Subotičani u vrhu domaće odbojke

Kada bi se gledao budžet, odbojkaši subotičkog Spartaka borili bi se za opstanak u društvu najboljih. U praksi, Subotičani su već godinama u vrhu domaće muške odbojke, predvođeni mladim i ambicioznim trenerom, već dokazanim kao pomoćnikom selektora, odnosno upravom koju čine odbojkaški entuzijasti, te gradom koji čini da logistika bude briga manje.

Prvi deo superligaških iskušenja za odbojkaše subotičkog Spartaka je pred krajem. U dosadašnjim petnaest utakmica ostvarili su devet pobeda i šest poraza i nalaze se na poziciji koja vodi u Mini ligu najboljih ekipa. Tu ih očekuje deset derbija.

“Ove godine je liga dosta jaka, dosta su se klubovi pojačali, dovedena su neka zvučna imena u razne klubove. Rekao bih da naša ekipa ima potencijala za prva četiri mesta”, kaže kapiten Nemanja Jungić.

“Ne krijemo da su naše ambicije najviše. Za nekoga to znači titula, za nekoga to znači ovaj ulazak u šest ekipa. Videćemo, još je rano govoriti od tome, mnogo ekipa konkuriše za trofeje”, dodaje dizač Miloš Aresenoski.

“Mislim da je u Mini ligi sve moguće. Mislim da je borba za titulu kao nikada do sada. Bukvalno peti na tabeli može da uzme titulu, da se bori za to mesto”, kaže jedan od najefikasnijih, Aleksandar Tumbas.

Ostvarene rezultate u stručnom štabu ne vide ni slučajno kao čudo, već više kao realnost, uz žal za nekim prosutim bodovima u utakmicama u kojima se to nije očekivalo. Nikada nisu zadovoljni ostvarenim rezultatima i u tome je ključ motivacije za još bolji plasman.

“Jednostavno, liga je takva ove godine, da nema mnogo prava na grešku i jednostavno to se tako ogledalo kroz te dve utakmice koje smo izgubili. Sa te čvrste druge pozicije, da to tako nazovem, došli na šestu i sada se borimo da u Mini ligu uđemo kao četvrti kako bi nam raspored bio malo bolji”, ističe trener Igor Žakić.

Kako bi što više igrača bilo iz komšiluka, Spartak je pokrenuo i pre dve godine školu odbojke koja danas ima pedeset dečaka.

“Mi se trudimo na sve načine, kroz marketing, kroz animiranje dece po školama, da što više njih privučemo na naš sport i naravno, neki od njih, naslede ove sjajne momke koji danas prezentuju naš klub”, kaže trener mlađih kategorija Stefan Laković.

Kada bi se gledao budžet, onda Spartak sigurno ne bi bio tu gde jeste, zato što godinama unazad većina drugih ekipa raspolaže sa više novca. Ali, kao što Johan Krojf nikada nije video da džak para postiže gol, tako se i u Subotici pokrivaju onoliko koliko im je ćebe dugačko. Grad obezbeđuje prostor za trening i utakmice, kao i prevoz na gostovanja, a sve ostalo je na odbojkaškim entuzijastima.

“Mi sa ovakvim budžetom mislim da stvaramo izuzetno lepe rezultate, jednu dobru atmosferu i, što je najvažnije, moram da istaknem – ovaj klub unazad godinama i sada nikome ne duguje ništa. Odnosno – pravimo i radimo sa onim koliko imamo”, ističe predsednik kluba Duško Guslov.

A najvažnije od svega što imaju jeste njihova hemija i zajedništvo.

 

RTVKOMENTARI

  1. Lebara kaže:

    Sramota sto neki manji gradovi izdvajaju vise za svoje klubove,ili nam fali neki jaci sponzor da poveca budzet.Oba faktora nam nedostaju.Barem jedne godine da napadnemo titulu u nekom sportu.

OSTAVITE KOMENTAR