Subotička deponija gotova u decembru

Regionalna deponija Subotica, koja će služiti za potrebe odlaganja otpada iz sedam lokalnih samouprava sa severa Bačke i Potisja, imaće sistem za zaštitu zemljišta i podzemnih voda od zagađenja, a biće završena 20. decembra.

Deponija-Subotica-02

Na šest hektara zemljišta između naselja Bikovo i Orom u toku je izgradnja Regionalne deponije koja će služiti za potrebe grada Subotice i opština: Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Kanjiža, Ada i Novi Kneževac, u kojima živi ukupno 260.000 stanovnika.

Kada bude počela sa radom, na ovoj Regionalnoj deponiji godišnje će se prikupljati, razvrstavati i prerađivati oko 80.000 tona otpada i to na način koji obezbeđuje zaštitu zemljišta i podzemnih voda od zagađenja.

“Svi projekti koji se tiču regionalnih deponija koje se nazivaju sanitarnim, uključuju izradu izolacionih slojeva u samom telu deponije koji sprečavaju da otpad, odnosno njegovi produkti dođu u kontakt sa zemljištem i podzemnim vodama i na taj način ugroze okolinu, odnosno životnu sredinu tog područja”, kaže inženjer arhitekture Jasmina Kozarski, pomoćnik menadžera na projektu “Regionalna deponija” Subotica.

Radovi na izgradnji Regionalne deponije Subotica otpočeli su polovinom 2015. godine. Trebalo je da budu završeni krajem januara, ali je rok prolongiran za kraj decembra ove godine.

“Mi kao investitori se jako nadamo da će izvođači radova ispoštovati rok za završetak radova, koji je određen za 20. decembar ove godine, i da ćemo, nakon toga, biti u prilici da otpočnemo sa probnim radom. Do sada je veći deo građevinskih radova završen. Preostala je izgradnja unutrašnje saobraćajnice , elektroradovi i fini završni građevinski radovi”, kaže Andrea Kikić, direktorka “Regionalne deponije”.

Izgradnja regionalne deponije koštaće 24 miliona evra, od kojih je 20 miliona evra nepovratnih sredstava obezbeđeno iz IPA fondova, gradovi i opštine severne Bačke i Potisja učestvuju sa milion evra, a država, preko Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, obezbeđuje sredstva u iznosu od 3,2 miliona evra.

 

RTVKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Nismo mi jos za ovakvu deponiji sazreli!

 2. bac Vranje kaže:

  zar rok nije bio 17.01.2017. Tako pise na tabli pored gradilista?? I ko place penale za kasnjenje od godinu dana???

 3. stormwatch kaže:

  @bac Vranje

  Jeste bio Bac Vranje, ali evo Vucic raspisuje nove parlamentarne izbore u sto skorije vreme, mora da proveri da li su mu senvichari i botovi svi na broju. Mada vidim da je ovde popustilo stanje……

 4. TT kaže:

  Ako putem od Subotice do deponije trba da se po ovim putevima preveze 80.000tona smeca nece biti koristi od deponije sem ako ne budu nosili smece helikopterima

 5. Raspop Teodosije kaže:

  Na žalost, Subotica je od devedesetih, postala jedna velika deponija ,,,

OSTAVITE KOMENTAR