Subotičani više kupuju nego što prodaju akcije

Tržište akcijama u Subotici vredno je oko 200.000 evra, a u trgovini učestvuje oko 400 građana, od kojih je najveći deo njih ostvario dobitak u prošloj godini, rečeno je Tanjugu u brokerskoj kući SBD broker.

 

Kako je izjavio direktor ove kuće Radivoj Belačnić, Subotičani su tokom prošle godine više kupovali nego prodavali akcije, izuzimajući prinudna preuzimanja i ponude za preuzimanje u preduzećima čiji su mali akcionari ranije stekli akcije.

 

 

Po njegovim rečima, Subotičani su najviše investirali u kupovinu akcija Mlekare Subotica i Veterinarskog zavoda Subotica, kompanije koje ocenjuje kao najstabilnije na ovom tržištu.

akcije-beogradska-berza-indeksi-1328585176-43619

Od firmi van Subotice, najviše ulaganja bilo je u akcije Naftne industrije Srbije, čija je cena akcija porasla za 20 procenata, dok je knjigovodstvena cena niža od tržišne, a porast interesovanja uzrokovala je i dodela dividendi.

 

"Subotičani su se tokom 2013. godine prilično uhodali, bar onaj deo koji je zainteresovan za berzu. U tom smislu su informisani i dovoljno aktivni i imaju dovoljno osnovnog znanja da bi trgovali na berzi" – rekao je Belančić.

Po njegovoj oceni, oni koji kupuju to smatraju dugoročnim ulaganjem i prate tržišna kretanja samog akcionarskog društva na koje su orijentisani, mada ima i onih čija se kupovina svodi na kupovinu akcija čija je cena niska, što je uglavnom karakteristično za početnike.

 

"Ima veći broj kupaca početnika, koji se na taj način možemo reći i vežbaju, ali su svakom slučaju sve više na dobitku. Rekao bih da jedno 80 do 90 odsto bilo tokom 2013. godine na dobitku, dok su preostali imali manji gubitak" – smatra Belančić.

 

Savetnik ministra privrede i ekonomski analitičar Aleksandar Stevanović smatra da manji broj ljudi u svakom društvu prihvata rizik koji sa sobom nosi ulaganje u kupovinu akcija, jer to po njegovom mišljenju ne garantuje nikakav siguran prinos.

Po njegovom mišljenju, navedena broja Subotičana na berzi je "sasvim primerena trenutnoj situaciji".

 

"Investicioni fondovi ne ostvaruju prinose za svoje akcionare zbog toga što nam je tržište u slobodnom padu od 2006. godine, tako da građani koji ne vole rizik trenutno i nemaju šta da traže na berzi. Oni koji vole rizik, koji vole da trguju, njima je tu mesto, ali takvi ljude se i inače bave privatnim biznisom" – smatra Stevanović.

Kao i ostali građani Srbije, Subotičani su postali akcionari kroz podelu besplatnih akcija velikih državnih preduzeća. Pre više od dve godine, oko 80.000 Subotičana ostvarilo je pravo na besplatne akcije.

 

Međutim, značajan broj njih nije čekao isplatu dividendi, već ih je – prodao. Po poslednjim podacima, u poštama na području Radne jedinice poštanskog saobraćaja Subotica, primljeno 95 hiljada naloga za prodaju akcija NIS-a i 72 hiljade naloga za prodaju akcija Aerodroma Nikola Tesla.

 

 

Tanjug

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR