Subotičani udišu zagađen vazduh

Prema uredbi, praćenje kvaliteta vazduha obavlja se merenjem koncentracije zagađujućih materija, među kojima su i sumpor-dioksid, ugljen-monoksid, teški metali, lako isparljiva organska jedinjenja ali i suspendovane čestice pm 10 i pm 2.5. Hronična izloženost ovim česticama dovodi do kardiovaskularnih tegoba, a glavni izvori zagađenja su saobraćaj i individualna ložišta, rekla je Mirijana Bonić iz ZZJZ.

Tokom 2019. godine ukupno 93 dana udisali smo zagađen i prekomerno zagađen vazduh. Taj broj se u 2020. godini smanjio na 62 dana, međutim, broj suspendovanih čestica u vazuduhu u našem gradu i dalje je iznad proseka. Glavni razlog manjeg broja dana jeste odsustvo saobraćaja tokom protekle godine, pogotovo tokom aprila meseca, usled koronavirusa.

Prema rečima Mirjane Bonić, kako bi se trend poboljšanja kvaliteta vazduha nastavio potrebno je češće koristiti gradski prevoz i bicikl, a individualna ložišta zameniti gasom, kao i obezbediti povećanje zelenih površina u gradu. Vrednosti koje nastaju merenjem kvaliteta vazduha na mernoj stanici kod Nove opštine mogu se pratiti na sajtu Porajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. NS kaže:

  Pa, hajte malo do industrijske zone i tako nekih mnogo puta spominjanih mesta u gradu. Noću. Drva se seku nekontrolisano a ne sade nova.A što se tiče loženja na ugalj, e pa, rado bi se mnogi te muke rešili ali je u SU priključak na gasovod najskuplji i nema opcije na rate.

 2. Trovach kaže:

  Jutros, oko 5 sati, cujem da nas keric skace na kvaku. Inace, spava na terasi koja je zastakljena i na taj nacin nam javlja da ga pustimo napolje da obavi nuzdu. Ustajem i vidim da smo zaboravili zakljucati spoljna vrata terase i osetim smrad zagadjenog vazduha, a stanujemo na periferiji Kera. Pomislio sam kako li je tek u centru grada. Takodje sam pomislio da me je nas pas probudio da zatvorim vrata koja on zna otvoriti, ali ne i zatvoriti.

 3. The. Hun kaže:

  Kaže treba da pređu na grejanje sa gasom.
  A u Srbija gasu će priključci biti besplatni uskoro, a kod nas 100000+ bez povlastica. Mi nismo Srbija?

 4. Dr. Vojvodjanin kaže:

  Kad bi se grad odrekao globe koju je nametnuo na priključak, (a sve sa ciljem otimačine od naroda da bi se naplacali prekobrojnih rodbinskim partijski uposlenici)gas bi bio dostupan i narodu a time zagadjenje smanjeno.Ali to će biti na kukovo leto.

OSTAVITE KOMENTAR