Subotičani u Palati Umetnosti u Budimpešti

Subotica je treći grad van granica Mađarske, koji se svojim kulturno-umetničkim programom predstavio u Palati umetnosti u Budimpešti. Pre našeg grada u okviru manifestacije Šarena palata predstavili su se gradovi iz Rumunije i Slovačke. Palata umetnosti u Budimpešti, svake nedelje ima neke zanimljive kulturne i umetničke sadržaje, koje rado posećuju svi koji se nađu u romantičnom gradu na Dunavu.

Slika

Došao sam ženom i ćerkom, jer su mi prijatelji preporučili. Veoma je zanimljiv program, naročito za decu. Koncert je isto bio super, nisam ni znao, niti primetio da se predstavio grad iz Srbije – kaže Florijan iz Rumunije, koga je privukla atraktivna muzika.
Za razliku od njega Marika iz Budimpešte svake nedelje dolazi u Palatu umetnosti, jer uvek ima zanimljivih programa.
Sada mi se posebno dopao folklor i koncerti. Mada je ovde uvek lepo. Nisam znala da Subotica ima tako dobre muzičare – priča Marika.
Za razliku od odraslih, deca nisu bila previše zainteresovana za priču. Učestvovala su u raznim interaktivnim radionicama i pokušavala da naprave razna mala umetnička dela.!

Više od hiljadu posetilaca juče je u Palati umetnosti u Budimpešti u okviru manifestacije "Šarena palata" imalo priliku da uživa u programu koji su pripremili Subotičani. Predstavile su se sa svojim programima kulturne institucije našeg grada, kao i umetnici koji su iz Subotice ili poreklom Subotičani. Manifestaciju je u prizemlju Palate umetnosti, u 10 časova otvorio gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, a prisutnima se obratio i Atila Varkonji, urednik projekta Palate umetnosti. U programu na bini nastupili su „Nepker“, gudački kvartet „Garden kvartet“, sopran Rebeka Bobanj, „Bunjevačko kolo“, „Kadabra“, Arpad Bakoš, „Mladost“, Silvester Levai, Henrieta Der i Tamara Benčik, orkestar „Juhas“, Arpad Utaši i Dečje pozorište sa predstavom „Džems i džinovska breskva“. Pored toga, promovisan je „Interetno“ festival i „100 godina Dužijance“, održane su interaktivne igre za decu, a svoj štand je imala i Turistička organizacija grada Subotice.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR