadašnji ustav više nego problematičan i sigurno će doći pod znak pitanja. Sve u svemu, čini se da su unutrašnji politički problemi ovde toliko veliki da se njihovo rešenje neće moći iznaći nekim unutrašnjepolitičkim procesima, nego dugotrajnim tavorenjem u ovako nesređenom stanju i možda nametanjem nekog rešenja od strane velikih svetskih sila u daljnjoj budućnosti, uz dugotrajno siromašenje i zaostajanje u svakom pogledu. Dotle će ljudi posećivati Koštunicine i slične promocije i skupove. Dakle, nade nema!

 20. krass1 kaže:

  Kada sam rekao: dalja buducnost, nisam mislio, kao Kiridzijas, samo na Vojvodinu. Mislio sam na narod u celoj drzavi. Kao sto kaze post iznad: Kada ce narod prestati da bude gladan?
  A to dalje cepanje drzave… O tome neka lupa glavu neko drugi. Meni je i ova drzava vec suvise mala.

 21. Kirdžijaš kaže:

  Nije primarno pitanje “cepanje države” nego ekonomski aspekt neizbežnih evrointegracija. Svaki državnopravni okvir, kakav god on bude će morati biti kompatibilan sa političkim zahtevima ovih snaga krupnog kapitala i financijske i političke moći EU I USA koje vode glavnu reč u svemu. U skladu s time će se i postaviti prema nama.
  Jedno je očigledno:na svim ex YU prostorima evrointegracijama je prethodila secesija kao njena logična prethodnica što potvrđuje inkompatibilnost jugoslavenstva i evropejstva kao integrativnih faktora. Da li je secesija i nužan preduslov evrointegracija to ostaje nejasno. Verovatno se radilo o potrebi dokidanja jugoslovenske unutrašnje strukture hijerarhije političke i ekonomske moći kako bi se uspostavilo uključivanje u jedan puno širi sistem sasvim drugačijeg ideološkog predznaka. Kada je reč o Vojvodini i Srbiji, uveren sam poslednju reč imat će Amerika i njeni interesi, čak pre nego Evropska Unija.

 22. pauk kaže:

  Procitah tekst o tom da smo do guse u gv..ma

   

  To nije bio projekat iz 1906godine koji je bio planiran. A to se vidi po siromastvu koje vlada.. Cini mi se da se tekst s slobodne vojvodine uklapa uz ovu sliku gore

   

   

 23. amacak kaže:

   

  Kirdžijaš:

  Jedno je očigledno:na svim ex YU prostorima evrointegracijama je prethodila secesija kao njena logična prethodnica što potvrđuje inkompatibilnost jugoslavenstva i evropejstva kao integrativnih faktora. Da li je secesija i nužan preduslov evrointegracija to ostaje nejasno. Verovatno se radilo o potrebi dokidanja jugoslovenske unutrašnje strukture hijerarhije političke i ekonomske moći kako bi se uspostavilo uključivanje u jedan puno širi sistem sasvim drugačijeg ideološkog predznaka.

   

   

  Jugoslavija je pre raspada imala ponudu da uđe u EU uz sprovođenje reformi. U celini. Ako laže Ante Marković lažem i ja. Umesto toga, izabrali smo (mi, narod u jugoslaviji i republička rukovodstva) da povampirimo sukob od pre 50 godina i da se koljemo. Naravno, popularnije je za sve to okriviti strance. Pa ako mi nismo hteli Jugoslaviju kako da je oni sačuvaju?

 24. Kirdžijaš kaže:

   

  amacak:

  Jugoslavija je pre raspada imala ponudu da uđe u EU uz sprovođenje reformi. U celini. Ako laže Ante Marković lažem i ja. Umesto toga, izabrali smo (mi, narod u jugoslaviji i republička rukovodstva) da povampirimo sukob od pre 50 godina i da se koljemo. Naravno, popularnije je za sve to okriviti strance. Pa ako mi nismo hteli Jugoslaviju kako da je oni sačuvaju?

  Niko tu ne laže. Tačno je sve što si napisao. Ali, problem je u tome što je Jugoslavija bila tako politički ustrojena da se ona nije mogla reformisati. Njen politički sistem nije imao nikakve fleksibilnosti, dakle na pritisak se nije savijao nego pucao. Dakle, raspad je bio neizbežan.

 25. amacak kaže:

  Dobro, ali kakve to veze ima sa EU?

 26. Kirdžijaš kaže:

   

  amacak:

  Dobro, ali kakve to veze ima sa EU?

   

   

  Sve “krhotine” bivše Juge su završile,ili će završiti kao sastavni deo EU-a.

 27. amacak kaže:

  Nisam više siguran u to.

  Ako je Jugoslavija bila toliko politički nefleksibilna znači da bi se raspala i da EU ne postoji a ti si na izvesan način povezao raspad sa EU pričom što po meni ne stoji. Ovim jednostrano završavam ovu raspravu jer ovo baš nije mesto velikosvetske teme.

OSTAVITE KOMENTAR