Subotičanin prevario 15 svetski poznatih kompanija

D. M. u Njujorku priznao krivicu da se predstavljao kao izvršni direktor evropskih filijala američkih kompanija, a da je zatim prebacivao novac na svoje račune u Mađarskoj.

Dolijao svetski prevarant! Subotičanin D. M. (49) optužen je da je ojadio čak 15 svetski poznatih kompanija iz SAD za 3,7 miliona dolara koristeći se lažnim imejl nalozima! Srbin bi se predstavljao kao direktor evropskih filijala tih kompanija, a zatim je na svoje račune prebacivao milione dolara!

Dvojni državljanin Srbije i Mađarske našao se pred Saveznim sudom na Menhetnu u Njujorku, gde je priznao krivicu za višemilionsku prevaru zloupotrebom poslovne elektronske pošte.

– Kao što je priznao na sudu, D. M. je prevario Amerikance i druge ljude širom sveta hiljadama milja daleko od njega. Ovaj slučaj treba da posluži kao upozorenje onima koji misle da mogu da prevare druge i da se sakriju iza anonimnosti interneta na bezbednoj udaljenosti. Naša država i međudržavni partneri će vas pronaći i pozvati vas na odgovornost – poručio je tužilac iz Njujorka za američke medije.

Subotičanin se tereti da je od jula 2018. do marta 2019. učestvovao u prevari u kojima se koristio lažnim mejl nalozima kako bi dobio novac od „kompanija žrtava“ koje se nalaze na teritoriji SAD, a zatim ih prebacio u Evropu.

– Šema se pokretala telefonskim pozivom upućenim američkoj kompaniji sa evropskog telefonskog broja. Tada bi se pozivalac predstavio kao viši izvršni direktor ili član odbora filijale te kompanije na tlu Evrope. Zatražio bi finansijsku pomoć zbog navodnog dugovanja njihove filijale. Kompanija bi tada dobila mejl sa imenom domena koji bi bio sličan njihovom. To je proces poznat kao „spoofing e-pošte“. Članovi te bande bi zatim nastavili komunikaciju koristeći lažne naloge prebacujući novac na svoje račune – tvrde američki izvori, dodavši da je tako prevareno više od deset kompanija:

– Istraga je otkrila da je ta grupa pokušala da izvuče čak 6,8 dodatnih miliona dolara preko transfera iz kompanija. Ali ta akcija im nije uspela  – pišu mediji.

Nekoliko firmi je navedeno da pošalju čak sredstva direktno na račune mađarskih banaka koje je otvorio i kontrolisao upravo D.M.

Neke su slale pare koji su konvertovane u zlatne poluge. Upravo 27. aprila mađarske vlasti su uhapsile D.M. koji je pokušao da pređe mađarsko-srpsku granicu sa tri zlatne poluge koje su bile plen prevare

Subotičanina čeka 20 godina robije!

D. M. je, inače, iz Subotice, a funkcionisao je na relaciji Mađarska – Srbija. S obzirom na to da je priznao krivicu za internet prevaru i sajber kriminal, za to krivično delo, po američkom zakonu, može dobiti i do 20 godina robije. On je uhapšen u Mađarskoj, a zatim je izručen Sjedinjenim Američkim Državama.

 

izvor: ALOKOMENTARI

 1. X-MEN kaže:

  Pre će biti da je tu subotičan bio ovca ili još bolje rečeno žrtveno jagnje…..!

 2. Volimljude kaže:

  Ne mogu da verujem da je izručen SAD! Zašto? Nije mu moglo biti suđeno u Mađarskoj? Nije mogao služiti kaznu u Mađarskoj? Potpuno suludo.

  • dzo kaže:

   Zato sto bi iz Madjarske bio prebacen ovde, a ovde ruka ruku miluje. Jedan od dvojice braca, poznat i kao prvi reket sveta, bi dobio vecinu otudjenog novca, a prevarant bi bio odlukom apelacionog suda bio pusten uz nanogicu od 3 meseca.
   Jel to pravosudje koje zelite ili zelite da se prevaranti kazne? Zamisli da tebe neko ojadi, da li bi i tada pisao ovakve gluposti?

  • X-MEN kaže:

   “ džo „*
   Kažeš malo..ali glupo 🙂

 3. Indijanac kaže:

  @Volimljude
  Zasto bi mu sudili u Mađarskoj, kada doticni nije ojadio mađarske, vec uglavnom americke firme.
  Uostalom, americki zatvori su puno bolji od mađarskih, tamo ce u zatvorskoj celiji dobiti racunar sa internetom, pa ce moci dok sluzi kaznu dalje da usavrsava svoj zanat.

 4. Subotičanka kaže:

  Koliko god treba da se zarafi taj novac? Bice max 12 hod u zatvoru i nek’ ide život!

 5. Mister No kaže:

  Patriota biznismen,ojadio Amere. Mnogi simpatišu naše kriminalce i prevarante, zbog učinjene śtete SAD-u i drugim ‘neprijateljskim’ zemljama. Ojadio bi patriota biznismen i rođenu majku, iz interesa. Gledao sam dokumentarac o jednom našem pljačkašu ,poznatog po delima i robijanju u EU . Čovek je naveo da naši kriminalci pljačkaju u inostranstvu zbog patriotske osvete,zbog NATO bombardovanja . Poveruje zemo u svoje laži. 🙂

 6. Obicna Pijandura! kaže:

  Ako je! Svaka cast! ja bih ojadio i 15 + nepoznatih da umem! Novce u bitkoin…i u kafanu…

 7. .... kaže:

  volelea bih da znam ko je doticni :)…Svaka mu cast…Pametno je odradio ali nije sve dobro iskalkulisao …Kad tad bi pao…

 8. Amelia kaže:

  Mogu sad da snime film o njemu. Zivot pre prevara, zivot u vreme prevara i zivot u zatvoru. 🙂

 9. subotičanin kaže:

  Pa sad, bio je pre par godina, isto D.M. koji je kao direktor subotičke kancelarije Big Blue Travel nestao sa uplaćenim aranžmanima.. Godine starosti su te otprilike.

  Ne znam da li je ista osoba?

 10. Hajduk kaže:

  Može da dobije do 20 godina robije? A pedofili, silovatelji, čak i ubice prolaze sa max 10 godina u zatvoru! Ovo je dokaz da su pare bitnije od ljudi!Svako od nas ima svoju cenu, a svetski moćnici određuju koja je. Mogao je lepo Srbiju da ojadi, bio bi kao Mišković u pritvoru, o onda oslobođen svih optužbi, i isplaćen našim parama!

 11. Trovach kaže:

  Nemam pojma o ekonomiji i kriminalu, ali imam poriv da komentarisem.

 12. Rax kaže:

  Kad bi tako pohvatali politicare, koji nam ojade ceo zivot. Ovaj tip je bas pametan,ja bih ovako sposobnog coveka sigurno zadrzala u svojoj zemlji i iskoristila njegovu vestinu za dobrobit celog naroda.

 13. Anonimni kaže:

  E neka je vala,to ne moze svako

 14. Aljek kaže:

  Nije prebacivao, bnego su mu prebacivali!

 15. stipan kaže:

  https://www.youtube.com/watch?v=s-7pyIxz8Qg

  To je ovo.Ojadio je i neke poznate suboticane,.svi ih znate)

 16. X-MEN kaže:

  Nije važno koliko je ukrao ako je već pao nego koliko je uspeo da uživa u tim parama ili koliko će ga sačekati kada izađe….a ako nije radio samo za sebe što je velika verovatnoća, neće ga sačekati ništa !

OSTAVITE KOMENTAR

+ 4 = 7

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 8 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: