Subotičani sve siromašniji

Ne samo da je sve veći broj onih koji ostaju bez posla, već se i broj onih Subotičana koji su ispod prosečne zarade u Srbiji povećava, što jasno ukazuje na trenutno stanje u gradu, ali i na tendecije blagog opadanja standarda.

Steretip o bogatom severu i siromašnom jugu, ekonomske prilike su opovrgle, jer su na samom začelju opština po zaradama i Kanjiža (30.282), Kikinda (30.260), Sombor (29.968) Bačka Topola (27.419), Mali Iđoš (25.761)

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada u Subotici, bez poreza i doprinosa, u junu je iznosila 31.603 dinara, što je za tri odsto više nego prethodnih meseci. Ipak, po mišljenju ekonomskih stručnjaka, blagi rast primanja nikako ne prati talas poskupljenja, te je sve više onih koji žive na rubu egzistencije.

– Plate koje su niže od proseka odraz su opšteg stanja u privredi – objašnjava ekonomista Ištvan Sabo. – Takođe, u gradu je opstalo vrlo malo velikih preduzeća, a mali privrednici još se nisu izborili za tržište. Prosek nije pravo ogledalo, jer ga kao i svuda dižu ljudi sa velikim primanjima, a mnogo više je nezaposlenih i onih sa minimalcima.

Prosečan Subotičanin zarađuje 2.554 dinara manje od proseka republike, ali i od stanovnika Žitišta, Zrenjanina, Sente, Vršca, Pančeva, Apatina, Bačke Palanke, Beočina, Pećinaca i naravno, Novog Sada i Beograda. Pad standarda se sve više oseća u naplati računa za komunalije, gde su sve veća dugovanja, a i promet u prodavnicama je osetno manji nego lani.

– Rafovi nikada nisu bili puniji, ali pazari se manje nego prošle godine i kupovina je u stalnom padu i pored sniženja -uočava prodavačica Dragica Radić.

Izvor: S mediaKOMENTARI

 1. Markes kaže:

  I siromasniji, i siromasniji, i siromasniji… ali ne svi. Ima onih koji su bogatiji i bogatiji i bogatiji…

  Hocemo promene!

 2. mirka kaže:

  Stvarno ne znam kojom računicom su došli do cifre od 31.603 dinara!!! Pola grada živi od minimalca!!!

 3. LepaKata kaže:

  Pa zna se ko u ovom gradu izvlaci prosek ;)

OSTAVITE KOMENTAR

4 + 3 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 2 ?
Please leave these two fields as-is: