Subotička industrija se vratila u 2007.

Fizički obim industrijske proizvodnje u Subotici opao je lane u odnosu na 2011, pogotovo u prerađivačkoj, odnosno prehrambenoj industriji, rečeno je na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica, koja pokriva privredu na severu Bačke i u Potisju.

 

– Pad u sektoru prerađivačke industrije iznosio je 1,5 procenat, a u okviru toga prehrambena industrija, jedna od najvažnijih industrijskih grana tog regiona, beleži pad od 2,9 procenata – rekao je novinarima sekretar Komore Ivan Vojnić Tunić. – Osim standardnih problema, karakterističnih za celokupnu privredu i globalnu ekonomiju, razloge za pad treba tražiti u suši i njenom uticaju na prehrambenu industriju, pogotovo u periodu kada su se ti poljoprivredni proizvodi počeli koristiti u višoj fazi prerade.

 

On je napomenuo da su najveći industrijski rast imale proizvodnja nameštaja, električne opreme, građevinskih materijala, šećera, kože i obuće, precizirajući da pojedine grane imaju niske startne osnove iz 2011. godine, a da je jedini realan rast zabeležen u sektoru proizvodnje elektro-opreme i građevinskog materijala. S druge strane, kako je rekao, najveći pad se beleži u proizvodnji farmaceutskih proizvoda, duvana, pića i tekstila.

 

On je podsetio na to da je u 2011. ostvaren rast od 6,1 posto, a da podaci za prošlu godinu pokazuju da je industrijska proizvodnja bila na nivou 2007. godine. Vojnić Tunić je rekao da je spoljnotrgovinska razmena regiona porasla pedesetak miliona dolara, i njen nivo je lane dostigao 1,29 milijardu dolara.

 

– Taj nivo možemo zahvaliti stranim investicijama, pogotovo u Privrednoj zoni Mali Bajmok. Najveći robni artikal koji se izvozi iz ovog regiona jesu vetrogeneratori subotičkog „Simensa„, sledi šećer i proizvodi od šećera – rekao je on.

DnevnikKOMENTARI

  1. freelancer kaže:

    Postoji negde podatak (statistički) da smo u ekonomskom pogledu “dostigli” nivo iz ranih sedamdesetih… Za tridesetak godina ćemo doći do nivoa iz 1989. U tom svetlu, gornja statistika nema nikakvog značaja… Čabar.

OSTAVITE KOMENTAR