Subotička dimenzija vremena i prostora

Koliko god nam fotografije bile drage uspomene, što smo stariji, sve nam teže pada pogled na njih. Sve prolazi, samo one ostaju da ukažu na trošnost ljudske sudbine.

Fotograf Nikola Lučić je zagrabio pregršt starih slika iz naše riznice i postavio ih u sasvim novi ugao gledanja, dokazujući da su prostor i vreme prepleteni i da je nemoguće baciti pogled u prostor a da se ne baci pogled i u vreme.

 

 

 

Nikola kaže da je, osmatrajući stare razglednice i fotografije Subotice i Palića, uživao u prepoznavanju lokacija i čitanju propratnih priča, uočavajući nastale estetske/fizičke promene u urbanoj konfiguraciji grada, posmatrao socijalne odnose i navike tadašnjih stanovnika, sve ih poredeći sa sadašnjim trenutkom. Želeći da se to uživanje nastavi i produbi, započela je igra pravljenja kolaža, zapravo usecanja fotografija/situacija iz prošlosti, u fotografije i kontekst sadašnjice, koja je posmatrana širim vidnim uglom.

Kolaži navode na poređenje prošlost – sadašnjost, pomažu u sagledavanju života grada i njegovih stanovnika u širem vremenskom kontekstu, postavljaju pitanja i daju odgovore u skladu sa percepcijom posmatrača.

 

 

 

 


Nikola Lučić se fotografijom bavi poslednjih 7 – 8 godina

„Privlači me što i najkraća šetnja sa fotoaparatom, postaje avantura posmatranja, promišljanja, upoznavanja, beleženja i kreiranja. Fotoaparat biva moja ulaznica/pozivnica za mnoge svetove, pokraj kojih bi verovatno samo prošao, bez da ih upoznam. Za sada bez samostalne izložbe i web stranice, siguran sam da će skorija budućnost i to doneti.“

Izbor fotografija možete videti na mome blogu: http://nikolalucicphotography.blogspot.com/KOMENTARI

 1. Bilo nekad kaže:

  Fenomenalna ideja i realizacija! Svaka naredna reč bi bila suvišna.

   

 2. Korisnik kaže:

  Bravo Nikola! Nastavi dalje!

 3. hogarka kaže:

  Feomealno.Hvala!

 4. artwork kaže:

  Bravo Wac 😉

 5. bonnie kaže:

  Odusevljena sam!

 6. Beli kaže:

  Bravo ! „Subotičke senke“ od Boška Krstića pisane slikom!

   

 7. k. kaže:

  Davno nisam videla nešto originalnije. Odlična je i ideja i realizacija. Po meni bi bila dobra ideja da grad podrži i finansira ovaj projekat.

  Baš bi bilo interesantno da se ovakve fotografije postave u nekom velikom formatu na lokacijama gde su nastale.

 8. Sting kaže:

  Bravo!

 9. JimmyQ kaže:

  daj još!!!!!! da ih je 500 bilo bi malo!!

 10. Gyula Dietrich kaže:

  Kako mi je promaklo – ovo divno i lepo pre par minuta sam video prvi put. Mnogo me veseli kada neko iz ARHIV DIETRICH sa najboljom namerom posluži se slikama

  koji žive i nakon osamdeset godina. Za mene crno-bele slike imaju svoju patinu,

  i kontrast. Svestan sam da color fotosi, najnovije digitalna fotografija su današnjica. Sve je ovo meni lepo posvećeno Subotici, i mnogo šire. DGY

   

OSTAVITE KOMENTAR

1 + 1 =

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 3 + 11 ?
Please leave these two fields as-is: