Subotička business arhitektura

Priča o arhitektonskim stilovima u nas, završila se pre dvadesetak godina ali to ne znači da se na novim građevinama ne prepoznaje pečat vremena. Kao što se nekada narodno graditeljstvo temeljilo na narodnom znanju i iskustvu, tako i danas kao plod okolnosti imamo razne arhitektonske hibride proizašle opet iz narodne pameti  i inata.

 

Jedna kuća – četiri fasade

Tako je na rubovima velikih stambenih blokova, vođen potrebom za trgovinama, nastao čitav niz nadogradnji i prenamena starih kuća u potpuno slobodnom stilu.

 

Stanari solitera bez trgovačkih centara, nekada su vapili za radnjama koje bi zadovoljile potrebu za zanatskim uslugama i drugim potrepštinama. One su danas tu, preko puta i dozivaju ih svojim jarkim bojama ili napadnim reklamama. Teško je prisetiti se šta je nekad bilo tu i kako je izgledalo.

Umesto kuće – garaže za stanare spratnica preko puta

Poprečne štrafte su u modi

Zapanjeno bure

Da se zna šta je moje

Pekara pekšeg

 KOMENTARI

 1. Zulu kaže:

  I miris, i ukus… 🙂

 2. Hector kaže:

  Balkanizacija? 😀

 3. dasHHa kaže:

  Toliko je sve naopako pa cak i reklama za tapete na billboardu  😆

 4. ........... kaže:

  Narodno stvaralaštvo :mrgreen:

 5. Vladi kaže:

  A je tu je i moja kuca…

   

 6. djomla kaže:

  Ovakava slika je veoma karakteristična za bitne puteve koji nisu doživeli promene kada je do njih trebalo da dođe. Pored Beogradskog puta sličan scenario se može videti i na Somborskom, Kelebijskom i Segedinskom putu i to samo u delu gde svojevremeno nije došlo do rušenja (od raskrsnice sa ulicom Jovana Mikića do Ekonomskog fakulteta).

  Deo Segedinskog puta koji je svojevremeno srušen i izgrađen (Od Ekonomskog fakuteta do 024 Trgoprometa) i Senćanski put su dve najuređenije ulice u Subotici jer je tamo eleminisana mogućnost ovakvog stvaralačkog naboja.

  Kada na veoma prometnom mestu ostavite kuću staru 100 godina ona će doživeti ovakvu sudbinu. Nema smisla da je zaštitite jer nije od neke vrednosti a eliminisali ste mogućnost izgradnje i time ostali bez onih koji imaju para da to urade na mnogo bolji i lepši način. Ostaju samo oni koji to mogu da prilagode uz malo para i po svom ukusu. A njih ne možete da kontrolišete.

  Zato kao posledicu imamo Beogradski put u urbanističkom haosu. On je ustvari ulica iz 19. veka prilagođena 21. veku. Te kuće nisu predviđene za poslovanje pa se karabudže nekakvim probijanjem vrata i izloga, nijedna nema ozbiljan parking i pristup, niti bilo koji drugi element kao preduslov za ozbiljno poslovanje.

   
  Ove ulice nisu predviđene za 21. vek a našle su se u njemu. O Beogradskom putu je bilo reči…

  https://www.gradsubotica.co.rs/beogradski-put-u-visedecenijskoj-stagnaciji/

   

 7. Anonimni kaže:

  Beogradski put mora da bude kao bulevar Oslobodjena u Novom Sadu. 

 8. Limun kaže:

  Only in Subotica !

 9. emanuel kaže:

  ………..:

  Narodno stvaralaštvo :mrgreen:

  pa kad je država prestala da stvara 😀

 10. Lansky kaže:

  Evo jedne vizije 

   

 11. Donesite zakon kaže:

  Kad nema zakona o uredjenju, svaka susa po svom ukusu, a sve bez ukusa  😉

 12. stormwatch kaže:

  CEKAJTE LJUDI! PA ovo su najdivniji primeri SELOcesijske arhitekture! NEMOJ SLUCAJNO DA RUSITE OVO! NECEMO DA SU NABIJANICE OPET NAPADNUTE!

OSTAVITE KOMENTAR

66 + = 69