Subotička deklaracija

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović potpisali su u Subotici Deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja, za koju su ocenili da predstavlja dokaz da obe strane žele da poboljšaju saradnju.

VUCIC KITAROVIC DEKLARACIJA

Foto: Tanjug

Grabar Kitarović i Vučić su se, kako se navodi u Deklaraciji, dogovoili da „sporazumno i aktivno pokrenu ili ubrzaju“ zaštitu manjina, pregovore o utvrđivanju međudržavne granice, sprovođenje sporazuma o sukcesiji i potragu za nestalima tokom rata 1990-ih.

Vučić je posle potpisivanja Deklaracije izjavio da su odnosi Hrvatske i Srbije kičma dobrih odnosa u celom regionu, i da su od velike važnosti za Evropsku uniju.

Srbija i Hrvatska će, prema njegovim rečima, razgovarati o graničnim linijama, a ako se to pitanje ne reši u bilateralnim razgovorima, rešavaće se pred medjunarodnim institucijama.

„Mi ne pretendujemo ni na čiju teritoriju“, rekao je srpski premijer.

Vučić je rekao da je uveren da će Srbija imati pomoć Hrvatske, kao što će i Hrvatska imati pomoć Srbije.

Današnji sastanak je dokaz da obe strane žele da unaprede odnose, izjavio je Vučić, dok je Grabar Kitarović rekla da je njihov sastanak priređen u želji da bude konkretnih rezultata u rešavanju pitanja koja opterećuju odnose dveju država već duži niz godina.

Predsednica Hrvatske izjavila da su se ona i Vučić potpisivanjem Deklaracije lično obavezali da će učiniti sve što je u njhovoj moći da konačno ne rešavanje tih pitanja i da se dve zemlje okrenu budućnosti.

Grabar Kitarović je rekla i da se lično obavezuje da će učiniti sve da bi se unapredio položaj srpske manjine u Hrvatskoj i kako bi se na lokalnom nivou rešila „konkretna pitanja s kojima se ljudi svakodnevno suočavaju, a koja njima život znače“.

Predsednica Hrvatske je kazala da Zagreb zaista želi Srbiju kao članicu Evropske unije, kao i sve zemlje Jugoistočne Evrope jer veruje da je to preduslov za mir, stabilnost i prosperitet.

Prva tačka deklaracije predvidja unapređenje bilateralne zaštite manjina – srpske u hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, a druga se odnosi na početak pregovora državnih komisija o odredjivanju granične linije Srbije i Hrvatske, na osnovu medjunarodnog prava.

Treća tačka Deklaracije je saglasnost da su i Srbija i Hrvatska spremne da ubrzaju primenu Sporazuma o pitanjima sukcesije, potpisanog 29. juna 2001. u Beču, a četvrta saglasnost da je potraga za nestalim licima prioritetno humanitarno pitanje i da će uložiti iskrene i maksimalne napore u traženju nestalih.

Peta i šesta tačka Deklaracije odnose se na buduću saradnju i zajedničku borbu protiv terorizma i izbegličke krize.

Vučić i Grabar Kitarović su prethodno razgovarali s predstavnicima srpske manjine u Dalju, u Hrvatskoj, a potom i s predstavnicima hrvatske manjine u sslu Donji Tavankut, kod Subotice, u Srbiji.

 

 (Beta)KOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Došli i otišli potom sve zaboravili ,tako je bilo to i sa Ivom Josipović ,no on je napomenuo i to da hrvati treba da govore hrvatskim jezikom…

OSTAVITE KOMENTAR

8 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 13 + 3 ?
Please leave these two fields as-is: