Subotici na naplatu stiglo milion evra

Sud naložio gradu da Zavodu za javno zdravlje nadoknadi ulaganje od 119 miliona dinara u Eko-centar na Paliću, od čije izgradnje je prošlo dve decenije

eko centar palic

Grad je pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu dužan da isplati 119 miliona dinara Zavodu za javno zdravlje u Subotici. Ovih milion evra duga dodatno su opterećenje za gradsku kasu za koju gradonačelnik Bogdan Laban tvrdi da ju je ovog juna po preuzimanju dužnorti zatekao polupraznu sa dugovima i značajnim kašnjenjem u namirenju preuzetih obaveza. – Mi smo bili veoma strpljivi i kooperativni, i sve poteze smo preduzimali u dogovoru sa osnivačem, a to je pokrajinska  vlada, tj. njen sekretarijat za zdravstvo, sa svojim upravnim odborom, ali i sa lokalnom samoupravom u Subotici. Međutim, morali smo i da zaštitimo svoju imovinu i zbog toga smo se obratili sudu, jer nismo želeli da ova finansijska obaveza grada prema nama zastari – kaže za „Politiku” dr Morana Miković, direktorka Zavoda za javno zdravlje. Na naplatu gradskom budžetu stiglo je ulaganje dvadeset godina. Još 1996. godine Zavod za javno zdravlje u dogovoru sa gradskom upravom uložilo je u izgradnju Eko centra na Paliću kao kongresne sale. Centar je sa svojim kružnim oblikom i delom ukopan u zemlju trebalo da podražava nekadašnji izgled ledare. Zavod za javno zdravlje i grad su 2007.  godine sklopili sporazum o nadoknadi uloženog u opremanje ovog prostora, koji je sve vreme u rukama grada, i na osnovu urađene procene vrednovano je da je investirano milion evra.

– Na osnovu tog sporazuma grad je trebalo da Zavodu nadoknadi ulaganja u četiri jednake godišnje rate, što znači da bi do 2011. godine to bilo završeno. Zavodu je, međutim, plaćena samo jedna rata – kaže dr Miković. U narednom periodu pokušan je dogovor sa gradom, a naročito je inteziviran 2014. godine da bi se izbeglo zastarevanje, ali dr Miković kaže da nije bilo spremnosti u prethodnom sazivu lokalne samouprave za mirno rešavanje ovog problema.

– Nije bilo drugog rešenja nego da tužimo grad, što smo i učinili krajem oktobra prošle godine, i Viši sud u Subotici presudio je u našu korist. Nakon toga se grad žalio i Apelacioni sud je tu odluku potvrdio. Sada se grad žalio Vrhovnom kasacionom sudu, ali to ne utiče na pravosnažnost i izvršnost odluke – objašnjava direktorka Zavoda za javno zdravlje. Grad je tražio da 119 miliona dinara duga za investiciju staru dvadeset godina, isplati Zavodu za javno zdravlje u narednih dvadeset godina. Pokrajinski sekretarijat, kao osnivač Zavoda, u dogovoru sa pravobranilštvom Vojvodine je odbio takvu mogućnost.

– Procenjeno je da u odnosu na budžet Subotice obaveza prema nama nije toliko velika da bi trebalo tako dug rok za njeno izmirenje, a s druge strane naneo bi ekonomsku štetu Zavodu. Zbog toga smo se saglasili da nam dug bude isplaćen u narednih sedam godina u jednakim mesečnim ratama – kaže dr. Miković.

Novac koji grad bude uplaćivao biće namenjen za opremanje ustanove i zbog toga je već naloženo svim načelnicima odelenja da urade plan razvoja i potrebnih ulaganja u novu opremu.

-Grad je naš saradnik jer mi brinemo o zdravlju građana Subotice, a to je nemoguće bez partnerskih odnosa sa lokalnom samoupravom. Ipak, svesni smo da nikome ne prija što se sada rešava problem koji je nastao pre dve decenije, ali mi moramo da čuvamo svoju imovinu – zaljučuje dr. Miković.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Moje ime kaže:

  Ček malo. Laban po stupanju na dužnost zatekao polupraznu kasu koju su pre toga opelješili njegovi . Maestralno.

 2. Mister No kaže:

  Unazad ….godina, novi gradonačelnici su tvrdili da su kasu zatekli praznu i u dugovima.

 3. Vesko kaže:

  Necete valjda jos povecati porez na imovinu, i ovako je najveci u regiji, zahvaljuci ovima u vlasti i onima u prethodnoj, a nisu sada, koji malo po malo pa izdaju neka saopstenja. Doce na red da platimo i nase kasarnu, koja nam je zaista neophodna!?

 4. rax kaže:

  tome je proslo 20 godina, cudno nesto se dogadja. ja u ovu pricu ne verujem. ovo se priprema teren, da bi bilo, eto nema para za nista, mada su legle pare iz pokrajine i republike, ali morali smo da isplatimo dugove, koje je, verovatno napravio najveci neprijatelj i lopov subotice i suboticana.

 5. Wolf kaže:

  Pa sto ne podnosite krivicne prijave za kradje i nenamensko trosenje novca iz budzeta,nego se stitite medjusobno zavadite narod a zivite parazitski na njegovoj “grbaci” ma hajde vise sa tim pricama za budale..pricajte ih kuci po slavama stranaka …

 6. Pajo kaže:

  Nerazumem nista vise!

 7. Pristrasni BOT kaže:

  Botovi, gubitnici izbora, žuti dupeglavci, ponovo skreću priču na pogrešnu stranu…
  Kada ćete jednom pogledati istini u oči i reći da su Demokratska stranka i Saša Vučinić, tada na funkciji gradonačelnika od 2008. do 2012. godine, trebali su da ispune obaveze prema dogovoru (sporazumu) sa Zavodom…
  Ali gubitnici izbora su u tom periodu na sva zvona zapošljavali svoje nesposobne partijske kamarade po javnim preduzećima, na grbaču budžeta tj. svih građana Subotice, trošili pare i šakom i kapom…. jebešga, tako je to kada nekome ko nema ni dan ozbiljnog radnog staža poveriš grad ili državu na upravljanje… Šta zna dete šta je 200 kila – uzme i nosi. I odoše naše pare, a posle nam gubitnici izbora dižu dreku kako su Laban i SNS krivi za sve njihove svinjarije (i onih 200 kila što su deca odnela)….
  I povremeno će neki glupavi Pajo konstatovati kako više ništa ne razume… E, Pajo derane, ako hoćeš ikada nešto da razumeš nemoj više komentarisati ono što nerazumeš (a stalno komentarišeš)…
  Dakle, pre nego što bilo ko bilo šta komentariše, neka prvo odgovori ko je bio gradonačelnik od 2008. do 2012. godine? Bićemo bliži istini.

 8. Rastafarijanac kaže:

  @Pristrasni BOT

  Citiram:
  Ali gubitnici izbora su u tom periodu na sva zvona zapošljavali svoje nesposobne partijske kamarade po javnim preduzećima, na grbaču budžeta tj. svih građana Subotice, trošili pare i šakom i kapom…. jebešga”
  Završen citat.

  A dobitnici danas rade isto … jebiga, u čemu je razlika?

 9. Daddy kaže:

  @Moje ime
  “””Ček malo. Laban po stupanju na dužnost zatekao polupraznu kasu koju su pre toga opelješili njegovi . Maestralno.”””

  Ja sam mislio da je Maglai bio pre njega?!

 10. bac vranje kaže:

  pocelo je, sad je kasa poluprazna, sledece je da ce se ispred kuce njegovih roditelja naci zolja, verovatno opet kao i ona beogradska iz inventara Mupa ili BIA-e. Treba biti u trendu sa Velikim Vodjom

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 6 =