Subotičanin uspešan na Spartatlonu

Spartatlon je istorijska ultramaratonska trka koja se održava u septembru svake godine u Grčkoj,a ove godine je 27. i 28. septembra  održana  31. po redu. Dužina trke je 246 kilometara i trči se od Atine do Sparte. To je jedna od najtežih i najzahtevnijih trka u svetu zbog vremenskih uslova, dužine i konfiguracije terena na kome se trči.


Spartatlon oživljava legendu o Fidipidesu, drevnom atinskom trkaču, koji je 490. godine pre nove ere, pre bitke kod Maratona, poslat u Spartu da traži pomoć u ratu između Grka i Persijanca. Prema drevnom istoričaru Herodotu, Fidipides je stigao u Spartu dan nakon njegovog odlaska iz Atine, pa otuda i vremenski limit ove trke od 36 sati za koje takmičari treba da pređu stazu dugu 246 kilometara.


Ove godine po prvi put Srbiju je na tom takmičenju koje se održava od 1983. godine predstavljao Igor Vojnić Zelić, član Ultramaratonskog kluba Paligo Palus. Na trci je učestvovalo 321 trkač iz 40 tak zemalja širom sveta.

igor vojnic zelic
Igor je na ovom svojevrsnom nezvaničnom Svetskom prvenstvu uspeo da istrči 246 kilometara od Atine do Sparte i tako bude jedan od 146 trkača koji je završio ovu prestižnu trku, u vremenu od 35 h 37 min i 30 sec što je bilo dovoljno za 126. mesto.


Imajući u vidu da se na trci pojavljuju najbolji “ultramaratonci” iz celog sveta, ovaj rezultat je veoma dobar kao svojevrsan doprinos priključenju srpskog ultramaratona svetskim tokovima i trčanja na najvećim trkama. Ukoliko se ovome doda činjenica da se ovaj ultramaraton ubraja u 10 najtežih svetskih trka takvog tipa rezultat još više dobija na značaju.

igor vojnic zelic2

igor vojnic zelic3

igor vojnic zelic4KOMENTARI

 1. Jovica Ilić kaže:

  Kakav kralj!      

   

 2. Ivan kaže:

  Bravo Igore, svaka Ti cast!

 3. Danilo kaže:

  Bravo Igore! 😉

 4. Anonimni kaže:

  Svaka cast…

OSTAVITE KOMENTAR