Subotičanin Petar Mitrić u žiriju Kanskog festivala

Jedan od selektora Festivala evropskog filma Palić Petar Mitrić izabran je za člana žirija programa “Petnaest dana režisera” na predstojećem festivalu u Kanu, koji će se održati od 15. do 26. maja.

 

Program “Petnaest dana režisera” (Quinzaine des Realisateurs) filmskog festivala u Kanu nastao je uoči protesta 1968. godine kao prostor za otkrivanje novih autora i tendencija u svetskoj kinematografiji.

Od svog osnivanja ovaj program je po prvi put prikazivao filmove reditelja poput Martina Skorsezea, Vernera Hercoga, Džima Džarmuša, Kena Louča, R.V. Fasbindera, Kopole, Džordža Lukasa i drugih velikana kinematografije. Po svojoj koncepciji program predstavlja najreprezentativniju tačku usmerenu ka autorskom filmu u svetu, saopštila je “Digitmedija”.

 

Program “Petnaest dana režisera” kroz svoju istoriju prikazao je i filmove najznačajnijih domaćih autora: Dušana Makavejeva, Živojina Pavlovića, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića i drugih.

 

Ove godine u okviru selekcije takmičiće se 21 dugometražni i 9 kratkometražnih filmova. Među njima se našao i “La Danza de la Realidad” prvi film nakon dve decenije kultnog čileansko-francuskog reditelja Alehandra Jodorovskog (poznatog po filmovima “El Topo”, “Holy Mountain”, “Santa Sangre”). U istom programu takođe će biti prikazan i dokumentarac Franka Pavića “Jodorowsky’s Dune“ o snimanju filma “Dune“ (1975) u režiji Alehandra Jodorovskog (po istoimenoj noveli Franka Herberta).

 

U ostvarenju su, između ostalih, trebali da glume Orson Vels i Salvador Dali (a za muziku su bili zaduženi “Pink Floyd”), ali film ipak tada nije snimljen jer su se povukli producenti (1984. je film na kraju snimio Dejvid Linč).

 

Četvoročlani žiri Europa Cinemas Label u sastavu Alis Blek (Velika Britanija), Kojo Jamašita (Japan), Rafael Maestro (Francuska) i Petar Mitrić (Srbija) dodeljuje nagradu za najbolji dugometražni evropski film prikazan u okviru tog programa, a nagrađeni film dobija direktnu mogućnost distribucije u 64 svetske države.

 

Ovogodišnji, jubilarni 20. Festival evropskog filma Palić održaće se od 13. do 19. jula na više lokacija kraj jezera Palić i u Subotici. Jubilej će biti obeležen nizom programa, uključujući selekciju Palićki pobednici, monografiju povodom 20 godina Festivala, izložbe, debate… i gostiju iz cele Evrope.

 

Neke od najboljih evropskih filmova u Glavnom takmičarskom programu i ove godine publika će gledati na Letnjoj pozornici, koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji.

 

Festivalski program čini 11 filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi turski film, Novi mađarski film, Evropa i hrišćanstvo, Ekološki dokumentarci, Palićki pobednici i Dečji program.

 

TanjugKOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  NAPRED SUBOTICANI! NAPRED SUBOTICA!

 2. sale c kaže:

  da li osim uvodnog pasusa imate i ostale podatke po kojim kriterijumima i biografiji je zasluženo mesto u žiriju kanskog festivala.čoveka viđam na ulici,ali ne znam sa kakvim potencijalima on raspolaže.

 3. gamabunta kaže:

  da li osim uvodnog pasusa imate i ostale podatke po kojim kriterijumima i biografiji je zasluženo mesto u žiriju kanskog festivala.čoveka viđam na ulici,ali ne znam sa kakvim potencijalima on raspolaže.

  pa piše ti da je jedan od selektora palićkog festivala, ali ako imaš neke jače kvalifikacije, javi se pa da ti sredim da te ubace sledeće godine…

OSTAVITE KOMENTAR