Subotici status turističkog mesta prve kategorije

Gradska uprava grada Subotice u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Subotice podnela je zahtev za kategorizaciju turističkog mesta resornom Ministarstvu. Dobijanjem statusa turističkog mesta prve kategorije Subotica će u republici imati prioritet za ulaganja u turizam, a promeniće se i pristup prema gradskim resursima.

Turističko mesto prve kategorije obuhvata Suboticu i Palić, kao i manja okolna mesta i ceo prostor posmatra kao jedinstvenu turističku destinaciju.

Nadležna Komisija za kategorizaciju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija izvršila je procenu raspoloživih podataka obima turističkog prometa u prethodne tri godine (kvantitativni kriterijumi) i utvrdila činjenično stanje u pogledu stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture i turističke suprastrukture neposrednim uvidom na licu mesta u okviru grada Subotice (kvalitativni kriterijumi).

Dobijanjem statusa turističkog mesta prve kategorije naša destinacija će u Republici Srbiji spadati u red prioritetnih kada je reč o ulaganjima u turizam. Ova činjenica će, svakako, uticati i na bolje pozicioniranje naše destinacije na turističkoj mapi regije, kao i samih investicija u oblasti turizma, navedeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

Subotica raspolaže skoro sa svim elementima potrebnim za prvu kategoriju, od smeštajnih kapaciteta, preko istorijskih i kulturnih lokaliteta, do prirodnih bogatstava

U Republici Srbiji, pored Subotice, status prve kategorije turističkog mesta imaju Beograd, Novi Sad, Niš, Zlatibor i Vrnjačka Banja.

Izvor: Subotica.rsKOMENTARI

 1. I.S. kaže:

  E sad kad pohrle turisti iz celog sveta da vide jezero Palić, najveću otvorenu septičku jamu u Evropi.
  Kada dožive Palić, mogu da prošetaju centrom grada. Najižvrljanije fasade, zelena fontana, dom JNA-najveći i najskuplji javni wc u Evropi, grandiozno gradilište pozorišta od kojeg je samo Keopsova piramida duže građena. Grad u kome je biciklizam toliko razvijen i popularan da će vas tamnoputi biciklista brzinom munje opljačkati i to u pešačkoj zoni.
  Turista će imati i jedinstven osećaj slobode, jer policajca pozornika, pešaka na ulici neće videti. A ako negde bude sreo komunalnog policajca neka ga slobodno slika, ređe je viđen od belog nosoroga.
  Komaraca kao u Amazonu.
  Turističko mesto prve kategorije? Znaju li kako takvo mesto izgleda, šta nudi? Kako imaju obraza uopšte?

 2. Salamander kaže:

  Bićemo prva kategorija super, ali samo na papiru jer je za stvarno stanje potrebno mnogo toga rešiti kao što je I.S. naveo. Možda imamo lepe zgrade sa koje turisti rado fotografišu, ali isto tako imamo ruševine u centru grada koje treba sanirati, a što se tiče turističke ponude malo se zamislite šta prosečan turista može da radi osim da se šeta i da gleda zgrade u centru grada i ima pogled (a ponekad i miris) najveće septičke jame na Paliću. Ako turiste ne pojedu komarci prva tri dana taj može da se raduje dužem boravku…mada po statistici prosek koliko se zadržavaju turisti je oko 2 dana jer nema šta duže da se radi i vidi.

 3. Istina kaže:

  Prvo resite problem komaraca na palicu. Biti turista ovih dana na palicu je nesnosno. Ko prezivi ove krvopije, nece mu pasti na pamet da opet dodje na palic

 4. Boki kaže:

  A kad padne jaca kisa Subotica ko Venecija-atrakcija..a samo da pitam kad ce racuni/harac/ za odvodnjavanje…?

 5. avet kaže:

  Subotica i Palić kao turističko mesto opstaju SAMO zahvaljujući fantastičnoj i jedinstvenoj arhitekturi i zgradama, a koje niste vi gradili, već neko sasvim drugi.
  Turizam živi na temeljima tuđeg rada.
  Parazitski.
  Ništa drugo osim starih zgrada tu nema za turiste.
  Ako dugo ostanu ovakvi stručnjaci kao sada, uništiće i ovo što je ostalo.
  Zakloniti prelepu palatu pored gradske biblioteke gde je bila poslastičarnica Ravel jednom običnom, velikom, ružnom betonskom kockom nije ništa drugo, nego uništavanje nečeg lepog, vrednog, nečeg što su nam u nasleđe ostavili naši preci.

 6. Istina... kaže:

  @Istina

  Ne kradite nick, molim Vas. Smislite nešto originalno.

 7. poli kaže:

  iza svega se krije veci porez za ugostitelje..

 8. poli kaže:

  i sta ste se sad kao setili da je subotica prva kategorija, sta je do sad bilo..nista..sve sto je sredjeno sredili su madjari i hvala im , tako i treba a ne samo da se krade..sad kao primetili suboticu odjednom

 9. punisher kaže:

  hahahahaha sad smo u rangu Barselone i Monte Karla.
  al samo na papiru

 10. Pravdoljub kaže:

  Subotica u pogledu turizma može u velikoj meri da nauči iz primera Tavankuta i g. Suknovića pod čijim rukovodstvom niču etno salaši, dok nam je za prelepa jezera zadužen g. Mihaljević koji je oplemenio mesta za ribolov. Gosdpodin Zoran iz udruženja “Poželi želju” već se dao zajedno sa vrednim tavankućanima i svojim saradnicima na posao i sređuje staze u tavankutskoj šumi. Ovom selu treba samo malo podsticaja u infrastrukturi. Tavankutska je jedina kojoj treba dodeliti davno započeto, to je stavljanje pod zaštitu zbog-pogledajte u priloženom linku……………http://ekolist.org/tavankutska-suma-mozda-bude-stavljena-pod-zastitu/

OSTAVITE KOMENTAR