Subotičanke koje su pobedile koronu

 

Subotičanke Ravkica Bošnjak i Maja Rudić među prvima iz tog grada su se inficirale virusom korona, ali i prve koje su se izlečile i napustile Klinički centar Vojvodine sa duplim negativnim testom, a nakon borbe koje su prošle poručuju svima da se čuvaju jer su posledice teške – zdravlje im je krhko, a u njih se uvukao i strah od povratka u stari život.

Kako obe ističu, na sreću nikom od svojih ukućana nisu prenele infekciju, a danas nakon svega, kako kažu, nikom ne bi poželele takvo iskustvo sa “neprijateljem koji je zaista nevidljiv“.

Foto: Tanjug

Nakon glavobolje, kašlja i temperature koja je trajala nekoliko dana Ravkica je prebačena je u subotičku bolnicu gde je dobila rezultat kog se plašila- da je pozitivna na virus COVID 19.

Odmah je pravezena u Klinički centar Vojvodine, a kako je bila jedna od prvih sa tom infekcijom u Subotici, nije znala šta je čeka.

“Dolazim tamo i počinje bitka. Treći dan su mi snimali pluća i onda mi je doktorka rekla da su mi neki mehurići na plućima nestali i da sam van životne opasnosti. Došla sam na vreme i zahvaljujući lekarima u subotičkoj bolnici izbegla gore simptome”, priča Ravkica.

Dva dana kasnije u Ravkičinu sobu stiže i njena sugrađanka Maja i tako će se, kako obe kažu, roditi prijateljstvo za čitav život.

Maja pretpostavlja da se zarazila od koleginice na poslu, a naglašava da joj je najveći strah bio da je zarazila nekog u porodici.

“Nije nalik gripu i prehladi, imate temperaturu koja raste i pada, noge su mi bile ledene i odsečene, groznica me tresla, izgubila sam čulo ukusa, sve mi je bilo jako slano, nisam mogla da jedem. U nedelju ulazim u subotičku bolnicu, a uveče su me transportovali u Novi Sad”, priča Maja.

Kada je u pitanju zdravstveni radnici, obe imaju samo reči hvale za njih i negu koju su dobile.

Dok Ravkica naglašava da nema nikakvih primedbi po tom pitanju i dodaje da su ih sestre su noću umotavale u ćebad, pipale kako bi proverile da li imaju temperaturu, na svaki naš znak reagovali odmah, Maja priča da su bili korektni, prijatni, fini, iako im je, kako pretpostavlja, dosta teško da rade pod svom tom opremom koju nose.

Obe su nakon dva negativna testa otpuštene i to istog dana, a izolaciju su provele zajedno u Ravkičinom stanu, gde su, nažalost, pretrpete i napad i pretnje jedne komšinice.

Ipak, od svojih najbližih su dobile veliku podršku i zahvaljujući tome su sve pregrmele.

“Plašim se da se ne zarazim ponovo ili neko u mojoj okolini, nisam imala najgore simptome, ali borba je velika, plašim se i da se vratim na posao”, priča Maja, dok Ravkica kaže da kada je pitaju šta je lek, ona odgovara da misli da je to psiha.

Zbog agonije koju su preživele u borbi sa virusom korona svima poručuju da se paze i da situaciju shvate krajnje ozbiljno jer su dodaju, posledice i danas veoma teške – zdravlje im je krhko, a obe imaju noćne more i strah od povratka u stari život.

Tanjug

 KOMENTARI

 1. suboticanka kaže:

  “NAPAD I PRETNJE KOMSINICE”-E pa komsinice,ako citate ovo-jedite ono sto se ne jede!!!

 2. Trovach kaže:

  Ta komsinica je predstavnik, srecom, malobrojnog dela stanovnistva kom racionalnost nije jaca strana i bas zato je sklon panici i (posledicno) agresivnosti (naravno, bez racionalne osnove). Da je komsinica racionalna osoba bila bi svesna da su njih dve, iako provereno negativne na virus, negde morale biti za svaki slucaj smestene u samoizolaciju. Komsinica verovatno nije testirana na virus, pa nije provereno negativna (osim u svojoj glavi).

 3. Ime kaže:

  Divno je što su se obe izlečile i da su sad dobro. Meni samo jedno nije jasno ,velika većina zaraženih ima istu priču da neznaju gde su se zarazili da su uglavnom pazili(maske, rukavice) i ja im potpuno verujem, ali mi nije jasno onda kako je u velikoj većini porodica zaraženih ostala negativna??? Neverujem da u kući iko nosi masku i rukavice.Jednostavno neznam gde da stavim sve ovo znači ako nosiš rukavice i masku zaraziš se a tvoji ukućani (na svu sreću) ne . Verujem u postojanje virusa ali mi nikako nije jasan način na koji virus bira koga hoće a koga neće napasti.Ispada odeš recimo u prodavnicu na par minuta i zaraziš se a dođeš kući i budeš sa svojima danima BEZ maske a njima ništa !!(na svu sreću)

 4. (ba)laban kaže:

  Video snimak i tekst nije potpun. U njima se vide samo delovi intervjua, odnosno ono što vlastodršcima i zdravstvenim poltronima odgovara. Po izbacivanju “nepodobnih” delova kontekst biva sasvim drugačiji Ovo navodim zato što znam pravu istinu, s obzirom da poznajem jednu od dama iz video snimka.

 5. CV kaže:

  Sta nije naglaseno u video snimku ako vec znas, napisi da i mi saznamo ili se nemoj javljati.

 6. ffilozoff kaže:

  OPET se namece pitanje-kako radi zadruga i parovi

 7. Trovach kaže:

  @Ime…Nismo svi podjednako osetljivi. Neko se zarazi, a nema nikakve simptome. Moze cak preneti virus. Neko se ni ne zarazi. Mene je juce malo vise grebalo grlo i malo sam kasljao. Moglo je biti bilo sta (mozda od ‘ladnog piva). Imamo aparat “Zaper” i dva puta sam ga upotrebio (koristi se tako sto se drze elektrode 3×7 minuta sa pauzama od 20 minuta izmedju intervala. Isto to sam uradio i na drugoj frekvenciji, a nisam koristio trecu). Ne tvrdim da sigurno ubija ovaj virus, ali mi danas nije nista. Mozda je bilo od piva 😉

 8. CV kaže:

  Sledeci put kad te zagrebe grlo stavi dva eksera u utikac, siguran sam da te vise nikada nece zagrebati ali ce te zajebati

 9. Subyorker kaže:

  Od toliko zaraženih nijedna moja bivša…
  Priča mog života.

 10. Trovach kaže:

  @CV…Prvo proveri, pa pokusaj da ispadnes pametan. Dotle komortno guraj eksere u utikac.

 11. sasa kaže:

  (ba) laban
  Evo ga opet jedino on zna pravu istinu.

OSTAVITE KOMENTAR

+ 74 = 83