Subotičanki operacija jedini spas: Hoće da stane na svoje noge

Za Andreu Mudrić (31) iz Subotice, majku dve devojčice, život u proteklih godinu i po dana, od kako je posle saobraćajne nesreće ostala nepokretna, nije život. Prikovana za krevet i invalidska kolica, ne može da obavlja ni najosnovnije životne dužnosti, a kamoli da brine o ćerkicama Nikolini (8) i Eleni (6). Jedini način da ponovo stane na svoje noge je operacija matičnim ćelijama u moskovskoj klinici “Neurovita”, za koju je potrebno skupiti 44.000 evra ili oko šest miliona dinara.

pomoc

Kobnog 22. jula 2015. godine, Andrea je bila suvozač na motoru, na koji je u subotičkom naselju Radijalac iz sporedne ulice naleteo taksista. Vozači oba vozila nisu ozbiljnije povređeni, a ona je pala sa motora i ostala nepomična. Lekari subotičke Opšte bolnice su se pet sati borili da je vrate u život, a potom je hitno prebačena na VMA, gde su joj ugradili stabilizator na šesti i sedmi pršljen. Od tada je od torakalnog dela, odnosno, od grudi nadole, potpuno nepokretna.

– Lekari su mi rekli da su uradili šta su mogli. U Melencima sam bila dva meseca, ali mi terapije nisu pomogle – priča Andrea. – Nisam želela da se pomirim sa sudbinom da ću ostati nepokretna. Na internetu sam našla terapiju matičnim ćelijama u “Neurovita” klinici u Moskvi, poslala sam im dokumentaciju i od njih dobila pozitivan odgovor da ima nade za poboljšanje i oporavak.

Međutim, za operaciju je potrebno 44.000 evra. Za Andreu koja živi sa majkom Evom od 13.000 dinara invalidske penzije i 16.000 dinara koje prima za tuđu negu, taj iznos je nedostižan.

– Uz pomoć fondacije “Budi human” dobili smo humanitarni broj, putem kojeg se prikuplja pomoć za moje lečenje. Nedavno je bila humanitarna žurka u “Džentlmens pabu”, na kojoj je prikupljeno 134.000 dinara, a Eva Kelč je napravila “Slikarsko srce za Andreu”. Od srca se zahvaljujem svima koji su pomogli – dodaje Andrea. – Od Grada smo tražili providne kutije za pomoć, kao i pomoć da nabavim dubak za stajanje, koji mi je neophodan da bih se uspravila i da bi mi se organi vratili na mesto.

Ovih godinu i po Andrea dane provodi prikovana za krevet. O njoj danonoćno brine majka Eva. Ćerkice trenutno borave kod tate, a mami stalno dolaze u posetu.

– Devojčice su sa tatom i zasad je to najbolje za njih. Dolaze kada god požele, jake su, kao da ne žele da ja vidim da im je teško. Jedna me crta u kolicima, a druga na nogama, kao nekada – sležući ramenima kaže mlada majka. – One su mi najveći motiv i zato ne mogu i neću da prihvatim da ostanem u kolicima. Nadam se da ću uz pomoć dobrih ljudi ponovo stati na svoje noge.

RAČUNI U BANCI I SMS ZA POMOĆ

Ko želi da pomogne Andrei, dovoljno je da upiše 226 i pošalje SMS na broj 3030. Cena poruke je 100 dinara (PDV se ne naplaćuje). A, pomoć može i da se uplati na račune – dinarski: 160-458748-68 i devizni: 00-540-0001804.2 (IBAN: RS35160005400001804297)

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Suboticanka kaže:

  i vom malisi suboticaninu je potrebna pomoc da prohoda
  https://www.gofundme.com/oskars-surgery-fund

 2. igor kaže:

  Sramota u kakvoj drzavi zivimo.Obaveza drzave je da pruza pomoc gradjanima, a umesto toga ova banda sto je na vlasti trosi novac na gluposti dok mi prikupljamo novac za lecenje po prodavnicama, pekarama, sms porukama…

 3. Plemenski vrac kaže:

  Pre nego sto pocnemo bacati drvlje i kamenje po drzavi Srbiji, zeleo bih samo da napomenem da po mom skromnom saznanju, Nemacko zdravstveno osiguranje takodje odbija da snosi troskove terapije sa maticnim celijama. Osiguranje to obrazlaze tvrdnjom da za uspeh jedne takve terapije nema fundiranih naucnih dokaza. Terapija maticnim celijama se po pravilu obavlja u privatnim klinikama i placa iz privatnog dzepa. Ja nisam medicinar i prenosim iskljucivo ono sto je moje subjektivno saznanje po tom pitanju i koje nema nikakvih aspiracija na tacnost i nepobitnost.

OSTAVITE KOMENTAR