Subotici milion evra prihoda od izdavanja poljoprivrednog zemljišta

Oko milion evra prihodovaće Subotička lokalna samouprava na ime izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Najviše zemlje pripalo je stočarima po pravu prečeg zakupa, a preostalih oko četiri hiljade hektara biće ponuđeno na licitacijama krajem ovog meseca.

Od oko četrnaest hiljada hektara državnog poljoprivrednog zemljišta u Subotici, oko deset hiljada je prošle godine izdato stočarima po pravu prečeg zakupa. S obzirom da, bar na papiru, u Subotici ima više uslovnih grla nego hektara, i tih četrnaest hiljada ne bi bilo dovoljno da bi svi dobili hektar po grlu, kako zakon nalaže. To znači da stočari nisu prihvatili oko četiri hiljade hektara koji sada idu na licitaciju.

“Ponajviše su to peskovi, od Tavankuta pa do Bačkih Vinograda, taj severni deo Subotice, znači negde više od dve hiljade hektara je peskovito područje. A ostale su prilično sitne čestice, što samo po sebi govori da neće biti jako velikog interesovanja na licitaciji, osim dve katastarske opštine, to su Žednik i Donji Grad”- kaže član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu Šimon Ostrogonac.

Sudeći po papirologiji, stočarstvo u Subotici je na jako visokom nivou, dok statistika beleži drugačije cifre. Bilo kako bilo, prilikom prava prečeg zakupa nadležni se vode nalazima veterinarskih inspektora, a ove godine se očekuje da će u ovom slučaju doći do smanjenja i do pedeset odsto, odnosno da će stočari po grlu dobiti maksimalno pola hektara.

“Ove godine su potrebe iznad dvadeset hiljada hektara samo za pravo prečeg zakupa. Znači da je to porast u odnosu na prošlu godinu za nekih trideset do četrdeset odsto, a broj životinja opada, barem po statistici, ali opet verovatno nećemo drugog izbora imati nego ćemo morati da prihvatamo zapisnike republičkog inspektora, što samo o sebi govori da će biti verovatno umanjenje i do pedeset odsto”- dodaje on.

Četrdeset odsto prihoda od izdavanja u zakup pripada lokalnoj samoupravi, pa se očekuje da će se u gradski budžet sliti između stotinu dvadeset i stotinu trideset miliona dinara samo na osnovu prava prečeg zakupa.

 

RTVKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Prvo treba drzava da vrati potomcima ono sto je nasilno oduzeto, a sto je preostalo da izdaje. Trebalo bi preispitati kako su pojedinci unazada 10-20 godina dosli u posed na hiljade hektara plodnih oranica, a da prethodno nisu imali ni pod petom zemlje.

 2. Punisher kaže:

  Ispravite tekst.
  Ne ide to gradu, vec nekom u dzep.

 3. Joso kaže:

  E sad te pare da se ulože u atarske puteve i poljoprivredu.

 4. stormwatch kaže:

  Suboticani MORAJU imati pristup svih prihodima i rashodima Grada Subotice, znaci direktan pristup za sta se pare placaju i gde pare idu, i kome idu….sve zajedno sa imenima i prezimenima onih koji su za te pare odgovorni…kako koji funkcioner grada stavi potpis, uredno da se zna ime i podaci koliko je novaca dato, za sta i kada…to tako funkcionise u EU i Americi….svi troskovi i svi oni koji novac dobijaju i traze po osnovi grada su javni podaci koji moraju biti dostupni, pa makar se kupovale i spajalice ili flomasteri.

 5. Istina... kaže:

  Sjedinjene americke drzave i Sjedinjene evropske drzave su najbolji primer ogromne korupcije, kriminala, banditizma… Agent Strumpfvic k*nja!

 6. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Tvoje ime je na platnom spisku botova – od Milosevica preko Kostunice pa do nazadnjaka.

OSTAVITE KOMENTAR